AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
|
|
İnternette meydana gelen kesinti geçen haftaya damgasını vurdu. İnternet kesintisi,Türk Telekom yetkililerine göre yönlendirici (Router) arızasından, Ulaştırma Bakanı'na göre ise siber ataklardan meydana geldi. Geçen hafta 24 Aralık Cuma günü öğle saatlerinden itibaren yurt çapındaki internet bağlantılarının kesilmesi, işlerini internete taşımış birçok kişi ve kurumun mağdur olmasına yol açtı. DNS (Domain Name Server) sistemin kaynaklanan sorun nedeniyle de bir çok internet sitesine erişim durdu. Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantıları ile ADSL bağlantılarında meydana gelen kesintiyle ilgili Türk Telekom'da gerekli bilgilendirme gecikince de büyük tepki doğdu. İlk açıklamayı aynı gün Türk Telekom'un merkezinden Anadolu Ajansı'na Bolu Telekom Müdürü yaptı ve olayın bir router (yönlendirici) arızasından meydana geldiğini ve giderilmeye çalışıldığını bildirdi. Detaylı açıklama hala gelmedi Gün içinde kriz devam ederken başka bir açıklama yapılmadı. Akşam saatlerinde resmi açıklama geldi. Açıklamada sorunun kaynağına değinilmeksizin, TTnet şebekesinde bir kesinti olduğu doğrulanıyor ve "Teknik ekiplerimizin yoğun ve kesintisiz çalışmaları sonucu arızanın Ankara'daki bölümü 16:25'te, Acıbadem'deki bölümü de 16:45 itibariyle giderilmiştir. Tüm TTnet şebekesi ile ilgili çalışmaların saat 19:00'da tamamlanması ile sorun tamamiyle ortadan kalkmıştır" deniliyordu. "Kesintinin nedeni ile ilgili detaylı teknik açıklama da en kısa sürede yapılacaktır" denilmesine rağmen o günden bu satırların yazıldığı ana kadar (27 Aralık Pazartesi, saat: 13.05) "detaylı teknik açıklama" gelmedi. Bakana göre "siber saldırı" Konuyla birinci derecede ilgili olan Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, ortalıklarda gözükmezken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaris'te yeni yapılan PTT binasının açılışında gazetecilere Türk Telekom'un açıklamalarının aksine internet kesintisinin büyük çaplı bir dış virüs atağı sonucu oluştuğunu açıklıyor, "Dünyanın her tarafında herkes bununla mücadele ediyor. Arkadaşlar buna müdahale etti ve düzeltti" diyordu. Kapasite arttırılırken mi çöktü? Türk Telekom sessiz kalınca şirketin içinden bilgiler sızmaya başladı. Turk.Internet.com'un iddiasına göre arıza, Türk Telekom'un yurtdışı hatların kapasitesini arttırması sırasında oluştu. Mevcut yurtdışı bağlantılarını 8.9 / 8.3 GB'e çıkaracak yeni bir 622'lik hat ilavesi sırasında Gayrettepe altyapısındaki yönlendiricilere yapılan yanlış tanımlamanın yol açtığı ileri sürüldü. Öte yandan yönlendirici Türkiye'nin kilit noktasında olduğundan tüm internet kullanıcıları olumsuz etkilendi. Türkiye'de ana internet omurgası Türk Telekom'un yönetiminde olduğu için, TTnet'in müşterisi durumundaki internet servis sağlayıcıların "dial-up" müşterileri, kablo internet, ADSL, leased-line gibi farklı yöntemlerle internet erişim hizmeti alan herkes aynı sorunu yaşadı.
Tanesi 125 bin dolar Türk Telekom ana internet omurgasında kullanılan Juniper marka yönlendiricinin yedeğinin olmamasıyla birlikte şirketin bir kriz yönetimi planı bile bulunmadığı gerçeği ortaya çıktı. Fiyatı 125 bin dolar olan Juniper marka M-160 model yönlendiricilerin Türkiye'de İstanbul Gayrettepe, İstanbul Acibadem, Ankara Ulus, İzmir ve Adana Cemalpaşa'da bulunduğu ve ana dağıtım işlevini yerine getirdiği belirtiliyor. Şimdi Türkiye, Türk Telekom'dan vaad ettiği "Kesintinin nedeni ile ilgili detaylı teknik açıklama"yı bekliyor.
TÜ-MER: TÜRK TELEKOM'DA
İnternet erişimindeki sistemin çökmesi sonucu milyonlarca kullanıcının yaşadığı maddi ve manevi mağduriyeti değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Vekili Fatih Dinler, "Yaşanan bu sorun büyük problemlerin habercisidir" dedi. Altyapı eksikliğinden kaynaklanan bu olumsuzluğun giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Dinler, "İnternet erişiminde yaşanan sorundan dolayı, bilgisayar sistemiyle kontrol edilen Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'lı hastalar ilaçlarını alamamışlardır. Ayrıca, bu sorunu kullanıcılarına yansıtmak istemeyen internet servis sağlayıcıları binlerce dolar fazla para ödeyerek uydu üzerinden servis hizmeti vermeleri de ülke ekonomisi için büyük bir kayba yol açmıştır" diye konuştu. Dinler, "Ulaştırma Bakanlığı, son problemleri her ne kadar virüs saldırılarına bağlamış olsa da, ülkemizde iletişim ile ilgili bir altyapı eksikliği olduğu kaçınılmaz bir gerçektir." şeklinde konuştu. İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL
www.melihbayramdede.com
|
|
Melih Bayram Dede
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Çocuk |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |