T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Asker: Kuzey Irak'ı vurmaya gerek yok

GÜNERİ CİVAOĞLU dünkü köşe yazısında bir askeri yetkilinin, "Kuzey Irak'ı vurmayız. Onlar uzaktan bizim akrabamız" dediğini aktardı.

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, Kuzey Irak'ta Kürt Federasyonu tartışmaları sürerken üst düzey bir askeri yetkilinin, "Kuzey Irak'ı vurmayız. Çünkü onlar bizim dolaylı akrabalarımız" dediğini yazdı. Civaoğlu, 'Askerin Şarkısı' başlıklı dünkü köşesinde Harp Akademileri'nde, üst düzey bir komutanın 'Kuzey Irak'ı vurmak mı? Neden' diye sorduğunu ardından da şöyle dediğini yazdı: "Kuzey Irak Kürtlerinin, Türkiye yurttaşı Kürt kökenlilerimiz ile kan bağı var."

Kerkük'ün Başkent olamaz

Üst düzey komutan Kerkük'ün başkent olacağı iddialarını da şöyle değerlendiriyor: 'Kuzey Irak'ta Kerkük'ün başkent olacağı iddiaları yanlış. Çünkü mümkün değil. Kerkük Bağdat'ın ve askeri güçlerinin yönetimi altında. Bunu verir mi? Vermez tabii.. Zaten orada bir Kürt devleti yapılanmasına önce Araplar karşı çıkar. Savaşır da... Biz neden vuralım?"

Üst düzey komutanın uzun süre bölgede görev yaptığını ve bölgeyi çok iyi tanıdığını belirten Civaoğlu, aynı komutanın ABD ile ilgili sözlerine de yazısında şöyle yer verdi:

ABD 100 bin asker yığamaz

'ABD artık daha önceki Körfez Savaşı'nda olduğu gibi 100 binlerce asker yığamaz. Nereye yığacak? Irak'ın güneyinde Irak'ı vurmak için topraklarını açacak ülke yok. Kuzey Irak'ta Barzani ve Talabani mi? Kürt nüfuslu olan sınırdaş ülkeler ve Araplar, hesaplaşmayı bizden önce başlatırlar. Kendilerine ait saydıkları topraklardan bir karışının verilmesine razı olamazlar. Tabii Türkiye'nin de başka ağırlığı olur.' Civaoğlu, komutana göre ABD'nin Saddam'ı devirmek için de Irak'ın bütünlüğünü dikkate alarak hareket edeceğini belirtiyor.

Barzani yine sert çıktı

Kuzey Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile taslak anayasa çalışmalarını sürdüren Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani, kimsenin içişlerine karışmasına izin vermeyeceklerini söyledi. El Cezire televizyonunun sorularını yanıtlayan Barzani, Türkiye'nin bir yandan Irak'ın bütünlüğünü savunduğunu, bir yandan da Kerkük'teki eski haklarını gündeme getirdiğini söyleyerek, çelişkiye düştüğünü de iddia etti. El Cezire televizyonunun Ankara Temsilcisi Yusuf El Şerif'in sorularını yanıtlayan Barzani, "Türkiye bir yandan Irak'ın bütünlüğünü savunuyor, bir yandan da Kerkük'teki eski haklarını gündeme getiriyor. Burada açıkça söylüyorum: Biz, Kürdistan'daki Kerkük'ün kimliğini hiç kimseyle oturup asla tartışmayız! Ödeyeceğimiz bedel ne olursa olsun, bunu kimseyle tartışmayız! Kaldı ki Kerkük, Musul, Basra, Erbil, tüm bunlar Irak kentidir? bunu kimseyle tartışmayız" şeklinde konuştu.

İran: Kürt devletine karşıyız

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 7'nci doruğu için önceki gün İstanbul'a gelen Hatemi, dün sabah Afganistan Devlet Başkanı Karzai ile kahvaltıda biraraya geldi. Kahvaltının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hatemi, özellikle Irak'a yapılacak olası bir müdahalenin üzerinde durdu. Böyle bir müdahaleye kesinlikle karşı olduğunu söyleyen Hatemi, "Bu müdahale Irak'ta işleri daha da karıştıracak ve vahim hale getirecektir" dedi. Irak'ta kurulması planlanan Kürt devletine ilişkin soruları da yanıtlayan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, "Biz bölge ülkeleri olarak Kürt hükümeti kurulmasına karşıyız" diye konuştu.

'Barzani Türkiye'yi savaşa sokmak istiyor'

TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu Mesut Barzani'nin Türkiye'yi savaşa sokmak için tahrik edip durduğunu bildirdi. Sökmenoğlu, seçim bölgesi İstanbul Gaziosmanpaşa'da yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünde ısrar etmesi gereğine işaret etti. Türkiye'nin bu ısrarına karşın Barzani'nin çok tehlikeli bir oyunun içine girdiğini, Türkiye'yi harbe sokabilmek için tahrik edip durduğunu kaydeden Sökmenoğlu, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: "Kuzey Irak'ta Kerkük başkent olamaz. Çünkü Kerkük, Bağdat'ın ve Saddam'ın askerlerinin yönetimi altındadır. Kürtler'in yeni anayasalarında Kerkük'ün başkent ilan edilmesi hayalidir. Çünkü, Kerkük ve Musul bir Türkmen ilidir. Anayasalarında Türkmenler'i yok sayanların ve savaş narası atanların emelleri gayet açıktır. Türkiye bu tuzağa düşmez, ancak Türkmenler'i koruyup kollama görevini de unutmaz."

 
Sniper FBI ajanını kafasından vurdu
Sniper 2 günlük aradan sonra bir cinayet daha işledi. Uzmanların, "Bu adam başarılı bir nişancı değil. Keskin nişancılar kafadan vurur" sözleri üzerine, bu kez başından tek kurşunla öldürülen kişi bir FBI ajanı oldu.
Yarım kalan operasyon
ANAP ile jandarmayı karşı karşıya getiren Beyaz Enerji Operasyonu ile ilgili skandallar sürerken, operasyonlar çeşitli engellemeler nedeniyle yarım kaldı.
Kürtçe yayına üç alternatif
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ana dilde yayın için üç alternatifli bir çalışma yürütüyor.
'Transparana kızdım vurdum'
Derya Tuna'yı vurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Hüseyin Bozan, ablası gibi sevdiğini söylediği Tuna'yı transparan kıyafeti için vurduğunu söyledi.
Yunan seçimlerine otobüsle oy taşındı
YUNANİSTAN'da pazar günü yapılan belediye ve valilik seçimlerinde Yunan adaylar, Türk oylarını alabilmek için Türkiye'de yaşayan yüzlerce Batı Trakya 'Türk'ünü otobüslerle Yunanistan'a götürüp getirdi.
Yasağa skeçli protesto
Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, başörtülü olarak derslere alınmamalarını okul önünde düzenledikleri bir skeçle protesto etti. Genel seçimlere 18 gün kalmasına rağmen kendi sorunlarını kimsenin görmek istemediğine dikkat çeken öğrenciler hazırladıkları temsili seçim sandığında oy kullandı. "Başörtü sorununu çözen partiye Evet" yazılı temsili oy pusulalarını sandığa atan öğrenciler, "Biz kapıda bekleye bekleye büyüdük. Artık oy kullanma zamanı" yazılı pankart açarak uzun zamandan beri maruz kaldıkları başörtüsü sorununu dile getirdi. Sabah saatlerinde okulun yanında toplanan öğrenciler, hazırladıkları "Vekilim nerdesin", "Okul bizim, oy sizin; gelecek bizim iktidar sizin" yazılı pankartlarla siyasilere seslerini duyurmaya çalıştı. Bu arada, başörtüsü konusunda Diyanet'in suskunluğunu da eleştiren öğrenciler, "Diyanet, inancımız hiçe sayılırken sen ne kadar susacaksın?", "Yasak sürüyor, Diyanet susuyor" şeklinde slogan attı.
16 Ekim 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED