Çok kazandıran işler
Türkiye'de adını kimsenin bilmediği ya da tüketmediği birçok ürünü yetiştirip bütün dünyaya ihrac ederek büyük paralar kazanabilirsiniz. Küçük sermayelerle kurulabilecek bu işlerden yüksek kazançlar elde etmeniz mümkün. Bu ürünler arasında neler yok ki... Ege kıyılarında çokca rastlanan ve ülkemizde pek önemsenmeyen keçiboynuzu, palamut tırnağı, kerevit, kurtlu elma... ve daha neler, neler... İşte Gözlemci Dergisi son sayısında bu ürünleri sizin için araştırdı.
AROMATİK SİRKE
BU İŞE başlamak için meyve kaynağına yakın 500 metre karelik bir tesis yeterli. Bir de 4 bin dolara Avusturya'dan ithal edeceğiniz fermantasyon ünitesi gerekli. Bundan sonra Amerika ve Akdeniz ülkelerine ihracata başlanabilir.
MEŞE PALAMUDU
İHRAACAT rakamları her yıl düzenli olarak artan ürünlerin başında meşe palamudu ve tırnağı geliyor. Yurt dışında gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılan bu ürünlerin fiyatı azımsanmayacak kadar yüksek. 1998 yılına kadar Avrupa'nın bir- çok ülkesine ihraç edilen ürün günümüzde gelen yoğun taleple Almanya'ya ihraç edilir duruma gelmiş.
KURTLU ELMA
AVRUPA'NIN kurtlu elma ve ayva isteğine yetişilemiyor. İlaç sanayinde kullanılan bu meyvelerin kurtlu olması doğal ortamda gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirildiğinin kanıtı olarak gösteriliyor. Peygamber çiçeği ve safran otunun gramı 800 euroya kadar alıcı buluyor.
KEREVİT ( TATLI SU İSTAKOZU)
ULUBAT, İznik, Eğirdir gölleri ile Hirfanlı Barajı'nda bolca bulunan kerevit için balıkçılarla anlaşıp ihraç etmek çok kârlı. Dondurulmuş olarak satılan kerevitlerin ise hem fiyatı artıyor, hem de talebi ...
ÇİNÇİLYA YETİŞTİRİCİLİĞİ
ÇİNÇİLYA kürkü çok değerli olan bir hayvan. Çinçilya üreticiliği ek iş olarak da yapılabilecek bir uğraş. Tanesi 40 ile 50 dolara satın alınan çinçilyaların üreticiye masrafı ise sadece 4 dolar.
KAKTÜS
BİLDİĞİMİZ dikenli çöl bitkisi bugünlerde çok moda bir ev aksesuarı. Asıl anavatanı Amerika ve Meksika olan bu bitkiye Avrupa kıtasında çok büyük rağbet var. Fiyatı ihraç piyasasında 30 ile 40 dolardan başlayan ve bin dolara kadar çıkan kaktüsleri yetiştirmek için sera ekipmanı dışında ek bir masrafa gerek yok.
BAL VE ZEYTİN
BAL üretiminde biraz da şansa ihtiyaç var. Çünki mevsim şartlarının iyi gitmesine bağlı olarak üretimin değiştiği bir yatırım. 7.5 milyara kurulacak 100 adet bal teknesinden yılda 10 ton bal elde edilebiliyor. Zeytin yetiştiriciliği biraz daha masraflı. En az 600 adet zeytin ağacı gerekli ve bunun da maliyeti 25 milyar.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ
DÜNYADA 15 ülkede yapılıyor. Türkiye ise 10-11. sıralarda. Dut ağacı yetişen her yerde yapılabiliyor. Bursa ve Bilecik toplam üretimin yüzde 52'sini karşılamakta. Çok sayıda ülkede yetişmemesi, birçok ülkede tüketilmesi bu ürüne rağbet ve talebi yükseltmekte.
Keçiboynuzu
ÖZELLİKLE Akdeniz ve Ege kıyılarında çokca rastlanılan keçiboynuzu ülkemizde isminin de etkisi ile küçümsenen bir bitki. Oysa dokumadan kozmetiğe, petrol aramadan otomobil cilası yapımına kadar pekçok sektörde kullanılan bir ürün. Dünyanın her tarafından talep gelen bu bitkiyi Türkiye'nin açılmadığı Amerika, Rusya gibi ülkeler ile bağlantı kurup üreticilere aracılık yaparak çok büyük kazanç sağlanabilir.
Sülük
İHRAÇATCI firmalar kuralına uygun toplanmış sülükleri kilosu 25 ile 30 milyona alırken, Avrupa'da 120 ile 200 mark arasında alıcı bulabiliyor. Amerika'da ise sülüklerin tanesi 10 dolar.
Ekolojik tarım
GELENEKSEL tarıma göre maliyetleri daha yüksek olmasına rağmen çok yüksek fiyatlarla ürünleri satabileceğiniz bir sektör. Dünyada 18 milyar dolarlık bir pazara sahip ve bu pazar giderek büyüyüyor. Organik tarım ürünleri satan mağazaların cirosu ayda 12-13 milyarı buluyor. Ürünlerin tanıtılıp satışının yapıldığı fuarlara katılmak çok önemli. Türkiyede'de 30 kadar firmanın bulunduğu bu işdalında ürünlerin alıcısı da hazır.
|