AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
13 yıldır bitmeyen inşaat

Yozgat'ta 1990 yılında temeli atılan ve 30 milyar liralık harcama ile 1991 yılında bitirilmesi planlanan 440 yatak kapasiteli Yatalak ve Yaşlılar Özel Bakım Rehabilitasyon Merkezi binası inşaatı için bugüne kadar 7 trilyon 99 milyar lira harcandı. İnşaatın bitirilebilmesi için 2 trilyon 372 milyar liranın daha harcanması gerektiği ve bunun için bu yıl bütçeye 1 trilyon 600 milyar lira ödenek konulduğu öğrenildi. Yozgat Valisi Gökhan Sözer, binanın bir an önce bitirilmesinde yarar olduğunu söyledi. Vali Sözer, "Sürekli göç veren ilimizde, geride kalan yaşlı ve bakıma muhtaç insan sayısı artmaktadır. Tesisin bir an evvel bitirilerek hizmete açılması büyük önem taşımaktadır" dedi.

Zorlu Grubu 50. yılını kutluyor

Zorlu Grubu, kuruluşunun 50. yılını İstanbul ve Ankara'da verilecek resepsiyonlarla kutlayacak. Tekstilde Taç, Linens ve Korteks markaları, dayanıklı tüketim sektöründe Vestel, finansta Denizbank ve enerjide Zorlu Enerji ile faaliyet gösteren Zorlu Grubu'nun 50. yıl kutlamaları kapsamında bu akşam Beylerbeyi Sarayı'nda davet verilecek.

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ile Eş Başkan Zeki Zorlu'nun ev sahipliğinde yapılacak resepsiyonda, dünyaca ünlü solist Viktor Lazlo ile Avrupa'nın en iyi tenorlarından biri olan Erkan Akı performanslarını düet ile sergileyecekler. Beylerbeyi Sarayı'nın otoporak kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle konukların katılımı için Bebek, Ortaköy ve Kabataş'tan motor seferleri düzenlenecek. Zorlu Grubu'nun 50. yıl kutlamaları çerçevesinde, 26 Haziran'da da Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde bir resepsiyon gerçekleştirilecek.

Tekstil'in nabzı İstanbul'da atıyor

Umut Oran'ın başkanlığını yaptığı Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu'nun (IAF) 19. Kongresi bugün İstanbul'da başlıyor. İki gün sürecek olan kongreye, dünyaca ünlü modacıların yanısıra, Fransız Moda Haute Couture ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Didier Grumbach ile Christian Lacroix, Heidi Slimane (Dior'un erkek tasarımcısı) ve modacıları meşhur eden moda danışmanı Jean-Jacques Picart'ın da aralarında bulunduğu moda dünyasının en ünlü isimleri konuşmacı olarak katılıyorlar. IAF Kongresi'ne paralel olarak, 25-28 Haziran tarihleri arasında Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarı (IF) gerçekleştirilecek. Fuarın 25 Haziran Çarşamba günkü açılış törenine dünyaca ünlü top model Naomi Champbell de katılacak.

DTM: Çayda 30 bin ton fazlamız var

Kaliteyi artırmak için bu yıl kg başına 50 bin liralık prim verilmesi uygulaması başlatılan çayda, üretim fazlalığı sorunu yüzünden fiyatların maliyetin altında seyrettiği belirtildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye Çay Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapora göre, Türkiye'de yılda 150 bin ton kuru çay tüketimine karşın, yıllık üretim ortalama 170 bin-180 bin ton düzeyinde gerçekleşiyor. Kişi başına ortalama yılda 2.3 kg çay tüketiliyor. Buna göre yılda ortalama 20-30 bin ton kuru çay stoğu sorunu ortaya çıkıyor. Bu da fiyatların düşmesine neden oluyor."

DTM: Çayda 30 bin ton fazlamız var

Kaliteyi artırmak için bu yıl kg başına 50 bin liralık prim verilmesi uygulaması başlatılan çayda, üretim fazlalığı sorunu yüzünden fiyatların maliyetin altında seyrettiği belirtildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye Çay Sektörü, Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapora göre, Türkiye'de yılda 150 bin ton kuru çay tüketimine karşın, yıllık üretim ortalama 170 bin-180 bin ton düzeyinde gerçekleşiyor. Kişi başına ortalama yılda 2.3 kg çay tüketiliyor. Buna göre yılda ortalama 20-30 bin ton kuru çay stoğu sorunu ortaya çıkıyor. Bu da fiyatların düşmesine neden oluyor."

Pancarda birinci avanslar ödeniyor

Pancar üreticilerine 2003 yılı ürünü için 72 trilyon lira tutarındaki birinci nakdi avans ödemelerine başlandı. Birinci nakdi avans miktarı, taahhüt edilen 1 ton pancar için geçen yılın birinci avansına göre yüzde 40 artışla, 7 milyon lira olarak tespit edildi. Pancar üreticilerine bugüne kadar 54 trilyon lirası suni gübre, 30 trilyon lirası şeker ve diğer ayni avans olmak üzere, toplam 84 trilyon lira ödeme yapıldı. Pancar üreticilerine ayni ve nakdi avans ödemelerine yıl sonuna kadar devam edilecek. Birinci nakdi avans ödemelerinin tamamlanmasından sonra, 2003 yılı ürün bedellerine karşılık ödenen avanslar toplamı 156 trilyon liraya ulaşmış olacak.

Endüstri Holding, SSK'ya bina satacak

Endüstri Holding, SSK'ya borcuna karşılık merkez hizmet binasını önerdi. Holdingin kurtarılması için öncelikle borçlardan kurtulmak isteyen yeni yönetim, merkez binasını 5 trilyon liraya satışa çıkardı. Endüstri Holding Genel Koordinatörü Ramazan Arıkan, merkez binasını satmak için yüzlerce broşür bastırdıklarını ancak kimsenin binaya talip olmadığını söyledi. Şu anda en önemli sorunlarının vergi ve SSK'ya olan borçlar olduğunu belirten Arıkan, "3,4 trilyon lira SSK, 850 milyar lira da vergi borcumuz bulunuyor. Satamadığımız merkez binasını, borcumuza karşılık SSK'ya önerdik. Vergi borcu için de Defterdarlığa Meram İlçesi'ndeki misafirhanemizi teklif ettik" dedi.

Volvo iş makinesi mağdurları dernek kurdu

Dünyaca ünlü Volvo marka iş makinelerinden Güney Kore'de üretilenlerinin sürekli arıza yapmasından yakınan inşaat mühendisi Mehmet Boyacı, Antalya'da, "Volvo Mağdurları Derneği' kurdu. Vom-Der adındaki dernek tabelasını kiraladığı büroya asan Boyacı, her biri 90-130 bin dolar değerindeki Volvo marka inşaat makinelerinin kollarının çatlayıp kırıldığını, kendilerine satan firmanın ise sorunlarıyla ilgilenmediğini ileri sürdü. Boyacı, "Bir tek mağdurun kendimin olduğunu sanıyordum. Bir araştırma yaptım. Benim gibi çok sayıda Volvo mağduru çıkınca dernek kurduk. Şimdi, bize bu makineleri satanlarla hukuk mücadelesi başlatacağız" dedi. Arızalı iş makinelerinden ikisini dernek binası önünde sergileyen ve gazetelere ilan veren Boyacı, Volvo mağdurlarını üye olmaya çağırdı.

İşçi grevi BMW'yi de etkiledi

Almanya'nın doğusundaki eyaletlerde metal işçilerinin, batı eyaletlerinde çalışan işçilerle eşit haklara sahip olmak amacıyla başlattıkları grevlerden dolayı, Regensburg ve Münih kentlerindeki BMW otomobil fabrikalarında üretim durduruldu. BMW fabrikasının bir sözcüsü, Brandenburg kentinde ZF adlı yedek parça üreticisinin sevkiyatı durudurmasından dolayı, "3" serisinin üretimini durdurmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Sözcü, bu nedenle yaklaşık 10 bin çalışanın da zorunlu izne çıkarıldığını kaydetti. Metal işçileri, haftada 38 saat yerine batı eyaletlerindeki işçiler gibi 35 saat çalışmak istiyor.

Dolar 31 bin lira yükseldi

Haftanın ilk işlem gününde, Borsa düştü, döviz ve faizde artış yaşandı. IMF ile 5. gözden geçirmenin tamamlanmasındaki gecikmelere odaklanan piyasalarda, özellikle bonodaki satışlarla faiz yükselirken, bu hareket dövizi de artış yönünde etkiledi.

Kapalıçarşı'da Cuma günü 1 milyon 417 bin liradan kapanan dolar ise, güne 1 milyon 425 bin liradan bin liradan başladı. Piyasa kapanışında doların satış fiyatı 31 bin lira artışla 1 milyon 448 bin liraya yükseldi. İstanbul Borsası endeksi ise, haftanın günü 39 puan kayıpla 10,747.50 puandan günü tamamladı.



24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED