AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Bankacılık Yasası'ına ilişkin çalışmalar sürerken, taslakta denetime ilişkin değişiklikler yapıldı. IMF'nin önerisi doğrultusunda 3'lü, 4'lü denetim getirildi.
Uluslararası Para Fonu IMF'nin bankaların denetimi konusunda istediği oldu. BDDK ile karşı karşıya gelen IMF, denetimi yapacak komisyonun genişletilmesini istiyordu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de her bankaya yetecek kadar murakıp olmadığını belirterek, denetimin uzmanlar ve teknisyenler de dahil edilerek genişletildiğini açıkladı. Şener ayrıca Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarının kendisine takıldığı yönündeki açıklamalara da "Tasarı daha bitmemiş. Bitmemiş tasarıya nasıl imza atalım" karşılığını verdi. Denetim kademesi genişletildi IMF ile BDDK arasında sorunlar yaşanmasına neden olan denetim konusunda orta yol bulundu. BDDK'nın gönderdiği taslakta denetim sadece murakıpların yetkisindeydi. Ancak Şener'in yaptığı çalışma sonrası bu madde IMF'nin de istediği gibi genişletilerek, uzmanların ve bilgisayar teknisyenlerinin de bulunduğu 3'lü, 4'lü gruplar tarafından denetim getirildi. Bakan Abdüllatif Şener, her bankaya yetecek kadar murakıp olmadığını belirterek daha etkin bir denetim için bu değişikliği yaptıklarını söyledi. Bir başka değişiklik de BDDK'nın bağımsızlığına güçlendirmeye yönelik oldu. BDDK'nın ilgili bakanlıkla birlikte Sayıştay denetimine açık olduğu vurgusu yapıldı. 'Gelir idaresi tasarısı tamamlanmadı' Şener, Başbakan Erdoğan'ın ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sadece kendi imzasının kaldığını açıkladıkları Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme hakkında da açıklamalarda bulundu. "Tasarı daha bitmemiş. Bitmemiş tasarıya imza atıp nasıl bürokratlara teslim edeceğizî diyen Başbakan Yardımcısı daha üzerinde çalışılması gereken konular olduğunu söyledi. 2005 yılı daha iyi olacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankalar ve reel sektör açısından 2004 yılının pozitif geçtiğini, 2005 yılının daha olumlu olacağını belirterek, "Ancak özellikle bundan sonra bankalarımızın ve reel sektör firmalarımızın, ne yapacağını bilen kadar ne yapmayacağını bilen bankalar ve reel sektör firmaları olmaları şart" dedi. Bilgin, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen panelde, 2006 yılı sonunda uygulamaya girecek Basel II kararlarının bankacılık ve reel sektörün de disipline edilmesini gerektiren konu olduğunu kaydetti. Yapı Kredi Bankası'na teklifleri değerlendiriyoruz
Bilgin, Yapı ve Kredi Bankası'nın hisselerinin satışıyla ilgili olarak, JP Morgan ve Çukurova Grubu'nun BDDK ve TMSF'yi periyodik olarak bilgilendirdiklerini söyledi. Bilgin, "Şu anda bir açıklama yapmanın zamanı değil" dedi.
|
|