Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) özel davetlisi olarak geldiği New York’ta 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla bir konuşma yaptı. BM tarafından bu yıl ilan edilen 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' çerçevesinde yapılan özel oturum Erdoğan’ın yaptığı konuşmasıyla başladı. Erdoğan, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başlattığı ve kısa sürede ülke çapına yayılarak uygulanan Sıfır Atık Projesi'nin dünyada da yaygınlaştırılması çağrısında bulundu. Emine Erdoğan, deprem felaketi sonrası yardıma koşan ülkelere teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Erdoğan, “Bugün burada, ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ vesilesiyle, biraradayız. Türkiye’de başlattığımız Sıfır Atık Projesini, küresel bir harekete dönüştürme yolunda bu tarih, inanıyorum ki, ‘Ortak Evimiz Dünya’ için, çok önemli bir adım olacaktır. Başta sayın genel sekreter olmak üzere, eş-sunucu 105 ülkenin temsilcisine, işbirliklerinden dolayı, yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.
“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, her fırsatta dile getirdiği, 'Dünya beşten büyüktür' ifadesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında da ayrı bir önem kazanıyor." diyen Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Hakkaniyete dayalı bir yük paylaşımı ile önlemleri almak; iklim değişikliğinde payı olmadığı halde, sonuçlarından en çok etkilenen ülkelerin gözetildiği, adil bir sistem kurmak mecburiyetindeyiz. Refah seviyesi yüksek ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için, toprağını, suyunu seferber ederken, kendi çocuklarını, yeterince besleyemeyen ülkelerin sorunlarına, sırt çeviremeyiz. Açlıktan ölen çocukların sayısı, obeziteden hayatını kaybeden çocuklarla, aynı iken, adil paylaşımdan söz edemeyiz. Dünya nüfusu artıyor, kaynaklar insanlığa yetmiyor derken, üretilen gıdanın üçte birini çöpe atamayız. Hem de, bu gıdalar açlık sorununu bitirebilecekken. İşte bu yüzden ben de haykırıyorum; dünya beşten büyüktür! Gelecek nesiller, bize tüm bunların hesabını sorarken, verebilecek cevabımız olsun istiyorsak, hemen bugün, değişimi başlatmalıyız. Buradan, “Dünyayı ben mi kurtaracağım?” diye düşünen herkese, seslenmek istiyorum. Evet siz, evet biz, dünyayı kurtaracağız! Zira, bu gidişatı tersine çevirebilecek son nesil, biziz. En uzun yollar bile, bir adım ile başlar. Diliyorum bu 30 mart, geleceğimiz ve ortak evimiz dünya için, birlikte yürüyeceğimiz bir yolun, ilk adımı olur.”
Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres, ABD Konsolosluğunda depremzedeler için açılan taziye defterini imzalayıp karanfil bıraktı. Erdoğan, BM girişindeki iklime yönelik bir serginin açılışını yaptı.
Emine Erdoğan BM’deki konuşmasında ‘Sıfır Atık Vakfı’ kurulacağının da müjdesini verdi. Erdoğan, “Beş sene önce Türkiye’de başlattığımız Sıfır Atık Projesi, kısa sürede tüm ülkeye, ardından tüm dünyaya yayıldı. Çalışmalarımızla, davranışlarımızdaki küçük değişikliklerle, büyük dönüşümlerin başlatılabileceğini, gösterdik. Proje kapsamında, geri kazanılan milyonlarca atık ile, 650 milyon ton, ham madde tasarrufu sağlanırken, 4 milyon ton sera gazı salınımı önlendi. Bu çabamızı, sivil toplum gönüllüleri ile, daha geniş kitlelere yaymak amacıyla da, bir ‘Sıfır Atık Vakfı’ kurma çalışmaları içindeyiz. Yakın bir zamanda faaliyetlerine başlayacak vakfımız, uluslararası alanda bu sesin, daha çok yankılanmasına katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Emine Erdoğan, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir araya geldi. Guterres, görüşmede Erdoğan’a sıfır atık bağlamında kurulacak Danışma Kurulu’nun başkanlığını teklif etti. Guterres, “Sıfır Atık Projesi, yalnızca bir çevre projesi değil, dünyayı ahlaklı davranmaya çağırdığınız bir sorumluluk hareketidir” dedi. New York’taki BM binasında gerçekleşen görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal da katıldı.