PKK/PYD işgalindeki Afrin’e Türkiye’nin istediği zaman operasyon düzenleyebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, orada bulunan başka ülke güçlerinin buna engel teşkil etmediği mesajını verdi: “Orada birinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi...”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de PKK/PYD işgalindeki Afrin’e yönelik muhtemel operasyon ve Rusya’nın asker çekme kararına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. NTV’de gündemi değerlendiren Çavuşoğlu, Afrin’e yapılacak bir operasyonun orada başka bir ülke gücünün bulunup bulunmamasına bağlı olmadığı mesajı verdi. Türkiye’nin tehdidin geldiği yere uygun zamanda müdahale edebileceğine işaret eden Çavuşoğlu, “Bizim Afrin veya başka bir yere girmemiz için ya da bize tehdit oluşturan teröristle mücadele etmemiz için orada birinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Ve bunun zamanlaması. Türkiye’nin hedefi şu anda ilişkiler kopuk olsa da rejim ya da başka ülkeler değildir. Halihazırda tehdit, terör örgütü PYD/PKK’den geliyor. Zaten böyle bir operasyon düzenlendiğinde önceden bilgilendirme yapılır” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Askerlerimizi Suriye’den çekiyoruz” açıklamasını yorumlayan Çavuşoğlu, Rusya’nın daha önce de Suriye’den asker çektiğini fakat daha sonra çatışmalar şiddetlenince öncekini aşan miktarda tekrar asker getirdiğini hatırlattı. Suriye’de öyle ya da böyle DEAŞ ile mücadelede önemli yollar katedildiğini dile getiren Çavuşoğlu, rejim, İran ve Rusya’nın üçlü ittifak içinde başka konulara da odaklandıklarının altını çizdi. Bölgede Rusya ve ABD’nin üsleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Dolayısıyla buradan çekilecek havası estirilirse bu doğru ve gerçekçi değil. Zaten Rusya’nın orada 2 tane üssü ve değişik bölgelerde konuşlandırılmış askerleri de var” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, PYD/YPG güçlerinin Afrin’den Rusya kontrolünde çekilip yerine rejim güçlerinin gelmesi gibi bir durumun sözkonusu olup olmayacağının sorulması üzerine, “Suriye’de her türlü ihtimal olur. Önemli olan bu ihtimaller karşısında siz neler yapacaksınız? Olmaz denilen birçok şey Suriye’de oldu. Bir yerde çatışma var, diğer yerde de facto bir şekilde işbirliği var” diye konuştu. Çavuşoğlu, Putin’in önceki günkü Ankara ziyaretinde başta Suriye’de atılacak adımlar olmak üzere siyasi süreç ve gözlemcilerin tam olarak yerleştirilmesi, Astana süreci, Ulusal Diyalog Kongresi, Türk Akımı, S-400, Akkuyu Nükleer Santrali ve ticaretin önünde kalan engeller gibi konuların konuşulduğunu kaydetti.
- Teklif Türkiye’den
- Bakan Çavuşoğlu, Soçi'de düzenlecek 'Ulusal Diyalog Kongresi’nde PKK/PYD dışındaki grupların yeralması için Türkiye’nin Rusya'ya listeler sunduğunu belirterek şöyle dedi: "PYD Kürtlerin tek temsilcisi değil, Suriye’den kaçan 300 bin Kürt Türkiye'de. Suriye Ulusal Koalisyonu var, Kürt Ulusal Koalisyonu var. Bunun dışında Kürt gruplar var. Hepsiyle temastayız. Listesini bu fikir ortaya çıkmadan önce de Rusya ile paylaşmıştık. Rusya PYD konusunda ikna olmasa da Soçi'de üç ülke birlikte karar verecek.” Bu arada Dışişleri kaynakları, Soçi teklifini Rusya’ya Türkiye’nin yaptığını belirterek, “Masada PYD değil, Suriye Kürtleri olsun. Kürt Konseyi’ne itirazımız yok” mesajı verildiğini kaydetti.
İslam’ın ilk kıblesi Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan ederek büyük bir provokasyona imza atan ABD’ye bazı Arap ülkelerinin verdiği tepkinin ‘yumaşak kaldığına’ dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bazı ülkelerden çok düşük seviyede tepkiler geldi. Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden (ABD) fazla çekiniyor. Görüyoruz ki dünyanın değişik birçok kesiminde Yahudiler de bu kararı benimsemiyor. İslam dünyasından bazı ülkeler bir korku içinde. Kimden neden korkuyorsunuz? Biz bugün Kudüs’ü savunmayacağız da ne zaman savunacağız. Müslümanların üç kutsal şehrinden biri olan Kudüs’ü savunamayacaksın da neyi savunacaksın?” dedi.