Öfkeli ve inatçı çocuğa nasıl davranmalı

Yeni Şafak
09:0810/03/2018, Cumartesi
G: 10/03/2018, Cumartesi
IHA
Çocuklarda öfke problemi daha çok 2-3 yaş sendromlarıyla birlikte karşımıza çıkar.
Çocuklarda öfke problemi daha çok 2-3 yaş sendromlarıyla birlikte karşımıza çıkar.

Öfkeli ve inatçı çocukların bu durumu ebeveynlerin çocuğa yanlış yaklaşımından kaynaklanmaktadır. Bu durumu değiştirmek için ebeveynler çocuğa karşı tutumlarını değiştirmelidir.

Çocuk Gelişimi Uzmanı Dilara Bilge, “Çocukta meydana gelen öfke ve inatçılık problemi, çocukların sorunu değil, bizim ona karşı olan yaklaşımımızdadır. Bu durumu değiştirmek de ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin tutumlarında yaptıkları değişikliklerle mümkündür” dedi.

Öfke probleminin çok küçük yaşlardan itibaren başladığına dikkat çeken Çocuk Gelişimi Uzmanı Dilara Bilge, “Bu problem 2-3 yaş sendromlarıyla birlikte karşımıza sıklıkla çıkabilmektedir. Öfke problemi ve inatçılık dediğimiz durumlar, çocuğun istediği şeyi aldırana kadar ya da istediği şeyi yapana kadar ağlaması, kendine veya çevresindeki insanlara zarar vermesi, eşyaları vurup kırması, nefesini tutması, çığlık atması gibi davranışlardır. Çocukların bu davranışlarının altında yatan temel sebepler; ebeveynlerinden ve öğretmeninden ilgi görmek istemesi, ebeveynlerle girilen iktidar mücadelesi, bu davranışları gösteren çevresindeki yetişkinleri rol model alması, şiddet içerikli televizyon programları ve oyunları takip etmesi, her istediği yerine getirilen, kural ve disiplinden uzak aşırı hoşgörülü yaklaşımla yetiştirilmeleri olabilir" diye konuştu.

Çocuğa karşı tutarlı davranın

"Çocuklarda meydana gelen öfke ve inatçılık sorunu aslında çocukta değil bizim ona karşı olan yaklaşımımızdadır" diyen Bilge şunları söyledi: "Ve bu durumu değiştirmek de ebeveynlerin, çocukla ilgilenen diğer yetişkinlerin tutumlarında yaptıkları değişikliklerle mümkündür. Bu konuda ki en önemli kural çocukla ilgilenen bütün yetişkinlerin tutarlı davranmasıdır. Koyulan kuralların ve oluşturulan düzenin hiç kimse tarafından esnetilmemesi gerekir. Unutmayın zamanında alınmayan önlemler çocuğunuzun yetişkinlik dönemlerinde de bu davranış problemlerini sürdürmesine, iletişim problemleri olan, anlayışsız ve uyumsuz bireylere dönüşmesine sebep olur”

#Öfkeli çocuk
#Çocuk
#İnat