T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Seçimden kaçarsanız hükümetten çekilirim

MHP lideri Bahçeli, DSP ile ANAP'a, "seçimlerin 3 Kasım'dan sonraya ertelenmesi veya 3 Kasım'da yapılmasını fiilen imkansız kılacak şartların ortaya çıkması halinde" hükümetten çekilecekleri uyarısında bulundu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, erken seçimin 3 Kasım 2002 tarihinden sonraya ertelenmesi durumunda hükümetten çekileceklerini açıkladı.

Bahçeli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Seçimlerin 3 Kasım'dan sonraya ertelenmesi veya 3 Kasım'da yapılmasını fiilen imkansız kılacak şartların ortaya çıkması halinde, MHP'nin ortak hükümet etme sorumluluğunu paylaşmayı sürdürme imkanının artık kalmayacağı açıktır" dedi.

"Bu durumda yeni bir hükümet oluşumu süreci ile bu yeni hükümet yapılanmasıyla yeni bir seçim süreci başlayacaktır" diyen Bahçeli, DSP ve ANAP'ın seçim tarihi ve bunun için izlenecek sürece ilişkin tutumlarını değiştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Koalisyon ortaklarımızın liderler zirvesinde varılan mutabakatlardan cayarak, farklı bir tutum içine girmeleri bizim için yadırganacak bir gelişme olmuştur. Seçimlerin 3 Kasım'dan sonraya bırakılmasının Türkiye'ye maliyeti çok ağır olacaktır. Türkiye'yi böyle bir kaos ortamına sürüklemeye kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum."

Liderler zirvesi gerekmez

DSP ile ANAP'ın sandalya sayısı toplamının, partisinin sandalya sayısının çok az üstünde olmasına rağmen bunu problem etmeden mevcut hükümetle seçime gitmeye razı olduklarını kaydeden Bahçeli, "Açıklamalarınızdan 3 Kasım'da seçim olmazsa hükümetten çekiliriz sonucu çıkıyor, doğru mu?" sorusuna "Evet" karşılığını verdi. Bahçeli, bu konuda liderler zirvesi toplanmasına "ihtiyaç duymadıklarını" da söyledi.

Seçim Kanunu değişmesin

Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu değişikliklerinde "çok geç kalındığını" anlatan Bahçeli, böyle bir aşamada bu iki konu üzerindeki bir değişikliği "zamansız bulduklarını" ifade etti.

'Anayasal partiler bunalım yaratmaz'

Devlet Bahçeli, bir gazetecinin, Başbakan Bülent Ecevit'in olası bir erken seçimde bazı partilerin yüksek oy oranına ulaşmasının rejim için sorun olacağını söylediğini anımsatması üzerine, şöyle konuştu: "Siyasi partilerin kuruluşu ve tâbi olacağı esaslar Anayasamız'da ve ilgili mevzuatımızda açıkça belirtilmiştir. Siyasi partilerimizin faaliyetleri yargı denetimine tâbidir. Kanunlarımıza uygun olarak kurulmuş olan ve seçimlere katılmaya hak kazanan partilerin bu yasal çerçevede içinde kaldıkları sürece, seçimlerde alacakların sonuçların bir rejim bunalımına yol açabileceği endişesinden hareketle bu aşamada böyle bir tartışma başlatılmasını gerekli bulmamaktayım. Türkiye'nin anayasal kurumlarının ve bu çerçevede yargı organlarının, böyle bir gelişme halinde görevlerinin başında olacaklarından, Anayasamız'dan ve kanunlarımızdan aldıkları yetkiye dayanarak gerekli önlemleri alacaklarından hiçkimsenin şüphesi olmamalıdır."

Bahçeli ne diyorsa o!

Başkentteki değişik siyasi manevralara rağmen gündemi MHP lideri Bahçeli belirliyor. AB ve idam tartışmaları ve seçim tarihinde "belirleyici" olan Bahçeli, Meclis'in toplanma tarihini de belirledi. Başbakan Ecevit'in rahatsızlanarak Başkent Hastanesi'ne kaldırıldığı 4 Mayıs tarihinden bu yana, Başbakan Ecevit'in çekilmesi veya vekalet vermesi, MHP'siz hükümet modelleri, Cem-Özkan-Derviş liderliğinde bir hükümetin kurulması, erken seçim talepleri karşısında MHP lideri Bahçeli'nin "yerinde" politikalar belirlediği belirtiliyor. Aldığı kararlarla bu manevraları boşa çıkaran Bahçeli, hükümetin devam etmesi, MHP'nin hükümette yer alması, Ecevit'in Başbakanlığı'nı sürdürmesi, 3 Kasım'da erken seçim yapılması ve son olarak da TBMM'nin 29 Temmuz'da toplanması konusunda belirleyici kişi oldu. MHP, bu konudaki başvuruyu dün TBMM Başkanlığı'na yaptı. MHP Grup Başkanvekili Şandır, "57. cumhuriyet hükümeti artık bizim için seçim hükümetidir" dedi.

 
Ecevit her an istifa edebilir
Bahçeli'nin çıkışından sonra, Başbakan'ın seçimi ertelemek için istifayı düşündüğü iddia ediliyor
'Ecevit sicil amirimiz değil'
Çiller: Gerçek yüzleri belli oldu
DYP ve AK Parti'nin talebi üzerine olağanüstü toplananan TBMM Genel Kurulu'nda, toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekili bulunmadığı için olağanüstü toplantı çağrısı düştü.
Ecevit'i bu üçlü yıktı
Cem'in partisi kuruldu
Yeni Türkiye Partisi, kendisine "hareket" demeyi sürdürecek. Genel Başkan Cem. Özkan yönetime girmedi. Kurucular sadece eski DSP'liler.
MGK toplantısı İstanbul'da
Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında, 25 Temmuz Perşembe günü İstanbul'da toplanacak. MGK'nın, Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapılacak Temmuz ayı toplantısına, Başbakan Ecevit de katılacak. Toplantının ardından Harp Akademileri Komutanlığı'nda diploma töreni yapılacak. Başbakan Ecevit, diploma törenine de katılacak.
Uzan: Ürdün vatandaşı değilim
Genç Parti, Genel Başkanları Cem Uzan'ın, Ürdün vatandaşı olduğu haberlerini yalanlarken, "Bugüne kadar kadar yapılan tüm haksız ve yalan haberlerin arkasında, seçimde baraj altında kalması kesin olan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve tetikçisi Aydın Doğan bulunmaktadır" dedi. Genç Parti'den yapılan açıklamada, Hürriyet'teki haberin sahte belgelere dayandığı öne sürülerek, Ürdün Dışişleri Bakanlığı'nın, Türk Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği "iddiaların doğru olmadığı" yazısını kamuoyuna açıkladı
SP'li Emre, kalp spazmı geçirdi
Meclis'in en yaşlı üyesi olan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Süleyman Arif Emre kalp spazmı geçirdi. Pazar günü evinde kalp spazmı geçiren Emre, Bayındır Hastanesi'nde yoğun bakım altına alındı. Emre'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirilirken bugün taburcu edilmesi bekleniyor.

23 Temmuz 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED