|
|
Medet ya ittifak!
Baraj altında kalma korkusuna kapılan AK Parti ve CHP dışındaki partiler, seçim ittifakıyla Meclis'e girme telaşında. Hükümetteki 3,5 yıllık icraatıyla partilerini eriten DSP lideri ve Başbakan Ecevit, MHP lideri Bahçeli ve ANAP lideri Yılmaz ile muhalefette ciddi adımlar atamayan DYP lideri Çiller ve yeni partilerinden umduğunu bulamayan YTP, "seçim ittifakı" ile seçim barajını aşmanın hesabını yapıyor. Kamuoyu yoklamalarında açık farkla birinci sırada bulunan AK Parti ile ikinci sıraya yerleşen CHP'nin dışında kalan partiler, seçim ittifakının yanında, "Fransa modeli" başta olmak üzere iki turlu seçim formüllerini de tartışmaya açtılar. Fransa modeli gündemde AB reformlarını sahiplenen ANAP lideri Yılmaz, 3 Kasım sonrası "AB ile uyumlu" bir yapının oluşması gerektiğini ileri sürüyor. Fransa modelini gündeme getiren Yılmaz, bu amaçla hafta içinde parti liderleri ile görüşecek. Yılmaz bu konsensüsün sağlanması için ANAP, DYP, DSP, YTP ve DTP'nin biraraya gelebileceği görüşünde. Yılmaz tarafından uzun süredir gündemde tutulan "Fransa modeli"ne göre, partiler seçimlerden önce seçim sonrasında kiminle çalışacağını açıklayacak. Modelin bir başka önemli yönü ise partilerin seçimlere, anlaştıkları bir partinin listesinden girebilmeleri. Bu durum, partisi eriyen Ecevit ve yeni oluşumla umduğunu bulamayan İsmail Cem liderliğindeki YTP'nin de işine yarayacak. Yılmaz ve Çiller uzlaşma arıyor Hafta içinde Ecevit ve Çiller'le görüşecek olan Yılmaz'ın bu planı gerçekleştirmesi halinde ANAP aynı zamanda baraj altında kalmaktan da kurtulacak. Partisinin kamuoyu yoklamalarında yüzde 6'lık bir oy oranında görüldüğünü Başkanlık Divanı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantılarında da dile getiren Yılmaz, AB yasalarına ilişkin düzenlemenin Meclis'te çıkmasından sonra partiler arası seçim ittifakını hedefliyor. Son kamuoyu yoklamalarında yüzde 25'lerde bulunan AK Parti'yi CHP ve DYP izliyor. İktidar ortakları MHP, ANAP ve DSP'nin oy oranı ise yüzde 10'nun altında. İsmail Cem liderliğindeki YTP'nin ise ancak yüzde 2 oy oranında olduğu belirlendi.
Derviş de ittifak istedi Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, itifakları kolaylaştıracak geniş tabanlı oluşumlara katkı sunacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bölünmüş bir yapıda siyasi istikrar sağlamak zor oluyor" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni ziyaret eden Derviş, bir gazetecinin, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın seçim ittifakına ilişkin açıklamasını hatırlatması üzerine mutlaka ittifakı kolaylaştıracak daha geniş tabanlı hareketlerin oluşmasına katkıda bulunacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu kadar bölünmüş bir yapıda siyasi istikrarı sağlamak zor oluyor. Ama ekonomi hızlanıyor, kurumlar da yerine oturuyor. Sivil toplum da çok güçlü. Emeğimiz de sorumlu ve güçlü. Sivil toplum, emek ve özel sektör arasındaki bu denge ve bu dayanışma devam ederse siyasette ne olursa olsun Türkiye yoluna devam eder" dedi. Ülker, Orijin Deri, Erma, Tekstil, Altınmarka, Öztiryakiler gibi firmaları da ziyaret eden Derviş, "Sahada oynayanlarla birlikte olmak en zevkli şey. Sahada gol atanları görmek, hem fırsatları hem de engelleri nasıl kaldırabileceğimizi dinlemek çok önemli" dedi. Derviş, siyasi tartışmalar ve belirsizliklere rağmen ekonominin devam ettiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, "Seçim var diye işi gücü bırakıp siyasete kilitlenmeyin. Türkiye'nin böyle bir lüksü yok" uyarısında da bulundu. Kur politikasındaki dalgalanmaların yavaş yavaş aşılacağını kaydeden Derviş, "Herşey iyi gidiyor demiyorum. Mesela faiz fazla yüksek. Başka sorunlar var ama kur açısından çok kötü durumda değiliz" dedi. Derviş, daha sonra DTP lideri M. Ali Bayar ile birlikte uçakla Ankara'ya gitti. SELAH KEMALOĞLU
Ecevit: İttifaklara sıcak bakmıyoruz
Başbakan Bülent Ecevit DSP olarak ittifaklara sıcak bakmadıklarını söyledi. NTV'ye konuşan Ecevit, ANAP lideri Mesut Yılmaz'la bugün biraraya geleceğini belirternek, birlik arayışlarının da gündeme gelebileceğini söyledi. Seçim ittifakına sıcak bakmadıklarını belirten Ecevit, seçim sisteminin değiştirilmesinin kolay olmadığını savunarak, "Seçim kararı almış Meclis'in seçim sistemiyle ilgili toplanması yadırganabilir" diye konuştu.
Kutan: İttifakta şartlara bakarız
SP lideri Recai Kutan, şu anda herhangi bir ittifak arayışlarının olmadığını belirterek, "Hiçbir şekilde ittifak yapmayız da demiyoruz, şartlara bakacağız" dedi. SP Başkanlık Divanı toplantısından önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Kutan, şu anda herhangi bir ittifak arayışlarının olmadığını belirterek, "Ama bu demek değil ki şartlar ortaya çıktığı takdirde bir ittifak yapmayız. Hiçbir şekilde ittifak yapmayız da demiyoruz, mutlaka ittifak yapacağız da demiyoruz. Şartlara bakacağız" diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da toplantının gündeminin, seçim hazırlıkları ve muhtemel bir Irak operasyonu olduğunu bildirdi. Seçim kurullarına yeni kurulan partilerin temsilci vermemesi için DYP, DSP ve MHP'nin ortak tavır sergilediğini kaydeden Bekaroğlu, "Sandıkta bir şeyler mi çevirmeyi düşünüyorlar? Bu, seçime gölge düşürür" diye konuştu.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |