Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) 2017 yılı için alınan kararların çerçevesi oluşmaya başladı. Buna göre EKK kararları fabrika yatırımına KDV iadesi getiriyor. İadede 500 milyon liralık yatırım şartı aşağı çekilecek ve gelecek yıl yapılacak iadenin aynı yıl olması sağlanacak. Bu sayede yabancı yatırımcıların yatırım teşvik belgeli yatırımlara özendirilmesi hedefleniyor.
Hükümetin ekonomiye yönelik Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) aldığı karar çerçevesindeki KDV iadesinin tamamı; yatırım teşvik belgeli sanayi yatırımlarını kapsayacak. Buna göre, söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerinde KDV düzenlemesinin geçici 30'uncu maddesinin kapsamı genişletilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sanayi yatırımlarında KDV iadesi ile ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı gereği önceki gün çalışmalarına başladığı öğrenildi. Özellikle yabancı yatırımcıların yatırım teşvik belgeli yatırımlara özendirilmesinde KDV iadeleri konusunun üzerinde daha hassasiyetle durulduğu belirtildi.
Konut yapımlarına yönelik KDV iadesinin başladığına dikkat çekilirken, şimdi EKK alınan KDV iadesi kararının yatırım teşvik belgesi kapsamındaki büyük yatırımlarla ilgili olduğu belirtildi. Bilindiği üzere; 7 Eylül tarihinde yayımlanan 6745 Sayılı düzenleme ile KDV Kanununun geçici 30. Maddesinde değişiklik yapıldı. KDV Uygulaması Genel Tebliğinde Büyük ve Stratejik Yatırımlara istisna getirildi.
Özellikle yabancı yatırımcıların yatırım teşvik belgeli yatırımlara özendirilmesi konusunun üzerinde daha hassasiyetle durulduğu belirtilen çalışmada; yatırım teşvik belgeli inşaat yatırımlarında KDV iadesinde 500 milyon liralık yatırım şartının da esnetilebileceği dile getirildi.
Düzenlemede 2023 yılına kadar 500 milyon lira tutarındaki sabit yatırım öngörülen işler nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV izleyen yıl iade ediliyordu. Şimdi yapılan çalışmada işi tamamlayana aynı yıl içinde KDV iadesi sağlanacak.
Buna göre, büyük ve stratejik yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin KDV iadesi uygulaması getirilecek. Yatırımı yapanların söz konusu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecek. Dolayısıyla inşaat işlerine ilişkin olmak koşuluyla, hem hizmet hem de mal alımlarını da kapsayacak. Önce KDV ödenecek sonra iadesi alınacak. Bu kapsamda değerlendirilen mal ve hizmet alımlarında da genel hükümler çerçevesinde KDV uygulanacak.
Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanamaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek. Bu vergiler ve cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başında başlayacak.