T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Enkaza AB örtüsü

Türkiye'yi tarihinin en ağır kriziyle karşı karşıya bırakan hükümet ortakları, erken seçimler öncesi seçmene AB'li mesajlar vermeye başladı.

Üç yıldır Türkiye'yi yöneten DSP, ANAP ve YTP, erken seçimler öncesi AB yasalarını kullanarak, üç yıllık icraatını unutturmaya çalışıyor. AB yasaları ile seçmene AB'li mesajlar vermeye başlayan ortaklar, üç yılda Türk ekonomisini savaş yıllarının ekonomisine döndürdü.

Başbakan Bülent Ecevit, ANAP lideri Mesut Yılmaz, YTP Başkanı İsmail Cem, AB yasalarını sahiplenerek, seçmene AB'li mesajlar vermeye başladı. Hükümet ortakları, AB yasalarının çıkmasının ardından verdikleri mesajlarla, 3 Kasım erken seçimlerinde AB'yi seçim propagandası olarak kullanacaklarının işaretlerini verdiler. Ancak, üç yılda Türk ekonomisinin geldiği nokta, Türkiye'nin Avrupa standartlarının çok gerisine gittiğini ortaya koyuyor.

Üç yılda Afrika'ya döndük

Üç yıldır Türkiye'yi yöneten partiler, AB yasaları ile Türkiye'nin adeta çağ atladığını öne sürüyor. Oysa, üç yıl sonunda Türk ekonomisi, AB ülkelerinin değil Afrika ülkelerinin seviyesine geriledi. Devletin resmi verilerine göre, 57. hükümetin görev yaptığı üç yılda, Türkiye yüzde 50 oranında fakirleşti. 1998 yılı sonunda 3 bin 255 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, 2001 yılı sonunda 2 bin 100 dolara geriledi.

Üç yılda vergi gelirleri faizleri ödemelerini bile karşılamaz hale geldi. Üç yılda cari fiyatlarla yatırımlara bütçeden toplam 8.1 katrilyon liralık kaynak aktarılırken, faiz ödemelerine ise 72.1 katrilyon liralık kaynak aktarıldı. 1999 yılında yüzde 72 olan verginin faizleri karşılama oranı, 2002 yılında yüzde 128'e yükseldi.

Üç yıllık dönemde iç ve dış borçlar adeta patladı. 1998 yılı sonunda 96.8 milyar dolar olan dış borç stoku, 2001 yılı sonunda 116 milyar dolara ulaştı.

1998 yılı sonunda sadece 11.6 katrilyon lira olan iç borç stoku da, 120.3 katrilyon liraya çıkarak adeta rekor kırdı. Bu dönemde Sadece son bir yılda 1 milyonun üzerinde çalışan işsiz kaldı. Binlerce firma kapısına kilit vurdu. İğneden ipliğe her şeye ek vergi getirildi.

Tarihin en başarısız hükümeti

DSP, MHP ve ANAP'tan oluşan koalisyon hükümeti cumhuriyet tarihinin en başarısız ekonomik performansına sahip hükümeti oldu. Ekonomist Mustafa Sönmez'in yönetiminde yayınlanan ekohaber.net'in belirlemelerine göre, hükümet her yıl ortalama 34 milyar dolar iç borç faizi ödedi.

Dış borç stokunu 102 milyar dolar alarak 117 milyar dolara çıkaran hükümet, iktidarı döneminde 20 milyar dolar dış borç faizi ödedi. Böylece 3 yıllık iktidarı boyunca Türkiye'nin borç yükünü 204 milyar dolara çıkaran hükümet, 2001'de ekonomideki yüzde 9.4 küçülme ile 2. Dünya Savaş'ından sonraki en yüksek ekonomik küçülmenin de mimarı oldu. İktidarın yüzde -3 olan ekonomik büyüme ortalaması, yüzde 1.2'lik bir ortalamaya sahip 1938-1950 İnönü dönemini bile geride bıraktı.


 
Güvence kavgası
İş Güvencesi Tasarısı'nın Meclis Genel Kurulu'na gelecek olması işveren ile işçiyi karşı karşıya getirdi. İşverenler yasanın çıkmaması için, işçi kesimi ise çıkması için yoğun çaba harcıyor.
MB: Enflasyon yüksek çıktı
Merkez Bankası tüketici fiyatlarındaki artışın piyasa beklentileri dahilinde, toptan eşya fiyatlarının ise beklentilerin bir miktar üzerinde oluştuğunu açıkladı.
SSK'lıya hastane kısıtlaması yok
SSK'lıların yalnızca belirlenecek devlet hastanelerinden yararlanabileceğini açıklayan Çalışma Bakanlığı, bu kısıtlamadan vazgeçti.
Nakit açığı 16.7 katrilyon lira
Hazine nakit dengesi, Ocak-Temmuz döneminde 16.7 katrilyon lira açık verdi. Hazine Müsteşarlığı tarafından, nakit gerçekleşmelerine ilişkin yapılan açıklamada, geçici sonuçlara göre, 2002 yılı Temmuz ayında, nakit bazda toplam 5.6 katrilyon lira gelir elde edildiği, 4.3 katrilyon lira faiz dışı harcama yapıldığı ve 1.2 katrilyon lira da faiz dışı fazla oluştuğu bildirildi. Açıklamada, 3.5 katrilyon lira faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesinin ise Temmuz ayında 2.3 katrilyon lira açık verdiği kaydedildi. Açıklamaya göre, yılın ilk yedi aylık döneminde ise nakit bazda 38.4 katrilyon lira gelir elde edilirken, 29.2 katrilyon lira faiz dışı harcama yapıldı ve 9.2 katrilyon lira da faiz dışı fazla oluştu. Toplam 25.9 katrilyon lira faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesi 16.7 katrilyon lira açık verdi.
6 Ağustos 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED