AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Aktör gözüyle Türkçe

Ekranda ve radyoda sıkça yapılan dil yanlışlarını bir kitapta toplayan Yaman Tüzcet, adını Ekrandaki Mürkçemiz koyduğu kitabında, medyada konuşulan Türkçe'yi hicvediyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Dilin kullanımındaki yanlışlıklar, telaffuz bozuklukları büyük yozlaşma sürecini hızlandırıyor. Bu yozlaşmanın en gözle görülür hali davranış ve anlatım bozuklukları olarak tüm topluma yansıyor. Yaman Tüzcet, aktör gözüyle gördüğü yanlışları Ekrandaki Mürkçemiz adlı kitabında topladı. Bilge Karınca Yayınları arasından çıkan kitapta karikatürlerle renklendirilen sayfalar, yanlışlarımızı hicvederek gözler önüne seriyor.

    Türkçe kirleniyor

    Yaman Tüzcet dilde meydana gelen yozlaşmayı kirlenme olarak nitelendiriyor ve kitabını bu kirliliğin önüne geçecek bir arıtma aleti olarak gördüğünü söylüyor: "Güzel Türkçemiz kirleniyor, hatta kirlendi. Bu kirlenme ekranlarımızdan ve radyolarımızdan yayılarak tüm dillere yapışıyor. Kitapta en yaygın olarak kullanılan yüz-yüz elli dil yanlışı yer alıyor. Bu uyarıların spikerlere, sunuculara, seslendirmecilere, genç tiyatro oyuncularına ve dili doğru konuşmaya meraklı yurttaşa yardımcı olacağına inanıyorum." Sanatçı kitabının adının Ekrandaki Mürkçemiz olmasına neden olan fıkrayı da gülerek anlatıyor: "Padişahın o gün canı sıkılıyor, eğlence istiyor... İhtiyar Bektaşi babasını çağırtıyor. Yaka paça huzura getiriyorlar adamı; Padişah dalgasını geçsin diye... Padişah soruyor "Ya hu, söyler misin bana, dolap-molap, ocak-mocak, döşek möşek diyorlar... Dolabı anladım, ama molap ne demek? Ocağı anladım da mocak ne oluyor?... "Efendimiz, zenginin evindekine dolap derler, fakirinki molaptır; zengininki ocaktır, fakirinki mocak..." "Pekiii, söyle bakalım, padişah-madişah da olur mu?" "Olmaz mı sultanım, padişah rahmetli babanızdı, madişah da sizsiniz!"

    Eskiden kullandığımız o dil Türkçe'ydi. Bugün kullandığımız dil de ancak mürkçe olabilir."

    Dil bir ülkenin herşeyidir

    Dileğinin ekrana çıkan herkesin bu kitabı okuması olduğunu söyleyen Tüzcet, ekranda yapılan hataları sadece dilin kullanımı ile de sınırlı olmadığını, davranış bozukluklarının da sergilendiğini söylüyor. "Konfüçyüs 'Bir ülkenin ekonomisini ele geçirmek isteyenler önce dilini ele geçirirler' diyor. Türkçe de yavaş yavaş elimizden kayıp gidiyor."

    En güzel konuşan politikacı Arınç

    "Politikacılar arasında Türkçe'yi doğru kullananların sayısı yok denilecek kadar az. Başbakanımız çok eski dönemlerde kalmış bir politikacı söylemiyle konuşuyor. Meclis içinde Türkçe'yi en güzel kullanan Meclis Başkanı Bülent Arınç'tır. Gerçekten itina ediyor konuşmasına. Cumhurbaşkanımız biraz konuşsa onun da nasıl konuştuğunu söyleyebilirdim belki."

    "Politikacılar arasında Türkçe'yi doğru kullananların sayısı yok denilecek kadar az. Başbakanımız çok eski dönemlerde kalmış bir politikacı söylemiyle konuşuyor. Meclis içinde Türkçe'yi en güzel kullanan Meclis Başkanı Bülent Arınç'tır. Gerçekten itina ediyor konuşmasına. Cumhurbaşkanımız biraz konuşsa onun da nasıl konuştuğunu söyleyebilirdim belki."

  • "Seri" sözcüğünün, bambaşka bir anlamı olan "Serî" sözcüğü ile karıştırılması. Serî: Dizi, sıra demek... Fransızca'dan gelme bir sözcük. Ekrandaki spikerlerin tümüne yakın bir bölümü "seri" demeleri gereken yerde "seriii" diyorlar. Sonundaki "i" harfinin uzatmadan, kısa okunması gerekir.

  • Bugün birçok spiker "AfgaNİStan" diyerek kelimeyi yanlış tonluyor. Oysa "AfganisTAN" denirken vurgu son hecededir. Bu benzer ülke isimleri için de geçerli.

  • "Nisan" ayı derken "i"yi kısa okuyorlar, uzatarak okumak gerekir.

  • "Kalp krizi geçiren ünlü sanatçımız Zeki Yurtbaşı'yı kaybettik" ifadesi yanlıştır. Biri kalp krizi geçirdiyse atlatmıştır, yani ölmemesi gerekir. Doğrusu, "kalp krizi sonucu, öldü" olmalıdır.

  • En yaygın en büyük iki ayıp-yanlıştan biri "No'lu" demek. Metinde bu şekilde yazılabilir ama "Numaralı" diyerek okunmak gerekir.

  • "68'li yıllar, 96'lı yıllar..." ifadesi yanlıştır. Tekli yılların çoğulu olmaz. Doğrusu "70'li yıllar, 90'lı yıllar"dır.

  • "Sürü" sözcüğü değerli insanlar için kullanılmaz."Verdi'nin bir sürü operası var" kullanımı yanlıştır.

  • "Nema" kelimesinin sonundaki "a" uzatarak okunmalıdır. "Nema" kelimesi Arapça'dır ve büyüme gelişme anlamına gelir.

  •  
    Romeo ve Juliet'te MUTLU SON
    Tiyatro Kedi'nin Tarla Kuşuydu Juliet adlı oyunu, yüzyıllardır insanları gözyaşlarına boğan Romeo ile Juliet'in aşk öyküsünün hazin sonunu komediye dönüştürüyor.
    Müzik Endüstrisi Ödülleri verildi
    Müzik Yapımcıları Meslek Birliği'nin 1. Uluslararası Müzik Fuarı ve Festivali çerçevesinde düzenlenen Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri, törenle sahiplerine verildi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ödül töreninde, dereceye girenler açıklandı. Albümleri 300 binin üzerinde satış yapan, Muazzez Ersoy, Sezen Aksu, Emrah, Kayahan, Kıraç, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül, Haluk Levent, Candan Erçetin, Ebru Gündeş, İlhan Şeşen, Yıldız Tilbe ve Murat Göğebakan ile yapımcı şirketlerin yetkililerine ödülleri verildi. Yabancı albüm kategorisinde de rap şarkıcısı Eminem'in Eminem Show albümü ile Shakira'nın Servico de Lavanderia albümünün yapımcıları ödüle layık görülürken, MÜ-YAP Yaşar Kekava Özel Onur Ödülü Orhan Gencebay'a, diğer Onur Ödülleri ise Sertab Erener, TRT Daire Başkanı Yardımcısı ve Eurovision Delegasyon Başkanı Zafer Ası ve Sony Music Genel Müdürü Melih Ayraçman'a verildi.
    Tuna'nın kaynağı, Bağdat'ın öyküsü..
    Gezi dergisi Emanname, son sayısıyla okurunun karşısında. Derginin son sayısında Nazif Gürdoğan'ın Elhamra Sarayı üzerine yazısını Haluk Dursun'un fotoğrafları destekliyor. Mustafa Miyasoğlu'nun Bağdat'ı yazdığı dergide Tuna, İsviçre, Tunus, Van ve Girit üzerine yazı ve fotoğraflar var. Son sayının söyleşisi ünlü dağcı Nasuh Mahruki ile yapıldı. Bilgi için tel: 0212 2353853
    Suskun sevda üzerine
    Mardin'in Nusaybin ilçesinde Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili olarak görev yapan Abdulrızak Kılıç, şiirlerini Suskun Sevda isimli bir kitapta topladı. 20 kısa şiirini kitapta bir araya getiren Kılıç, ilk ve ortaöğrenimini Mardin'de tamamladı. Kılıç halen, beş ayrı sivil topum örgütünün yönetim kurullarında görev alıyor. Bilgi için Tel: 0482 4152798
    Modern çağa karşı din eğitimi
    Dr. Turgay Gündüz'ün kuramsal çalışması "İslam, Gençlik ve Din Eğitimi", Düşünce Kitabevi'nden çıktı. Kitapta, intihar, cinayet, kapkaççılık, terör ve global savaş tehlikesi gibi modern çağ ile birlikte artan ve insanın varlığını tehdit eden eylemlere karşı din ve ahlak eğitiminin gücü anlatılıyor. Bilgi için tel: 0 212 224 71 05
    24 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED