Son 10 yılda 7 milyondan fazla yeni istihdam sağlayan Türkiye, yeni istihdam ve iş gücüne katılımında umut veriyor. AK Parti seçim beyannamesine göre; şu anda yüzde 46 olan istihdam oranın 2023 yılında yüzde 53’e çıkarılması hedefleniyor. Hükümetin 5 yıllık dönemde 5 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturulması hedefi de var.
Genç bir nüfus yapısına sahip olan Türkiye, sürekli artan iş gücünü istihdam etmede zorlansa da kayda değer bir mücadele veriyor.
Son 10 yılda 8,8 milyon kişilik istihdam sağlayan Türkiye, özel sektörün de desteğiyle önümüzdeki dönemde milyonlarca kişiye iş imkanı sağlamayı hedefliyor. AK Parti seçim beyannamesinde; gelecek 5 yıllık dönemde yılda en az 1 milyon istihdamla toplamda 5 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturulması hedefi var.
İŞ GÜCÜNE KATILIMDA 7 PUANLIK ARTIŞ VAADİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in son olarak açıkladığı Şubat verilerine göre Türkiye’de iş gücüne katılım oranı yüzde 52,2’de, istihdam oranı ise yüzde 46,6 seviyesinde bulunuyor. Yeni dönemde bu oranın yukarıya çıkarılması hedefleniyor. AK Parti, seçim beyannamesinde; 2023 itibarıyla istihdam oranı yüzde 53'e, kadınların işgücüne katılma oranı ise yüzde 37’den yüzde 41’e çıkarmayı vadediyor.
5 MİLYONUN ÜZERİNDE EK İSTİHDAM
Başlatılan Milli İstihdam Seferberliği ile artı 2 istihdam hedefine ulaşmak için paydaşlarla daha fazla iş birliği, yoğun saha çalışması, daha güçlü iletişim ve etkili tanıtımla faaliyetlerin gerçekleştirileceği ifade edilen AK Parti beyannamesinde; kamu istihdamında erişimin kolaylaştırılması ve bürokratik yükün azaltılması amacıyla Elektronik Kamu İstihdam Portalı kurulacağı ifade ediliyor. Gelecek 5 yıllık dönemde yılda en az 1 milyon istihdamla toplamda 5 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturulacak. 2 milyon 250 bin vatandaşın aktif işgücü piyasası programlarından yararlanması sağlanacak.
GENÇ, KADIN VE ENGELLİ İSTİHDAMINA DESTEK
İşbaşı eğitim programlarının süresini bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde 6 ay, diğer işyerleri ve mesleklerde ise 3 ay olarak uygulanacak. Her bir sigortalı için teşvik süresi 12 ay iken; gençler, kadınlar ve engelli vatandaşlar teşvikten 18 ay süreyle yararlandırılacak. İşsizlik sigortası, daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek. Çalışanlar ve iş arayanların yetenekleriyle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu yetenekler arasındaki uyumsuzluklar azaltılacak.
PROJESİ OLANA TEŞVİK
Kadınlar, gençler, engelliler, eski hükümlüler, madde bağımlıları, sosyal yardım yararlanıcıları ve diğer özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılmasına yönelik uygulama ve projeler geliştirilecek. Genç istihdamını destekleyip, işsizliği azaltarak, bu kapsamda iş tecrübesi kazanımını artırmaya yönelik program çeşitliliği sağlanacak ve kariyer rehberlik sistemi geliştirilecek. Gençleri geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlamak için dijital dünyanın gereklerine uygun şekilde siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek kurs ve programları yeni yaklaşımlarla tasarlanarak yararlanan genç sayısı artırılacak. Bu alanlarda ticarileşme potansiyeli olan projeler desteklenecek.
VAADLER MEMNUN EDİCİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 24 Haziran seçimleri kapsamında cumhurbaşkanı adayları ve milletvekili genel seçimlerine yönelik olarak partiler tarafından kamu görevlilerine yönelik deklare edilen seçim vaadlerinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Yalçın, “Kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak konu başlıklarının gündeme getirilmesi olumludur ve bu açıklamaları dikkatlice izliyoruz. Vaadleri kayıt altına aldık, takipçisi olacağız” dedi. Yalçın, “24 Haziran’da Türkiye’nin istiklali, milletin istikbali, siyasetin ve ekonominin istikrarı için ter akıtanlara, milletle beraber yol alanlara, dünya mazlumları için yorulanlara ‘görev sizin’ diyeceğiz” diye konuştu.
HEDEF ŞİMDİ DAHA KOLAY
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, son yıllarda Türkiye ekonomisinin birçok sahasında olduğu gibi, işgücü piyasasında da çok önemli bir gelişim elde edildiğini dile getirdi. Son 10 yılda toplam istihdamın 8,8 milyon kişi artış kaydederek 28 milyonu aştığını, istihdam oranında da yüzde 39,1’den yüzde 46,6’ya yükseldiğini hatırlatan Kaan, “Yalnızca 2017’de 1,6 milyonluk bir ilave istihdam oluşturuldu. İkinci faslı başlatılan Milli İstihdam Seferberliği’nin de desteğiyle işgücü piyasalarında olumlu gelişmelerin süreceğini tahmin ediyoruz” dedi. Kaan, 24 Haziran sonrası başlayacak yeni dönemde de, işgücü piyasalarının geneline nüfuz edecek istihdam dostu bir büyüme modeliyle, çalışma hayatına yönelik hedeflere daha kolay bir şekilde ulaşacaklarını kaydetti.