AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

ÇEAŞ'A GİRDİK

Yeni Şafak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yükümlülüklerini yerine getirmediği için el konulan ÇEAŞ'ın genel müdürlük binasına girdi.

Yeni Şafak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yükümlüklerini yerine getirmediği için el konulan Çukurova Elektrik A.Ş.'nin Adana'da bulunan genel müdürlük binasına girerek, operasyon sonrasındaki çalışmaları yakından izledi. ÇEAŞ'ın genel müdürlük binası, Adana'nın Baraj Bölgesi olarak bilenen, yerleşim yerinde bulunuyor. Genel müdürlük binasının çevresinin tamamı demir parmaklıklarla çevrili. Genel müdürlük binası, güvenlik güçleri tarafından 24 saat korunuyor. Bir de, hizmet binasının giriş kapısında Uzan Grubu'na ait televizyonlar, 24 saat nöbet tutuyor. Gruba ait kameralar, genel müdürlük binasına giren çıkan herkesi 24 saat kayda alıyor.

Hiçbir iş aksamadı....

ÇEAŞ'a el konulmasının ardından Uzan Grubu, eski yöneticilere kötü muamele yapıldığını, hizmet binasının duvarlarının yıkıldığını öne sürmüştü. Ancak, genel müdürlük binasında yıkılan ya da zarar gören tek bir duvarın olmadığı görüldü. Şirkette, tüm çalışmalar aksamadan sürdürülüyor. Bakanlık görevlileri de, şirkette yaklaşık 600 teknik elemanın daha ilk günden itibaren, el koyma operasyonuna sahip çıktıklarını, bu nedenle çalışmalarda hiçbir aksamanın meydana gelmediği söylediler. 12 Haziran'dan bu yana tek bir elektrik kesintisi ya da hizmetlerde aksama yaşanmamış. Yine çalışanların verdiği bilgiye göre, ÇEAŞ 1993 yılından önce, Çukurova'nın Almanyası olarak biliniyordu. Şirket Uzan Grubu'na geçmesiyle birlikte, bölgenin umut kapısı ve hayalindeki işyeri olmaktan çıktı. ÇEAŞ'ın tekrar devlete geçmesiyle birlikte, şirketin tekrar çalışanlar açısından cazibe merkezi haline geldiği bildirildi. ÇEAŞ'a el konulması çalışanlar kadar bölgede bulunan sanaiciyeri de memnun etmiş. Yeni Şafak'a açıklamada bulunan Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, "ÇEAŞ çok ortaklı şirketlerin başarılı bir örneğiydi. 1993 yılında bir gecede hisseler Uzan Grubu'na geçti. Bundan sonra şirketin içi boşaltıldı. Kâr dağıtılmamaya başlandı. Gerekli yatırımlar yapılmadı. Sanayi kuruluşlarında elektrikten dolayı arızalar başladı. Sanayicilerimiz, kendi ürettikleri elektriği bile kullanamaz hale geldiler. Bu nedenle şirkete el konulmasını destekliyoruz" dedi.

'Uzanlar'ın kara kutusu' açılamadı

Genel müdürlük binasında, açılamayan iki adet kasa bulunuyor. Bunlardan birisi muhasebe servisinde normal boyutlarda olan kasa, ikincisi ise binanın iki kat altında bulunan oda büyüklüğündeki kasa. Oda büyüklüğündeki kasa, şirkette "Uzan Grubu'nun kara kutusu" olarak nitelendiriliyor. Kasaların açılamaması üzerine, hakim kasanın kapısını mühürlemiş. Şimdi kasa güvenlik güçleri tarafından 24 saat korunuyor.

Uzanlar bizi sömürdü

Çukurova Elektrik A.Ş (ÇEAŞ)'tan çıkarılan eski işçiler, biraraya gelerek örgütleneceklerini açıkladılar. Cem Uzan'ın Bursa mitinginde Başbakan Tayyip Erdoğan'a yaptığı hakaretin hesabının sorulmasını isteyen ÇEAŞ'ın eski çalışanları, hükümeti gösterdiği cesaretten dolayı kutladılar. Adana'da İnönü Parkı'nda bir araya gelen 50 kadar eski ÇEAŞ çalışanının yaptığı açıklamaya, Türk-İş'e bağlı Tes-İş 1. No.'lu Şube Başkanı Mustafa Ögüt'te destek verdi. ÇEAŞ eski mağdurları adına açıklama yapan Hüseyin Çağlar isimli işçi, para muslukları kesilince, Başbakan'a hakaretler yağdıracak kadar ileri gidenlerin hukuk karşısında cezalandırılmasını isteyerek "Başbakanımız'a yaptığı hakaretlerin yanlarına kâr kalmaması gerekir. Biz yıllardır özlemiştik ve bekliyorduk. Türkiye siyasi tarihinde böyle cesaretli ve namusluların da olduğunu ispat edecek siyasetçilerin meydana çıkmasını bekliyorduk" dedi.

Çalışanlar bayram yapıyor....

Şirketin toplam bin 175 çalışanı bulunuyor. Hepsi de, devlettin personeli olarak çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve şirketin bir daha Uzan Grubu'na verilmemesini istediler. Şirket çalışanlarından Metin Duran, "Bizim için patron farketmez. Bizler ekmeğimizin peşindeyiz" dedi. Atilla Küçük ise, böyle bir operasyonu beklemediklerini ifade ederek, "Bizim patron seçme şansımız yok. Görevimizi devam ediyoruz" diye konuştu. Çalışanlardan Muharrem Çınar ise, 1979'den beri ÇEAŞ'ta çalıştığını ifade ederek, "Karardan çok memnunuz. Bunu söylemeye kimse ceraset edemiyor. Aslında şimdi herkes mutlu" diye konuştu.



24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED