Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararına paralel olarak ABD yönetimi Filistin’e yönelik ekonomik abluka için de düğmeye bastı. Temsilciler Meclisi’nde Filistinlilere yapılan yardımların durdurulması için hazırlanan yasa tasarısı onaylandı. İsrail tarafından cezalandırılan ya da gözaltına alınan Filistinli ailelere ödenen 300 milyon dolarlık para yardımının kesilmesini öngören tasarı Demokrat ve Cumhuriyetçilerin oyları ile kabul edildi.
ABD Temsilciler Meclisi, Filistin’e yapılan yardımları durdurma kararı aldı. Temsilciler Meclisi’nin düzenlediği yasa tasarısında İsrail tarafından cezalandırılan ya da gözaltına alınan Filistinli ailelere ödenen 300 milyon dolarlık para yardımının durdurulması kararlaştırıldı. Demokrat ve Cumhuriyetçilerin oyları ile kabul edilen tasarı metninde, Dışişleri Bakanlığı’ndan, tasarı onaylanana kadar ABD’nin Filistinlilere yardım etmesini durdurması istendi. Ayrıca Filistin Hükümeti’nden, hapse atılan Filistinlilere veya onların ailelerine yapılan finansal ödemenin iptal edilmesi talep edildi. Karara şerh düşürülmediği için tasarı tekrar gözden geçirilmeyecek.
Geçen yıl Tel Aviv’de bir Filistinli tarafından bıçaklanarak öldürülen 29 yaşındaki ABD’li öğrenci Taylor Force’un adının verildiği yasa tasarısında, diğer bağışçı ülkelere de Filistin’e yapılan yardımları kesme çağrısında bulunuluyor. Tasarının yasalaşması için ABD senatosu tarafından da kabul edilmesi ve Başkan Donald Trump tarafından da imzalanması gerekiyor. Tasarıda, kesintinin Batı Şeria’da görev yapan Filistinli güvenlik güçlerini etkilemeyecek şekilde yapılan mevzuat değişiklikleri, abluka kararının Batı Şeria’yı kapsam dışında bırakıp yalnızca Kudüs’ü kapsaması üzerinde dikkatleri yoğunlaştırdı.
Tasarının, Trump’ın tüm dünyanın tepkisini çeken Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına denk getirilmesi dikkat çekti. Tasarının zamanlaması, ABD’den Filistin’e yönelik hem siyasi hem de ekonomik saldırı olarak yorumlandı.