AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Kumda Sicilya kanunu

Müfettiş raporu ve komisyon kararından sonra mahkemenin ihtiyati tedbir kararını da hiçe sayan kum mafyası, Podima mevkiinden kum çıkarmaya devam ediyor.

Ruhsatlı alanda kum çıkaran mafyanın 5 gemisine el konuldu. Gemilerini Yeddiemin'e teslim alan ve yeniden kum çıkaran mafyanın gemilerine ikinci kez el konuldu.

On yıldır İstanbul Çatalca kıyılarından usulsüz bir şekilde kum çıkaran mafya, müfettiş raporu ve komisyon kararından sonra mahkeme kararını da çiğnedi. Kum mafyası, Çatalca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararını hiçe sayıp Çatalca Podima mevkiinden kum çıkarma işlemini sürdürüyor.

Daha önce 1993'te İstanbul Valiliği İl Genel Meclisi Daimi Encümeni'yle yapılan sözleşmeye dayanarak kanunsuzluğa kılıf bulan mafya, son çare olarak Valilik'ten aldığı şifahi izni soyguna gerekçe olarak göstermeye çalışıyor. Oysa Turizm Bakanlığı'nın öncülüğündeki komisyon ile Denizcilik Müsteşarlığı'nın denizden kıyıya doğru üç mil mesafede kum çıkarılmasının durdurulması yönündeki kararından sonra Çatalca 2. Asliye'nin kararı da bölgeden ruhsatsız kum çıkarılmasını kesin bir şekilde yasaklıyor.

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği belgelere göre, mahkemenin kararından yalnızca on gün sonra Rafi Altınok'un sahibi olduğu ruhsatlı alanda kum çıkaran mafyanın beş gemisine el konuldu. Ancak Jandarma'nın savcılığın talimatıyla aldığı bu önlem mafyayı durduramadı. Gemilerini 'Yeddiemin'e teslim alan şahıslar ertesi gün yeniden aynı suçu işledi. Gemilere bu kez de Jandarma tarafından el konuldu.

Çatalca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, kanunsuzluğu önlemek için 25 Mayıs 2003'te 'Rafi Altınok dışında üçüncü şahısların üç milin içinde ve dışında kum ve çakıl çıkarmamasına' karar verdi. Karar, kum mafyasına izin vererek kanunsuzluğa ön ayak olan İstanbul İl Özel İdaresi'nin yanısıra hukuksuzluğu daha önce hazırladığı raporla tespit eden Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Liman Başkanlığı ile Sahil Güvenlik ve Marmara Boğazlar Komutanlığı'na bildirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bugüne kadar mafyaya göz yumulduğu için yetkililer hakkında soruşturma başlattı.

'Hırsızlık' yaptılar

Ancak İstanbul İl Özel İdaresi bu kararı hiçe sayarak bölgeden kum çıkarılmasına göz yumdu. Ardından Çatalca Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusu üzerine Jandarma suç mahallindeki beş gemiyi alıkoydu. Gemiler elegeçiriline kadar çıkarılan malzemenin ise alanın ruhsatlı sahibi Rafi Altınok'a teslim edilmesi kararlaştırıldı. Gemide yakalanan personel için de hırsızlıktan işlem yapıldı. Ancak mafya, gemileri yeddiemine teslim aldı ve ertesi gün yine kum çıkarılan bölgeye gitti. Bunun üzerine gemilere ikinci kez el konuldu. Podima'da kanunsuz bir şekilde kum çıkarmaya devam eden mafyanın İstanbul Valiliği'nden alınan şifahi izni kanunsuzluğa gerekçe gösterdiği belirtildi.

'BAŞKASINA AİT YERİ SATIYORLAR'

Ruhsatlı bir alanda üçüncü şahısların tasarrufta bulunması için İstanbul Valiliği'nin nasıl şifahi izin verilebildiği merak konusu oldu. İstanbul İl Özel İdaresi, tasarruf yetkisi bulunmadığı halde kum mafyasına destek olmaya devam etmişti. Aynı İdare, Turizm Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde oluşturulan komisyonun, 'kanunsuzluğun durdurulması' yönündeki kararına rağmen kum mafyasına göz yummayı seçmişti. Son olarak mahkeme kararına rağmen Sahil Güvenlik'in bölgeden kaçak kum çıkarmaya çalışan gemileri engelleyemediği ve devletin trilyonlarca vergi kaybına uğratıldığı belirtildi. İl Özel İdaresi'nin tutumu, "İl Özel İdaresi, Sülün Osman gibi başkasına ait alanı satıyor" yorumlarına yol açtı. Kum skandalı 1993'te başladı. İstanbul İl Özel İdaresi, Harun

Aydemir'in Çatalca Yalı Köy'de inşaat kumunu işlemek için kurduğu Hakan Pazarlama şirketiyle bir yıllık "Adi Ortaklık Sözleşmesi" yaptı. Bu olayla Türkiye'de devletin bir kurumunun bir şahısla ortak olduğu ortaya çıktı. Kum sahası denize 1 millik sınır içerisinde olmasına rağmen şirket encümen kararı ile hiçbir resmi makamdan onay almadan, 1993'te inşaat kumu satışına başladı. Oysa, denize yakınlığı üç milin içinde olan kum sahalarının işletilmesi için bir şirketin, Maliye Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığı, Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı Su Ürünleri Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan onay alması gerekiyordu. İstanbul İl Özel İdaresi ve Harun Aydemir'e ait şirket 1993'ten bu yana yasalara aykırı bir şekilde Podima mevkiinde kum çıkarmaya devam etti.

  • HABER MERKEZİ, İSTANBUL

  •  
    "Mavi Akım" davasında dosya mütalaa için savcıya verildi
    Mavi Akım Projesi dosyası, esas hakkında mütalaa hazırlaması için Cumhuriyet Savcısı Hatice Çetin'e verildi.
    ÇEAŞ'A GİRDİK
    Yeni Şafak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yükümlülüklerini yerine getirmediği için el konulan ÇEAŞ'ın genel müdürlük binasına girdi.
    Uzan'a soruşturma
    4,6'lık deprem Egeliler'i korkuttu
    Evren'i dava etti hayatı karardı
    "Darbe yapmak"la suçladığı Kenan Evren hakında, Adana Savcısı iken iddianame hazırlayan Sacit Kayusu'ya son darbeyi HSYK vurdu. Yüksek Kurul, daha önce zorunlu olarak emekliye sevkettiği Kayasu'nun, bu kez de avukatlık yapamayacağına karar verdi.
    Cezaevlerine, 16 bin kişilik kadro kuruluyor
    'Eyalet sistemi Irak için ideal'
    Irak'ın 18 eyaletten oluşacak bir federasyon ile yönetileceğini söyleyen Yaycılı, Irak için eyalet sisteminin ideal olduğunu belirterek, "Her eyaletin valisi olacak" dedi.
    Kerkük'te halkın durumu düzeldi
    Gülhane'ye rakip geliyor
    Marmara Bölgesi'nin en büyük şehir parkı unvanınına aday olan Bayrampaşa Şehir Parkı, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak.
    Kısa kısa...
    24 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED