AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Evren'i dava etti hayatı karardı

"Darbe yapmak"la suçladığı Kenan Evren hakında, Adana Savcısı iken iddianame hazırlayan Sacit Kayusu'ya son darbeyi HSYK vurdu. Yüksek Kurul, daha önce zorunlu olarak emekliye sevkettiği Kayasu'nun, bu kez de avukatlık yapamayacağına karar verdi.

12 Eylül ihtilalini yaptığı için Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında dava açan eski Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'nun başına gelmeyen kalmadı. Önce zorla emekliye sevkedilen Kayasu'nun şimdi de avukatlık hakkı elinden alındı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Kayasu'nun avukatlık yapamayacağına karar verdi. Avukatlık hakkı da elinden alındığı için mağdur olduğunu belirten Kayasu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını bildirdi.

Kayasu, savcılığı döneminde yaptığı uygulamalar nedeniyle hakkında, "disiplinsizlik", "görevi kötüye kullanma", "askere hakaret", "HSYK'ya hakaret" davaları açıldığını bildirdi. Bu davalarla ilgili AİHM'ye 6 ayrı başvuruda bulunduğunu hatırlatan Kayasu, HSYK'nın 27 Mayıs 2003 tarihinde hakkında verdiği son kararını da Avrupa'ya götüreceğini söyledi. Kayasu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgilenmesini isteyerek, "Çünkü o da zamanında benim gibi çok büyük haksızlıklara uğradı" dedi.

'Kitabım yakında çıkıyor'

Eski Savcı Kayasu, Kenan Evren hakkında dava açtığı için ağır bedel ödediğini belirtirken, başına gelenleri bir kitap haline getirdiğini söyledi. Kitabının yakında piyasaya çıkacağını kaydeden Kayasu, Kenan Evren hakkında 'darbe yaptığı' suçlamasıyla 27 Mart 2000 tarihinde dava açtığını hatırlattı.

Sacit Kayasu, İzmir Ödemiş Cumhuriyet Savcısı iken nöbetçi olduğu bir sırada, bulunan bir ceset için "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olduğunu beyan ederek adını kamuoyuna duyurdı.

Kayasu, Adana'da Cumhuriyet Savcılığı yaptığı sırada da 12 Eylül darbesinin baş mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i dava ederek bir ilke imza attı. Bir anda ünü Türkiye'ye yayılan Kayasu, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından hakkında soruşturma açtırıldı. "Görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle üç yıl önce açığa alınan Kayasu, açığa alındığı tarih olan 21 Nisan 2000 yılından tam 3 yıl sonra yine bir 21 Nisan günü emekli oldu. Kayasu, emekli olduktan sonra avukatlığa başladı.

'Artık kuşlar gibi hürüm'

"Artık kuşlar kadar hürüm. Artık hiç kimse konuştum diye üstüme gelemeyecek" diyen Kayasu, bir hukuk mücadelesi verdiğini belirterek, bu mücadelede umduğu desteği hiçbir zaman bulamamaktan yakındı. Bu ülkede yaşayan ve başta savcılar olmak üzere herkesin yanlışın üzerine gitmesi gerektiğini kaydeden Kayasu, özellikle Kenan Evren hakkında açtığı dava konusunda çok yalnız bırakıldığını söyledi. Kayasu, "Bu ülkede binlerce hukukçu var. Baro var. Binlerce profesör var. Serbestçe çıkıp konuşabilecek konumda olmalarına rağmen hiçbiri çıkıp da görüş belirtmedi. Bu çok üzücü bir durum" dedi.

'LİMON SATACAĞIM'

HSYK tarafından büyük bir haksızlığa uğradığını ileri süren Kayasu, "Avukatlık hakkım da elimden alındı. Şimdi ben ne yapacağım. Yapmam gereken bir iş var, o da pazarlarda limon satmak" diye konuştu. Kayasu, zorunlu olarak emekliye sevkedildikten sonra bir süre avukatlık yaptığını ve çok da başarılı olduğunu anlattı. "Benim hiçbir suçum yok, hukuka aykırı hiçbir iş yapmadım" diyen Kayasu, HSYK'nın kendisi hakkında iddianame hazırlayıp dava açmadan mahkum ettiğini bildirdi. Kayasu kanun gereği HSYK'nın üç sene sonra disiplin cezası verme yetkisinin bulunmadığını belirtti.

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA



  • 24 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED