T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Amerika Katar'da
sessiz darbe yaptı

Katar'da sessiz bir darbe yapan Amerikan askerleri, ABD askeri varlığına karşı çıkan asker ve siyasileri tutukluyor. Doha'da gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Denetim ABD askerlerinin elinde.

Saddam Hüseyin'i devirdikten sonra Irak'ta, Körfez bölgesindeki askeri komutanı General Tommy Franks liderliğinde askeri bir yönetim kurmayı planlayan Amerika bu uygulamasını Katar ve Kuveyt'te sessizce hayata geçirmek üzere.

ABD askerleri Katar'da sessiz bir darbe yaptı ve ABD muhaliflerini gözaltına almaya başladı. ABD askerleri Katar ordusunda bulunan Yemen ve Pakistan asıllı birçok askeri gözaltına aldı. Başkent Doha'daki diplomatik kaynaklar, Katar'da sessiz bir askeri darbenin yaşandığını belirttiler. Ülkenin dört bir yanına Amerikan askerlerinin yayıldığını belirten diplomatik kaynaklar, Doha'daki ABD askeri varlığında büyük bir artış olduğunu bildirdiler. Mısır'da yayımlanan el-Cumhuriye gazetesi, Katar ordusundaki bazı ileri gelen komutanlar ile birlikte Yemenli ve Pakistanlı birçok askerin tutuklandığını kaydetti. ABD askerleri, Kuveyt'te de olağanüstü etkin. Amerikan askerlerine yönelik iki saldırıdan sonra ülkenin güvenliği neredeyse ABD askerlerinin eline geçti.

Denetim Amerikan askerlerinin elinde

Katar'da idareyi elinde bulunduran el-Sani ailesinin ileri gelenleri, 1995'te babasını devirip iktidarı ele alan Şeyh Hamad bin Halife el-Sani'nin ABD yanlısı uygulamalarını son dönemlerde sık sık eleştiriyorlardı. Muhalifler, ABD askerlerinin Katar'dan ayrılmasını istiyor.

Katar'ın birçok bölgesinde sivil giyimli ABD askerlerinin güvenliği ellerinde bulundurdukları bildirildi. Pakistanlı ve Yemenli askerlerin namazların eda etmek için gittikleri Doha'daki bir cami çıkışında tutuklandıkları belirtildi ancak konuyla ilgili detaylı bir açıklamada bulunulmadı.

Doha'da sokağa çıkma yasağı

Son bir hafta içinde Doha'da güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve gece yarısı saat 24:00'ten sabah saat 07:00'e kadar sokağa çıkma yasağının uygulandığı bildiriliyor. Diplomatik kaynaklar uzun zamandır el-Sani ailesi içinde taht kavgasının yaşandığını ve ABD'nin de yaklaşan Irak savaşı öncesi Katar'da olası bir aile içi darbeyi önlemek için Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Sani'ye destek verdiği belirtiliyor.

 
Saddam'ın gövde gösterisi
Irak'a saldırı hazırlıkları sürerken ülke dün referanduma gitti. 11 milyon 562 bin kişi, Erbil, Duhok ve Süleymaniye hariç, 15 ildeki 1973 merkezde oy kullandı.
Amerika saldırıyı istismar ediyor
AMERİKA, Bali saldırısından sonra, ülkedeki İslamcı grupların tasfiyesi için Endonezya'ya yoğun baskı uyguluyor.
California'da Irak tatbikatı
IRAK'a saldırıya hazırlanan ABD, bölgede 58 bin olan asker sayısını kısa süre içinde 100 bine çıkaracak. İngiliz ve ABD askerleri California çölünde Irak tatbikatı yapıyor. s
AB: Türkiye 'soru işareti'
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini 'soru işareti' olarak nitelendirdi. Gunther Verheugen, AB'nin 10 adayı tam üye olarak bünyesine almasından sonra sıranın kimlere geleceğinin sorulması üzerine, Türkiye'yi kastederek, Bulgaristan ve Romanya'nın üyeliklerinden sonra sadece soru işaretleri bulunduğunu söyledi. Verheugen şöyle konuştu: "Bulgaristan ve Romanya belki 2007'de... Sonra, sadece soru işaretleri var. Türkiye? Balkanlar? Daha sonra, (genişleme) bir süre duracak. O zaman Rusya, Kafkaslar, Kuzey Afrika soruları gündeme gelecek. Ben, genişlemeden sorumlu olarak hayal gücümün sınırlarına ulaştığımı düşünüyorum."
16 Ekim 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED