AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Yetim maaşı alan özürlü erkek çocuk, çalışsa da yetim maaşı alabilir mi ?
Cemal KUTBAY: Benim sorunum kardeşimle ilgili. Kardeşim % 60 özürlüdür. SSK'dan emekli olan babamdan dolayı maaş alıyor. Babam 1980 yılında vefat ettiğinden annemle beraber dul ve yetim maaşı alıyor. Tabi ki yaşı 32 olduğundan annemden ayrı maaş alıyor. Sorunum ise şudur: Kardeşim şimdi özel bir şirkette sigortalı olarak çalışmaya başladı. Bu arada biz de SSK' ya başvurarak kardeşim "sigortalı işe girdiğimden dolayı babamdan aldığım maaşımı ve diğer haklarımın anneme aktarılması" diye dilekçe verdi. SSK Genel Müdürlüğü'nden gelen cevapta ise: Sigortalı olarak çalışıyor olmanız maaş almanıza engel değildir." deniliyor. Bu nedenle affınıza sığınarak şu sorularıma cevap vermenizi istiyorum. Kardeşim sigortalı çalışırken aynı zamanda SSK' dan da maaş alabilir mi ? Alır ise ileride sorun olur mu? Bir de özürlü olarak emekliliği hakkettiğinde bu babamdan aldığı yetim maaşı var diye sorun çıkar mı? 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası'nın değişik 68. maddesinin IV. Bendinde "Sigortalının erkek çocuklarına bağlanan aylıklar, çocuğun 18 yaşını, ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar devam eder. Çalışamayacak durumda malul olan erkek çocukların aylıkları bu yaşlara vardıktan sonra da kesilmez. / Ancak aylığı kesilen erkek çocuklardan sonradan çalışamayacak durumda malul olanlara, Sosyal Sigortaya yahut Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almamaları şartıyla malullük durumlarının tespitine esas teşkil eden rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren yeniden aylık bağlanır." Ancak 101. maddeye göre çocukların kontrol muayeneleri yaptırılmalıdır. SSK yazısının bu hükümlere dayandığını düşünüyorum. Zaten tarafınızdan verilen dilekçeye bu yönde cevap verilmiştir.
2005 yılı memur ataması tarihi ne zaman ?
Emin KARAGÜL: Önemli bir konuda sizden yardım bekliyoruz, okurunuz olarak. Geçen ay bir KPSS yerleştirmesi yapıldı, fakat kadro az olduğu için 90'ın üzerinde puana sahip olan birçok kişi bir yeri kazanamadı. Özelikle benim gibi meslek lisesi mezunlarının veya imam hatiplilerin kamudan başka bir yerde şansı yok gibi. Zaten imam hatiplilere özel sektörün nasıl baktığı malum. Atamalarda memur veya hizmetli kadrolarını tercih edebiliyoruz, fakat benim almış olduğum 91 puan bile memur olmaya yetmedi !!! Sizden ricamız 2005' in ilk memur ataması tarihinin ne zaman yapılacağınızı öğrenmeniz. Gazeteniz M. Ali Şahin ile yakın irtibatta. Acaba bir bilgi paylaşımı oldu mu ? Bu konuda bir duyumunuz var mı acaba ? Sayın Karagül, sorunuz "657'liler Ailesi"sütununu yazan A. ÜNLÜ tarafından cevaplanması gerek. Ancak dilekçe hakkı doğrultusunda Başbakan Yardımcısı M. Ali ŞAHİN'e bağlı birime dilekçe vererek bilgi isteyebilirsiniz.
Annem, Emekli Sandığı'ndan dul aylığı alabilir mi ?
Nazım TANRIKULU: (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri) Babam Emekli Sandığı'na tabi bir devlet memuruydu. 1986 yılında vefat etti. 5434 sayılı kanuna göre babamın görev süresi 10 yılı dolmadığı için annem dul aylığı alamıyor. Malul aylığı için de sağlık kurulu raporu gerekiyormuş. Bunu da denedik ancak kalp gibi çok önemli hastalıkları olmadığından bu raporu alamadık. Yeni bir kanun değişikliğinin gündemde olduğuna ilişkin gazetelerde haberler okuduk. Bu konuda bir yasal düzenleme olup olmadığı hakkında bir bilginiz var mı? Ne yapmamız gerekir. Annemin başka bir geliri yok. Not: Babamın 8 yıl 9 ay görev süresi var. Sicil No: 55.234.152. Bilgilendirirseniz sevinirim. Okuyucumuzun babasının askerliğini borçlanmayı deneyip denemediğini bilemiyorum. Önce bu hususu değerlendirmeli. Sosyal Güvenlikte Tek Çatı hakkındaki düzenlemeden başka bir değişiklik Tasarısı dışında bilgim yok.
İlk giriş kayıtlarımın hizmet dökümümde çıkmaması hakkında ne yapabilirim ?
Mustafa TORUN: 17744341 Sigorta Sicil Numarasıyla ilk defa 19.08.1987 tarihinde sigortalı olarak Ankara İlinde çalışmaya başladım. Bu işyerinde iki ay çalışmama rağmen 9 günlük SSK Primi yatırılmış. SSK Hizmet dökümüne göre ise bu işyerinde çalışmaya başladığım tarih doğru olmasına karşılık hizmet sürem gözükmemektedir. Bu işyerinin arşiv kayıtlarından Dönem Bordrosu ve İlk İşe Giriş bildirgesinin birer nüshasını Ankara SSK Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ekiyle göndererek hatanın düzeltilmesini talep ettim. Karşılığında gelen cevapta; bilgisayar kayıtlarının düzeltilmesinin mümkün olmayacağı bildirildi. Bu durumda ileriki emeklilik şartlarına göre hizmet süremin işe giriş tarihinde mi yoksa sonraki işe başladığım tarih mi geçerli kabul edilecek ve herhangi bir hak kaybına uğrayıp uğramayacağımı ve bu konuda neler yapmam gerektiği hususunda bilgilenmek istiyorum. Okuyucumuzun ileride sorun çıkmaması için, elindeki belgelerle SSK ve işverenlik aleyhinde İş Mahkemesinde dava açması gerektiği görüşündeyim.
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv Bilişim | Dizi | Çocuk |
© ALL RIGHTS RESERVED |