AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Kapıkule'den ihracatta 10 km'lik 'TIR konvoyu'

Sebze ve meyve ihracatının artması, Kapıkule'de 10 kilometrelik TIR konvoyu oluştururken, Habur kapısında da Peşmergeler'in keyfi uygulamaları yüzünden kamyon kuyruğu 15 kilometreyi geçti.

Yaz mevsimi dolayısıyla sebze ve meyve ihracatının artması, son bir haftadır Kapıkule Sınır Kapısı'nda 10 kilometrelik TIR konvoyu oluşturdu. Sebze ve meyve ihracatındaki artış dolayısıyla, 350'nin üzerinde TIR, Avrupa ülkelerine götürecekleri yüklerin çıkış işlemlerinin yapılmasını bekliyor.

Hafta sonu yoğunluğun arttığını ifade eden yetkililer, ancak Haziran ayına girilmesiyle birlikte hafta içinde de TIR kuyruklarının oluştuğunu belirttiler. Bulgar gümrüğünde işlemlerin yavaş yürüdüğüne işaret eden yetkililer, şunları kaydetti: "Şu an işler 'tavan' yapmış durumda. En üst seviyede çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda 4-5 kilometrelik yoğunluk olur ve pazartesi öğleye kadar da biterdi. TIR'ların aşırı yığılması nedeniyle işlemler hemen tamamlanamıyor. Geçtiğimiz cuma günü 540, cumartesi 493, pazar günü ise son 24 saatte 546 TIR'ın çıkış işlemleri yapıldı."

Yetkililer, yoğunluğun bugün de sürmesinin beklendiğini bildirdiler. Kuyrukların, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacıları Derneği arasındaki çekişmeden kaynaklandığı öne sürüldü.

Kamyoncuya Peşmerge eziyeti

Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'nda keyfi uygulamalara başlayan IKDP'ye bağlı Peşmergeler, Türk şoförlerine zorla mazot satmaya başladı. Irak'a araç girişlerini de yavaşlatan Peşmergeler'in bu tutumları üzerine sınırda kamyon kuyruğu 15 kilometreyi geçerken, 40 derece sıcağın altında günlerce bekleyen şoförler isyan ediyor.

Türkiye'nin Irak'a açılan kapısı olan Habur Sınır Kapısı'nda, IKDP'ye bağlı Peşmergeler'in keyfi uygulamaları bitmiyor. 2 hafta önce uygulamaya koydukları ve her şoförden mesai adı altında 200 dolar harç almaları, Türk şoförlerin Irak'a gitmeme eylemi ve yetkililerin olaya el koyması sonucu vazgeçmek zorunda kalan Peşmergeler, bu sefer başka bir uygulamaya geçtiler. İki gündür Irak Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda IKDP'ye bağlı Peşmergeler Türk şoförlere zorla mazot satma uygulamasına geçtiler. Kurdukları istasyonlardan zorunlu olarak mazot alma şartını koyan Peşmergeler, şoförlere Musul ve Kerkük'teki mazot fiyatından 3-4 kat daha yüksek fiyatla mazot satıyorlar. Bununla beraber Peşmergeler Irak'a girişte bulunan 16 peronu 4'e ve kayıt yapılan 4 bilgisayarı ise 1'e indirerek ülkeye girişleri de yavaşlattı.

 
Afrikalı'ya ceket yerine battaniye
Afrikalılar'ın ceket yerine battaniye giymesi, cenazelerini battaniye ile gömmesi ve düğünlerde de iki tarafın birbirine battaniye göndermesi bölgedeki Türk üreticiyi üretimi artırmaya sevketti.
TL ile borç verme dönemi başladı
Doların bir süredir değer yitirmeye devam etmesi, piyasada insanların eskiden olduğu gibi yine birbirlerine Türk Lirası ile borç vermeye başlamasını sağladı.
Bakan Tüzmen:
Kriz var demedim

Gıdacılar desteksiz büyüyor
Gıda sektöründe uluslararası pazarlarda rekabet ettiğimiz Yunan ve Danimarkalı firmalar AB'den büyük destek görmelerine karşılık Türk firmaları hiç destek almadan büyümeye devam ediyor.
Domates fiyatları düşüşe geçti
Satıcılar Tekel'e resmen talip
Ruslar gazda indirimi kabul etti
Sanayi üretimi yüzde 8.3 arttı
Kısa kısa..
Aria'nın finans hattı açıldı
Aria aboneleri, "İşte Yatırım Hattı"nı arayarak, finans piyasalarını takip edebilecek ve yatırımlarını cep telefonu aracılığıyla gerçekleştirebilecek. Aria-İş Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen hizmetle, faturalı ve faturasız hat sahibi tüm Aria abonelerinin günün her saatinde 0555 555 02 02'yi tuşlayarak "İşte Yatırım Hattı'' aracılığıyla tüm yatırım ve hisse senedi işlemlerini yapabilecekleri kaydedildi. Açıklamada, aramaların şebeke içi görüşme üzerinden ücretlendirileceği bildirildi.
24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED