T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Anne adayına
ailelerin desteği şart

Hamilelikte sosyal ve fiziksel değişim yaşayan anne adayında psikolojik sorunlar görülebiliyor. Bu gibi durumlarda hamilelere, ailelerin desteği büyük önem taşıyor.

Kadınların hamilelikte çok önemli bir süreç geçirdiklerini ancak hamilelik konusunda yeteri kadar bilgilendirilmediklerini ifade eden Uz. Dr. Psikiyatrist Nihat Kaya "Evliliklerde önemli bir etken yoksa, çiftler en kısa zamanda çocuk sahibi olmak, 'anne-baba' rolünü üstlenmek isterler. Kadınların bazısı hamilelik hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan ve hamileliği nasıl geçireceklerini, nasıl doğuracaklarını, çocuğa nasıl bakacaklarını bilmeden kendilerini olayın içinde bulurlar...

Anneden, konu komşudan kulaktan dolma bilgilerle 'yeni hayata' adapte olmaya çalışırlar. Özellikle doğumla ilgili abartılı anılar, öyküler, bellekte yer edebilir" dedi. Hamilelikte fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların görülebileceğine dikkat çeken Dr. Kaya, kişilik bozukluğu olan hanımlarda abartılı davranışların, çatışmaların, bayılmaların ve ciddi depresyonların ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Yanlış düşüncelerden sakının

Annenin kişiliğinin evhamlı takıntılı, kaygılı, sıkıntılı, karamsar bir yapıda olması durumunda hamilelikte çocuğa yönelik olumsuz düşünceler gelişebileceğini vurgulayan Dr. Kaya, "Acaba çocuğum sağlam olacak mı? Sakat doğar mı? Doğarsa ne yaparım? Doğumda ölür müyüm gibi kaygı dolu düşünceler anne adayını rahatsız eder.

Bazen rüyalarına girer! Korku ve panikle uyanabilirler. Rüyasında çocuğunu 'sakat' görebilir. Bazen iskeletler, kuru kafalar, cesetler rüyasına girebilir" dedi. İstenmeyen, beklenmeyen hamileliklerde kadının eşe ve eşinin ailesine yönelik öfke, kızgınlık, nefret hallerinde de, eşinin ve ailesinin bir uzantısı olan bebeğe, negatif duygular, saldırgan dürtüler yansıtabileceğine dikkat çeken Dr. Kaya, "Kadın ya bunu açıkça düşünür ve bu duygularla çocuğun da içinde olduğu kâbuslu rüyalar görür ya da katı süper egosunun cezalandırmasından korktuğu için çocuk yerine bazı simgelerle öfke ve agresyonu başlatır.

Genel olarak fiziksel ve ruhsal hastalıklarda uyku ve rüya düzeni bozulur. Hassas, önceden problemli olan hamile hanımların kadın doğum uzmanı yanısıra, psikiyatrist tarafından da takip edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

 
'Unda beyazlatıcının kanserojen etkisi yok!'
Unu beyazlatmak için kullanılan benzoik asidin, doğal bir madde olduğu ve kanserojen etkisi bulunmadığı ileri sürüldü.
Çeyiz derdine Kore çözümü
Evlilik öncesi çeyiz hazırlığı derdine düşen kızların imdadına, Kore'den gelen gelişmiş makinalarlarla imal edilen seri üretim hazır çeyizler yetişiyor. Yeni kuracağı yuvasını binbir çeşit çeyiz ürünü ile donatmak isteyen kızların, bunun için 2 milyar lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Konya'da çeyiz imalatı yapan Öz Onay Çeyiz A.Ş sahibi Fatma Soğancı, dantel ve oya örmeye zaman ayıramayan ve aynı zamanda gelenekleri de çiğnemek istemeyen kızların evlenirken, artık hazır çeyiz ürünlerini tercih ettiğini kaydetti.
Kanserle savaşan enzim bulundu
İngiliz araştırmacılar, gen mutasyonunu kontrol eden bir enzimin bazı hastalıklar ve kansere karşı olumlu etki ortaya koyduğunu saptadı. Enzimin, hemofiliyle kistik fibrosis hastalığına karşı etkili olduğu ve kanserle savaşta vücudun direncini artırabildiği belirlendi. Fareler üzerindeki araştırmada, MBD4 enzimi eksikliğinin, gen mutasyonunu üç kez artırabildiği kaydedildi. Araştırmacılar enzimin, hücreler ve genlere kötü sonuçlar ortaya koyabilen hasarı tamir edebildiğini, hastalıklara ve kansere karşı vücut direncini artırdığını belirledi.
23 Temmuz 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED