New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye'de Esed rejimi tarafından işkence ile öldürülen 27 kişinin kimliğini tespit ederek, yaşanan insan hakları ihlallerini belgeledi. Raporda, istihbarat kuruluşları tarafından gözaltına alınan Suriyelilerin tutuklu merkezlerinde açlık, işkence, dövülme gibi kötü muamelelere maruz kaldıklarını delillendirdi.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de Esed rejimi tarafından gözaltı merkezlerinde işkence ile öldürülen 27 kişinin kimliğini tespit ederek, yaşanan insan hakları ihlallerini belgeledi.
HRW, Esed rejimi tarafından Suriye'de işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürüldüğü belirtilen 11 bin kişiye ait olan ve Anadolu Ajansı ve bazı uluslararası basın tarafından dünyaya duyurulan fotoğraflardaki (Sezar raporu) kurbanlara ilişkin 9 aylık inceleme yaptı.
İnceleme sonucu işkence ile öldürülen 27 kişinin kimliği tespit edilip aileleriyle görüşülerek, "Ölülerin dili olsa: Suriye gözaltı merkezlerinde kitlesel işkence ve ölümler" adlı rapor ortaya çıktı.
Raporda, istihbarat kuruluşları tarafından gözaltına alınan Suriyelilerin tutuklu merkezlerinde açlık, işkence, dövülme gibi kötü muamelelere maruz kaldıklarını delillendirdi.
Kimlikleri tespit edilenlerden en küçüğünün 14 yaşında bir çocuk, birinin de 20'li yaşlardaki bir kadın aktivist olduğu belirtildi. Raporda, ailelerin gözaltına alınan yakınlarını bulmak için aylarca verdikleri mücadele ve güvenlik yetkililerine para ödediklerine yer verildi.
Raporda, ailelerden sadece ikisinin ölüm belgesine ulaştıkları, onların da ölüm nedeni olarak kalp krizi ve solunum yetmezliği gösterildiği, hiçbir ailenin cenazeleri teslim alamadığı kaydedildi.
Uzmanların fotoğraflar üzerinde yaptığı incelemede, belirledikleri işkence yöntemlerine de yer verilen raporda, bunlar arasında aç bırakma, boğma, yakın mesafeden kafaya silah sıkarak öldürme gibi yöntemler olduğu ifade edildi.