AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Eyalet sistemi Irak için ideal'

Irak'ın 18 eyaletten oluşacak bir federasyon ile yönetileceğini söyleyen Yaycılı, Irak için eyalet sisteminin ideal olduğunu belirterek, "Her eyaletin valisi olacak" dedi.

ABD'nin Irak'ın yeniden yapılandırılması çerçevesinde 18 ili "eyalet"e dönüştürerek, bir federasyon kurmayı planladığı öğrenildi. 18 eyalet için seçilecek valiler, hükümet başkanı gibi çalışacak. Irak Türkmen Cephesi, Londra eski temsilcisi Mustafa Kemal Yaycılı, özellikle Kuzey Irak için ideal çözümün eyalet sistemi olduğuna dikkat çekerek bu sisteme geçilmesi ile Irak Türkmenleri'nin Kerkük'te durumlarının son derece iyi olduğunu belirtti. Kerkük'te yerel meclisin kurulmasından sonra çok rahat ettiklerini belirten Yaycılı, eğitim, sağlık, kültür ve benzeri işlerden sorumlu genel müdürlerin bakan gibi faaliyet göstermeye başladığını söyledi. Kerkük Meclis üyesi Yaycılı, gelişmeleri Yeni Şafak'a anlattı.

'Kerkük'te çok güçlüyüz'

"Türkmenler'in şu anda en güçlü olduğu yer Kerkük. Musul'daki 24 üyeli mecliste sadece bir Türkmen bulunurken, Kerkük'teki 30 üyeli mecliste 6 Türkmeniz. Meclis Başkanımız da Türkmen. Vali yardımcımız da Türkmen. Arap ve Kürt gruplar içerisinde Türkmenler'e sıcak bakan ve işbirliği içinde çalışmak isteyenler var. İyi bir politika ile ileride Kerkük'te haklarımızı tamamen almış olacağız. Özellikle eğitim konusunda diğer gruplarla konsensus halindeyiz."

"10 Nisan'dan itibaren Irak'ta bazı insanlar ev ve iş vaadi ile kandırılarak Kerkük ve Musul'a getirildi. Kerkük ve Musul'daki nüfus dairelerinin yağmalanmasına karşılık, Bağdat'ta kayıtlar duruyor. Şimdi yönetimde söz sahibi olmak adına çoğunluk sağlanması için bölgeye getirilen bu insanların tasfiyesi ile uğraşıyoruz."

'Kerkük Kürt şehri değil'

"Kürt kardeşlerimizde biraz fobi var. Başlarda hem Talabani, hem Barzani, Kerkük bizim Kudüs'ümüz, başkentimiz diyorlardı. Ancak Kerkük şimdi Kuzey'den bağımsız ve Bağdat yönetimine ince bir bağla bağlanmış, merkezi yönetimini kurmuş bir şehirdir. Kerkük ne Kürdistan olmuştur, ne de benzeri bir Kürt şehridir. Zaman zaman bu idealin peşinde koşanlar çıkabiliyor."

"Oprerasyon sırasında ortam çok gerildi, ancak bir katliam olmadı. Operasyon sırasında 13 Türkmen hayatını kaybetti. Bu sayı Musul, Kerkük ve çevresindeki köyleri kapsamaktadır. İşin ilginç yanı, bu 13 kişi hayatını silahlı çatışma sonucu kaybetmemiştir. Buna karşılık bölgede yüzlerce Arap ve Kürt çatışmalar sırasında hayatını kaybetmiştir. Özellikle Kerkük'ün güneyinde Araplar'la çıkan çatışmada 80 Kürt, Musul'da ise atmışın üstünde Kürt ölmüştür."

"Operasyon boyunca ve sonrasında PKK'nın bölgeye yerleştiğine dair bir bilgi almadık. PKK kampı kurulduğunu da görmedik. ABD'nin niyeti Irak'ta yeni bir sistem kurmak. Bu sistemde PKK'nın yeri yok.

PKK bölgede barınamaz

Ayrıca Amerikalılar, iç çatışmaların ve terörün kesinlikle kökünü kazımak istiyorlar. Amerikalılar güvenliğin sağlanması için sürekli devriye geziyorlar. Çatışmaların önüne geçmek için silahları topladılar. Amerikalılar'ın bölgede kalmasını istiyoruz."

'Talabani ile sorun yaşamadık'

Yaylıcı, Kürt liderlerden Celel Talabani ile fazla sorun yaşamadıklarını da belirterek, "Onun kontrolündeki Süleymaniye'de nüfusumuz fazla olmadığı için yönetime ortak olmamız söz konusu değildi. Bu yüzden bize ilişmediler. Ancak Barzani kontrolündeki Erbil'de 250 bin kişi kadarız. Yönetimde söz sahibi olmamızı istemiyorlar. Halbuki bu en doğal hakkımız. Bu yüzden 10 senedir Erbil'de Irak Kürdistan Demokratik Partisi ve Barzani ile sorun yaşıyoruz" dedi.



24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED