AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
İran: UAEA ile işbirliği sürecek

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini sürdüreceklerini söyledi. Asefi, "UAEA ile işbirliğimizi sürdüreceğimizi ilan ettik. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamında işbirliğimizin devam etmesi konusunda bir sorunumuz yoktur" dedi. İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlı olduğunu belirten Asefi, "NPT kapsamı dışındaki konularla ilgili görüşmeler yapılmalı ve aynı zamanda İran'ın duyduğu kaygılar göz önüne alınmalıdır. UAEA'nın herhangi bir baskıya maruz kalmadan kendi işini profesyonelce yapması konusunda umutluyuz" diye konuştu.

İran, El Kaide üyelerinin kimliğini tespit etti

İran, ülkede gözaltına alınan El Kaide üyelerinin çoğunun kimliğinin tespit edildiğini duyurdu. İran Hükümet Sözcüsü Abdullah Ramazanzade, gazetecilere yaptığı açıklamada, istihbarat servislerinin, El Kaide üyelerinin birçoğunun kimliğini tespit ettiğini belirtti ancak isimleri, sayıları ve mevkileri hakkında bilgi vermeyi reddetti. ABD'nin, İran'da bulunduğunu ileri sürdüğü El Kaide'nin bir ağının 12 Mayıs'ta Riyad'da düzenlenen saldırıların arkasında olduğunu iddia etmesinin ardından İran, geçen ay bazı El Kaide üyelerinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Japonya, ABD'nin "yiyecek sömürgesi"

Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Japan Today, ülkenin ABD'nin "yiyecek sömürgesi" haline gelme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Yoichiro Aonuma tarafından kaleme alınan makalede, Japonya'nın gıda ürünlerinde kendi kendine yeterlilik oranının yüzde 40'ın altında olduğuna işaret edilerek, gıda ürünlerinin çoğunun ABD'den ithal edildiği kaydedildi. Amerika'dan yiyecek ithal edilmemesi halinde Japon halkının açlıktan öleceğini belirten Aonuma, ürünlerin uzun mesafeden saatler süren bir yolculuk sonrasında Japonya'ya geldiğini, bu nedenle bazı kimyasal maddelerle tepkimeye girdiklerini ve bu yolla halkın sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti.

Rahmanov'a ömür boyu iktidarı garantisi

Tacikistan'da halkoyuna sunulan anayasa değişikliği kabul edildi. Seçim komisyonu sözcüsü, önceki gün yapılan referanduma katılımın 96,47 oranında olduğunu, hemen hemen kesinleşen sonuçlara göre, halkın yüzde 92,9'unun kabul oyu verdiğini belirtti. Referandum, Devlet Başkanı İmamali Rahmanov'un 2020'ye kadar görevde kalmasının yolunu da açacak olan anayasanın 56 maddesinde değişiklik öngörüyor. Rahmanov, 1999'da bu göreve 7 yıllık bir dönem için yeniden seçildi.

Mısır'da Müslüman Kardeşler operasyonu

Mısır'da Müslüman Kardeşler üyesi 11 kişi tutuklandı. Cemaatin lideri Memun El Hudeybi, üyelerinin, Kahire'nin kuzeyinde toplantı halinde oldukları sırada tutuklandıklarını belirtti. Yakalanan kişilerin silahsız olduğunu ve kamu düzenini bozma amacını taşımadıklarını belirten El Hudeybi, son tutuklamaların, Irak savaşınının bitiminden sonraki 5. tutuklama operasyonu olduğunu belirtti. El Hudeybi, bu operasyonun bir gün öncesinde yayımladığı bildiride, İsrail ve müttefiklerini eleştirerek, "cihadın düşmana karşı zaferi sağlayacak tek yol olduğunu" açıklamıştı.



24 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED