|
|
Alman Der Spiegel dergisi, bazı Alman şirketlerinin, Irak'a yönelik BM ambargosuna rağmen Bağdat yönetimi ile gizli ticaret yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Derginin haberinde, yeni ortaya çıkartılan bir gezi protokolüne göre, Alman Sanayiciler Birliği'nin (BDI), 2000 yılının Mayıs ayında Irak'a yaptığı bir ziyarete, bu ülkede, zehirli gaz üretimine uygun kimyasal madde fabrikası kurmakla suçlanan bir Alman işadamının da katıldığı belirtildi. 2 Alman işadamı cezaevinde Protokole göre, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, BDI heyetini, Irak'taki başarılı çalışmalarından dolayı özellikle tebrik etmiş. BDI Başkanı Ludolf von Wartenberg'in ise bu durumdan haberi olmadığı belirtilerek, Irak ziyaretinin çok başarılı geçtiğini ifade ettiği kaydedildi. Derginin diğer bir haberinde de, Irak'a füze üretimi için malzeme satmakla suçlanan ve Ocak ayı sonundan bu yana tutuklu bulunan 2 Alman işadamı hakkında Bielefeld Savcılığı'nın soruşturma başlattığı bildirildi. Sanıklardan birinin, Irak kökenli yardımcısıyla birlikte Almanya'da özel parçalar üretmek için talimat aldığı, ancak bunun için temasa geçtiği bir şirketin Köln Gümrük Dairesi'ne haber verdiği belirtildi.
Tarık Aziz'den barış duası
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, Hıristiyan dünyası için önemli bir yer olan Assisi'ye giderek, barış için dua etti. Perşembe gününden beri Roma'da bulunan Aziz, dün sabah İtalya'nın Perugia kenti yakınlarındaki Assisi'de bulunan San Francesco Kilisesi'ne gitti. Aziz, Katolik dünyasının önemli azizlerinden olan, yaşadığı dönemde dünyada barışın korunmasına yönelik güçlü mesajlar veren San Francesco'nun mezarı önünde, barışın sağlanması için dua etti. Aziz'e refakat eden rahip Giammaria Polidoro da, Aziz'in, "Bush ile konuşmak isterim" dediğini aktardı. Bu arada, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2. Jean Paul'ün barış elçisi Kardinal Roger Etchegaray de, dün Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile biraraya geldi.
Castro: ABD'nin hiçbir dayanağı yok
Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, ABD'nin öncülüğünde Irak'ta yapılması olası savaşın "Bağdat yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olmaması nedeniyle hiçbir dayanağının olmadığını" söyledi. Latin Amerikalı ekonomistlerin katıldığı küreselleşme karşıtı konferansta konuşan Castro, ABD'yi, "BM'ye aldırmadan tek taraflı hareket etmekle" suçladı. Konferanstan sonra yayınlanan bildiride de, ABD'nin Irak'a yönelik savaş planları yapması kınanarak, "Irak'tan sonra kimbilir hangi ülke gelecek. İnsanlık bu ahlaksız ve akıl dışı savaşa karşı ayağa kalkmalıdır" denildi. n KÜBA
|
|