Vergi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için sunulan yeniden yapılandırmaya yoğun talep olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yapılandırma kanunu, devlete borcu olan vatandaşlarımız için kaçırılmaz, tarihi fırsatlar sunuyor. Tüm vatandaşlarımızı bundan yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun’a başvuruların 18 Mayıs 2018 tarihinde başladığını hatırlattı. Ağbal, şu ana kadar internet üzerinden 327 bin 892, vergi dairelerinden de 43 bin 317 olmak üzere toplamda 371 bin 209 başvuru aldıklarını ifade ederek, “Getirdiğimiz düzenlemeyle, vergi ve prim alacakları ile çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik para cezaları, askerlik para cezaları, seçim ve nüfus para cezalarını yapılandırıyoruz. Yine öğrencilerimizin öğrenim kredisi borçlarını ve vatandaşlarımızın ecrimisil borçlarını bu kanunla yapılandırıyoruz” dedi.
Vatandaşların, başvuruları için çok farklı seçenekler oluşturduklarını dile getiren Ağbal, “Başvurular başladı. Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak için 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Ödemeler ise SGK’ya ağustos, Maliye’ye eylül ayında” değerlendirmesinde bulundu.
Ağbal, başvuruların vergi daireleri ile internetten gerçekleştirilebileceği bilgisini vererek, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız başvurularını dilerse vergi dairelerine giderek bizzat yapabilirler. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığının ‘www.gib.gov.tr’ internet adresi veya e-devlet hizmeti ‘www.turkiye.gov.tr’ üzerinden de yapılması mümkün. Ödemeler de yine vergi dairelerine, bankalara nakden yapılabilir. Dileyen vatandaşlarımız banka kartı/kredi kartı kullanarak da ödemelerini gerçekleştirebilir. Yine internet bankacılığı kullanılarak da bu ödemeler yapılabilir. Bu yapılandırma kanunu, devlete borcu olan vatandaşlarımız için kaçırılmaz, tarihi fırsatlar sunuyor. Tüm vatandaşlarımızı bundan yararlanmaya davet ediyorum.”
Kanundaki imkanlara işaret eden Maliye Bakanı Ağbal, alacak asıllarına yıllık yüzde 16,80 uygulanan gecikme zamlarının yerine, yıllık yüzde 3-4 oranında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını kullanarak faiz hesapladıklarını, böylece borçların dörtte biri seviyelerine düştüğünü ifade etti. Naci Ağbal, yapılandırılan alacakların ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenmesi halinde Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE’de yüzde 90 indirim, kapsama alınan idari para cezalarının aslında yüzde 25 indirim olacağını bildirdi. Ağbal, söz konusu borçların ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 indirim, kapsama alınan idari para cezaların aslında da yüzde 12,5 indirim yapılacağını aktardı.