|
|
İş Güvencesi Kanun Tasarısı'nın Meclis Genel Kurulu'na gelecek olması işveren ile işçi kesimini karşı karşıya getirdi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TİSK Başkanı Refik Baydur başta olmak üzere işverenler yasanın çıkmaması için çalışıyor. İşçi sendikaları ise İş Güvencesi Yasası'nın çıkması için hükümet ve Meclis düzeyinde temaslarda bulunuyor. Hükümetin işveren kesiminden gelen yoğun tepkiler nedeniyle yasayı geri çekebileceği belirtiliyor.
İşveren ateş püskürüyor
İş Güvencesi Kanun Tasarısı'nın Meclis Genel Kurulu'na bugün gelecek olması tartışmaları yeniden alevlendirdi. Tasarının Sağlık ve Çalışma Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve TİSK Başkanı Refik Baydur başta olmak üzere işverenler yasanın çıkmaması için yoğun çaba harcıyor. TOBB, TİSK, TESK, TZOB, TÜSİAD, İKV, TİM, MÜSİAD, TÜGİAD ve TÜSİAV İş Güvencesi Yasası'nın çıkartılmaması için ortak bir deklarasyon yayınladı. İşveren temsilcilerinin Başbakan Bülent Ecevit, MHP lideri Devlet Bahçeli ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'la görüştükleri bildirildi.
Çalışanlardan karşı atak
İş Güvencesi Yasa Tasarısı'na yönelik işveren kesimden gelen tepkiler üzerine işçi kesimi de ayağa kalktı. Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Başkanı Salim Uslu ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi sabah saatlerinde Türk-İş'te biraraya gelerek İş Güvencesi Yasası'nın çıkartılması ile ilgili ortak açıklama yaptı. Sağlık-İş Sendikası Başkanı Mustafa Başoğlu ise milletvekillerine bir mektup gönderdi. Başoğlu mektubunda "İş Güvencesi sadece işçi için değil, işyeri, daha sağlıklı ve verimli üretim için de önemlidir. TİSK Başkanı Sayın Refik Baydur, 10 yıldır İş Güvencesi'nin yürürlüğe konulmaması için her türlü yolu denemekte ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir. AB yasalarını çıkaran milletvekillerimizin İş Güvencesi konusunda da -ki İş Güvencesi de AB şartlarındandır- aynı duyarlılığı ve anlayışı göstereceklerini umuyorum" dedi. BİLAL ÇETİN, ANKARA İşveren: İş barışı bozulur Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, "AB uyum yasalarıyla ilişkisi olmayan, zamanlaması son derece yanlış ve getirdiği yükümlülükler fevkalade ağır olan İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaşı durumunda, çalışma barışı onarılmaz bir yara alacaktır" dedi. ASO Başkanı Zafer Çağlayan siyasi parti liderlerine ve Ankara milletvekillerine gönderdiği mektupta, İş Güvencesi Yasa Tasarısı konusunda daha duyarlı olunması ve tasarının yeni hükümete bırakılması gerektiğini söyledi. İşçi: İşveren çifte standartlı
Türk-İş Başkanı Bayram Meral "İşverenler, kendileri için Avrupa şartlarını, çalışanlar için Afrika şartlarını istiyor" diyerek işverenin çifte standartlı davrandığını söyledi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de "işverenlerin, dar çıkarları adına işçinin önünü tıkadıklarını" savunarak, işverenlerin İş Güvencesi'ne ilişkin iddialarının tümünün asılsız olduğunu belirtti. Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise "işverenlerin saldırgan tavırlarını şık bulmadıklarını" kaydederek, siyaseti baskı altına almaya çalıştıklarını savundu.
|
|