AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Çocukluğunda dayak yiyen anne
DÖVÜYOR

Dayak nesilden nesile geçiyor. Çocukluğunda dayak yiyen anne, aynı uygulamayı kendi çocuklarında da sürdürüyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Yüksekokulu'nca yapılan bir araştırmada, çocukluklarında kötü muamele gören annelerin yüzde 33.33'ünün, çocuklarını dövdüğü ortaya çıktı. EÜ Hemşirelik Yüksekokulu Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahsen Şirin ile yüksek hemşire Selda Keleş, Bornova'da 0-6 yaş grubu çocuğu olan 152 anneyle "0-6 yaş grubu çocuğu olan annelerin çocuklarını istismar etmesini etkileyen faktörlerin incelenmesi" konulu araştırma yaptılar.

ŞİDDETİN KÖKENİ ÇOCUKLUKTA

Araştırmaya katılan ve yüzde 76.3'ü çalışan annelerin yüzde 11.8'inin, kendi çocukluklarında ailelerinden kötü muamele gördüğü belirlendi. Araştırmada, çocukluklarında kötü muamele gören bu annelerin yüzde 33.33'ünün, görmeyenlerin de yüzde 11.19'unun istemedikleri bir davranış yaptığında çocuklarını kızıp dövdüğü tespit edildi.

Dövme olayı daha çok 35 yaş ve üzeri grup ile çalışmayan kadınlarda saptanırken, yine gelir düzeyi düşük ve eşleriyle anlaşmazlık yaşayanlarda dövme oranının da arttığı ortaya çıktı.


Şanlıurfalı RAFETUS havuzuna kavuşuyor

Suruç Kaymakamlığı, dünyada sadece Fırat havzasında yaşayan Rafetus Kaplumbağası için yapımına devam edilen özel havuzu Haziran sonunda tamamlıyor.

Şanlıurfa'nın Bozova İlçesi Kaymakamı İsmail Gültekin, geçen yıl Türk ve ABD'li bilimadamlarının Fırat Havzası'nda yaptıkları araştırmada bulunan ve "Rafetus" adı verdikleri kaplumbağa için devam edilen havuz projesinin haziran sonunda tamamlanacağını söyledi.

Gültekin, projede yer alan ve yapımına devam edilen havuzda, sadece Rafetus Kaplumbağası'nın bulunmayacağını, içinde ekosistemi sağlayacak balıklar, kuşlar ve farklı sürüngenlerin de bulunacağını ifade etti.

Yetişkinlerinin 25 kilogram ağırlığına kadar ulaştığı 1 metre çapında ve diğer kaplumbağalardan farklı olarak üzeri kıkırdak yapıya sahip olan Rafetus Kaplumbağası'nın, Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ertan Taşsavak yönetiminde yapılan araştırmalarda, çene yapısının çok güçlü olduğu ve kerpeteni bile eğdiğini ortaya çıktı.


Dünya izcileri Aladağ'da buluşacak

Bolu'da 7 Temmuz'da yapılacak olan Dünya İzci Kampı'na dünyanın farklı ülkelerinden 2 bin genç katılacak. Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Sağlam, 7 Temmuz'da Bolu-Aladağ'da yapılacak olan Dünya İzci Kampı hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Kampa dünyanın farklı ülkelerinden 2 bin genç katılacak. Gençlerin kalacağı alanlarda çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi" dedi. İzcilik kampında 2 bin gencin 8 gün kamp yapacağını anlatan Sağlam, kampta gençlerin kullanması için seyyar tuvaletler yerleştirildiğini anlattı. Kampa katılacak olan 2 bin gence Bolu'nun yöresel ve doğal güzelliklerin tanıtımı için Abant ve Yedigöller'e safariler düzenleceğini de anlatan Sağlam, "Günde 400 genç Abant ve Yedigöller'iz ziyaret edecek" dedi. Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Sağlam, kampa katılan gençlere yönelik sportif etkinlikler düzenleneceğini de anlatarak, "Kamp süresince Türk izci liderleri dünya gençlerine, Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtacaklar" ifadelerini kullandı.

 
Anne olmak istiyorum
Kemer Karnavalı'nın ikinci günü bir konser veren sanatçı Ebru Gündeş'e konser sırasında kucağına bir bebek verildi. Gündeş, "İnşallah benim çocuğum da böyle tatlı olur. Ben de çocuk sahibi olmak istiyorum" diyerek anne olmak istediğini söyledi.
Denizli'de antik çağ defilesi
1. Pamukkale Kültür ve Sanat Festivali'nin son gecesinde antik çağ defilesi düzenlendi. Hierapolis Sütunlu Cadde'de düzenlenen defilede Tuba Özay, Asuman Krause, Ebru Güzel, Tuba Altıntop, Nigar Talibova, Başak Şahin, Tülin Şahin ve Şiar Zaim gibi ünlü isimler podyuma çıktı. Defilede, antik çağda Denizli yöresi ve Pamukkale'nin tekstil merkezi olması dolayısıyla sektörün Anadolu'daki uygarlıklardan günümüze kadar geçirdiği 2 bin 500 yıllık evrim kıyafetlerle tanıtıldı. Denizlispor'un da unutulmadığı gecede, Tülin Şahin podyuma Denizlispor bayrağıyla çıktı ve öptüğü bayrağı izleyicilere atınca da büyük alkış topladı.
Yumurtalık kanserini durduran gen
İngiliz Kanser Araştırmaları Merkezi'ne mensup bilim adamları, yumurtalık kanserinin gelişmesini durdurabilen bir genin varlığını saptadı. Yumurtalık kanseri olan her 10 kadından 9'unda bu genin çalışmadığını belirlediklerini bildiren bilim adamları, söz konusu genin sağlıklı kopyalarının kanserli hücrelere enjekte edilmesinden sonra, yumurtalıktaki kanserli tümörün büyümesinin durdurulduğunu açıkladı.
Harry Potter sanal âlemde iyi sattı
Hayranlarının uzun süredir beklediği Harry Potter dizisinin beşinci kitabı "Anka Kuşu Tarikatı", internet üzerinden bir günde bir milyondan fazla sattı. "Anka Kuşu Tarikatı", önceki gün Amazon.com adresli sitede 1,3 milyon satarak, bu alanda satış rekoru kırdı. Harry Potter'ın 2000 yılında piyasaya sürülen kitabı, internette 410 bin satmıştı. Mazon.com'un sattığı 700 bini aşkın kitabı alıcısına teslim ettiklerini bildirdi.
24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED