İstikrarı enerji projeleri korur

Yeni Şafak
04:0016/06/2015, Salı
G: 15/06/2015, Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye ekonomisine yön veren sektörlerin gözü siyasal ve ekonomik istikrarın geleceğinde. Özellikle enerji alanındaki uzmanlar, TANAP ve Türk Akımı gibi dev projelerin sorunsuz ilerleyeceği görüşünü paylaşıyor.

Türkiye'de 7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan siyasi tablo ve hükümet kurma çalışmaları enerji piyasası tarafından yakından takip ediliyor. Enerji uzmanları, siyasi belirsizliğin büyük ölçekli enerji projelerini etkilemeyeceği görüşünde. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “TANAP ve Türk Akımı gibi projeler seçim sonuçlarının yarattığı atmosfer ve hükümet kurma çalışmalarından olumsuz etkilenmez. TANAP zaten başlayan bir süreç. Türk Akımı için de ay sonunda imza bekleniyor” dedi.



YATIRIMCI BELİRSİZLİĞİ SEVMEZ


Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefini hatırlatan Karagöl, siyasi belirsizliğin kısa sürede ortadan kalması gerektiğini söyledi. Karagöl, yatırımcının önünü görmek isteyeceğini belirterek, “ Yatırımcılar, belirsizlik ortamında uzun süreli kalmak istemez. Şu anda herkes 'bekle gör' potası içerisinde. Türkiye'nin beklentileri karşılamak adına bu belirsizlikleri bir an önce ortadan kaldırması gerekiyor” diye konuştu.



İÇ POLİTİKADAN BAĞIMSIZ


Çin Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Göncü de Türkiye'nin enerji politikalarında sağlanacak devamlılığın Avrupa Birliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, enerji politikalarının iç politikadan bağımsız olması gerektiğini savundu. Göncü, “Bir ülkenin enerji politikaları o ülkenin güvenliği ve bekasıyla çok yakından ilgili konular. Birçok gelişmiş ülkede enerji politikaları hükümetler üzeri bir konu olup devlet politikası olarak görülmektedir. Örneğin ABD ve Çin gibi ülkelerde enerji politikaları oldukça uzun vadeli planlanmakta. Türkiye'de bu konu henüz yeterince planlı ve uzun vadeli görülmemekte” değerlendirmesinde bulundu.



PROJELERE DEVAM


Merkezi İngiltere'de bulunan Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Nasır Tamimi ise yeni hükümetle yeni enerji politikalarının geliştirilebileceğini, ancak köklü projelerin bu durumdan etkilenmeyeceğini bildirdi. Tamimi, “Enerji politikalarının ne olacağı konusunda kesin bir fikir belirtmek zor. Koalisyon hükümeti kurulursa, batıya yönelme, Rusya'dan uzaklaşma gibi durumları görmek de şaşırtıcı olmaz” dedi. Eski IMF Orta Doğu ve Asya Departmanı Uzmanı Zübeyir İkbal de Türkiye'nin enerji politikasını konsensüs ve bölgesel gelişmelerle tutarlı şekilde kurguladığını, dolayısıyla bu süreçte değişime uğramasını beklemediğini belirtti.



Ruslarla ortaklık iki koldan






Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü'de Rus yetkililerle yapılan görüşmelerde hem nükleer güç santralleri ile ilgili konunun hem de Türk Akımı ile ilgili son gelişmelerin değerlendirildiğini kaydetti. Gazprom'un, Dışişleri Bakanlığı'nın beklediği koordinatları geçen hafta gönderdiğini, bundan sonraki süreçte fizibilite raporuyla alakalı ön izinlerin alınması gerektiğini söyledi.


#Erdal Tanas Karagöl
#Enerji
#tanap