Prof. Dr. Mete Kıroğlu, gırtlak kanserinde erken tanının hayat kurtardığını belirterek, özellikle sigara içen 40 yaşını geçmiş erkekleri düzenli doktor kontrolüne çağırdı. Erken tanının hayat kurtardığını ifade eden Prof. Dr. Kıroğlu, düzenli kontrol yapıldığı taktirde hiçbir sorun yaşanmayacağını ifade etti.
Sigara kullanımının gırtlak kanserine neden olabildiğini anlatan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mete Kıroğlu, bu hastalığın özellikle sigara içen erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Toplumda kadınların daha az sigara içtiğini ve hormonsal bazı nedenlerle gırtlak kanserine kadınlarda daha az rastlanıldığını aktaran Prof. Dr. Kıroğlu, özellikle 40 yaşını geçen erkeklerde riskin daha da arttığını vurguladı.
Gırtlak kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu bildiren Prof.Dr. Mete Kıroğlu, şunları kaydetti:
"Gırtlak kanseri, erken teşhis edilirse tıbbi tedaviyle hiçbir problem olmadan düzelebilen bir hastalık. Özellikle sigara içen erkeklerde erken tanı çok önemli. 'Ülkemizde gırtlak kanseri kaç kişide görülüyor?' sorusuna ne yazık ki yanıt veremiyoruz. Sigara içen bir kişinin gırtlak kanserine yakalanma ihtimali, içmeyen birine göre karşılaştırdığında çok çok artıyor. Buna karşın erken tanıyla da önlenebiliyor. Yani 40 yaşını geçen bir erkek, düzenli doktor kontrolüne gelse hiçbir sorun kalmayacak. Gırtlak kanserinde erken tanının önemiyle ilgili bir kampanya yapılmasını istiyoruz."