T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Mirastan arta 'Kalan'lar

Kalan Müzik, yitirmekte olduğumuz zengin müzik mirasını, binbir emeğin ardından bize yeniden kazandırıyor. Hasan Saltık sahip olduğumuz madenin farkında olmadığımızdan yakınıyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Hasan Saltık'la, Kalan Müzik'in Haliç'e bakan bürosunda buluştuğumuzda, karşımızda heyacanını yitirmiş bir adam bulduk. İlk cümlelerden itibaren, gelinen noktada müzik adına bir dolu iş yapmış ve kendisini "nirvanaya ulaşmış" olarak gören Saltık'la konuştukça, kafasında gerçekleştirmeyi planladığı daha pekçok proje olduğu ortaya çıktı.

    O bir 'müzik arkeoloğu'

    Müziğe ilgisi olan birçok kişi Hasan Saltık hakkında birşeyler duymuştur. Ama tanımayanlar için onu anlatacak en iyi tanımlama hiç kuşkusuz "müzik arkeoloğu"dur. Özay Gönlüm, Mehmet Özbek ve Neşet Ertaş gibi üç ustanın sancılı yolunu takip eden Saltık ve Kalan ekibi, bugüne kadar bir dolu Anadolu türküsünü tozlu raflarından indirip, lüks CD ve kasetlerle etiketleyip yeniden halkla buluşturdu.

    Tüm bu zahmetli işlerle yetinmeyip, bünyesinde bulundurduğu birçok sanatçıyı dünya piyasalarına sunan, yurtdışında belki ülkemizden daha çok tanınan ve elinde 10 binin üzerinde müzik CD'si bulunan Hasan Saltık'a bugün tüm dünyada tanınan ve Anadolu halk şarkılarının serisini yayınlayan Kalan Müzik'in bu noktaya gelişini soruyoruz. Saltık, bu durumu Anadolu müziğine olan açlığa bağlıyor: 'İlk başladığımızda her kesimden böylesi bir destek göreceğimizi doğrusu beklemiyorduk. Kendi müziğimizin unutulmaya yüz tutmasına rıza göstermeyen birçok kişi arşivlerini bize açtı. 'Benim elimde de Âşık Veysel'in şu türkülerinin kayıtları var' diyip getirdi. Bu süreçte basının çok büyük desteği oldu. Bizim yurdışına çıkışlarımızda birçok Avrupa ülkesinde önemli kayıtlara ulaştık ve onların kopyalarını aldık. Örneğin Dokuz Eylül Üniversitesi'nden gelip, Yörük ve Pomak'lara ait müzikleri kayıt yapacağız' dediler. Ortak bir çalışma yürüttük. Tüm bunlar bizim için motive oldu ve Kalan müzik 11. yılında 400. albümüne ulaştı.'

    Gönlümüz elvermedi

    Diğer müzik şirketlerinin hergün piyasaya "türedi bir şarkıcı" kazandırıp iyi paralar kazandığı dönemlerde, Kalan Müzik Âşık Veysel ya da Anadolu gazellerinin kayıtlarını bulmak için Anadolu'yu ya da yurtdışını araştırıyordu. Kalan Müzik'in sahibi Saltık, böyle bir işe giriş ve vazife biliş nedenini zengin bir mirasın kaybolup gidişine seyirci kalamayışına bağlıyor. Sözlerini, devletin kendi kültürünü ve müziklerini gün ışığına çıkarmamasından yakınarak sürdürüyor: "İtalya'da Kültür Bakanlığı 100 yıl önce okunmuş eserleri dijital ortama aktarıyor. İspanya'da, Fransa'da ya da Afrika ülkelerinde de böyle. Ama ülkemizde eski kayıtlarımız araştırılmadığı gibi, eldeki taş plaklar da tozlu raflarda çürütülüyor. Bugün hepsi oksitlenmeye yüz tutmuş. Bunu görünce devletin yapmadığı işi, elimizden geldiğince biz yapalım dedik."

    Davalar nedenimiz oldu

    Hasan Saltık ve Kalan Müzik, bunca yol katederken önemli badirelerden de geçti. Bir önceki Kültür Bakanı geçici bir süre için lisanslarını ellerinden aldı. Haklarında açılan ve hâlâ devam eden davaların genelde Kürtçe ya da politik kasetlerden ötürü açıldığını belirten Saltık, "Ancak bize dava açılan Grup Yorum albümlerini çıkarmasaydık, o zaman da arşiv serisine kaynak bulamayacaktık. Yani bize dava açılmasına neden olan albümler, Kalan Müzik'in bu misyonuna kaynak oluşturdu" diye konuşuyor.

    Ustalar ve sevdalılar için iki projesi var

    Hasan Saltık'ın yakında gerçekleştirmeyi düşündüğü projeler, bir müzik şirketinin hedeflerinin çok ötesinde. Türk Müziğinin Ustaları Projesi kapsamında her enstürümanın geçmişten günümüze ustalarını kapsayacak bir albüm ve yanında kitap hazırlayacaklarını anlatan Saltık, ud ve kemençeyi içeren ilk albümün önümüzdeki günlerde piyasaya sunulacağını belirtti. Saltık'ı asıl heyecanlandıran çalışma ise, Beyoğlu'nda kütüphane projesi. Tasarlanan kütüphane, dileyen herkesin gelip en eski taş plakları dinleyebileceği, her türlü albüm, kitap ve kataloğa ulaşabileceği bir merkez olacak.

  •  
    Şeyhülmuharrirîn bugün anılıyor
    İki yıl önce kaybettiğimiz Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, Türk Edebiyatı Vakfı'nda anılıyor.
    Dallar Yeşil Olmalı'nın prömiyeri yarın İzmit'te
    İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Dallar Yeşil Olmalı" adlı oyunu, yarından itibaren sahneye koyacak. Oyunun Yönetmeni Veysel Sami Berikan, düzenlediği basın toplantısında, Vedat Türkali'nin, bir gazete haberinden esinlenerek 1968 yılında yazdığı oyunun güncelliğini koruduğunu belirtti. Oyunun, aşk ve paranın yarattığı bir cendere içerisinde yaşayan 5 kişi arasındaki kuşak çatışmasını anlattığını ifade eden Berikan, "Oyunun konusu, aşk ve parayı ön plana çıkarttığı için her döneme uygun" dedi. Berikan, prömiyeri 6 Şubat Perşembe günü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapılacak oyunun, sezon sonuna kadar gösterimde kalacağını kaydetti.
    Aydınlar 'sol'a böyle bakıyor
    Gazeteci yazar Fehmi Çalmuk'un "Aydınların Gözüyle CHP ve 'Anadolu Solu'" adlı kitabı Kim Yayınları'ndan çıktı. Çalmuk kamuoyunda laik-kemalist söylemin karşı kıyısında yer alan aydınlara, Şeyh Edebali'nin vasiyetini yedeğe alan CHP'nin bu söylemine ilişkin sorular yöneltti ve cevapları bir kitapta topladı. Kitap işte, bu serencamın ürünü. Bilgi tel: 0 312 435 98 65
    Mandela'nın filmi çekilecek
    Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın hayatını konu alan bir film çevrilecek. Mandela'nın "Özgürlüğe Giden Uzun Yol" isimli otobiyografisinden uyarlanacak filmi "Elizabeth" ve "Dört Cesur Arkadaş" filmleriyle tanınan Hint asıllı Shekhar Kapur yönetecek. Mandela'yı Morgan Freeman'ın canlandıracağı filmin çekimlerine bu yılın ortalarında başlanacak.
    Bilgin Aral 50. yılını kutluyor
    Ressam Bilgin Aral, sanat yaşamında geride bıraktığı 50 yıllık birikimini İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sergiliyor. İlk sergisini lise yıllarında açan Aral, İstanbul'u yorumladığı çalışmalardan oluşan tablolarını CRR Fuayesi'nde sanatseverlere sunuyor. 1934 yılında İstanbul'da doğan, siyasal bilimler eğitimi alan, kamuda müfettişlik, özel sektörde yöneticilik yapan Aral, 22. kişisel sergisiyle sanatseverlerin karşısında. Aral'ın Cemal Reşit Rey Sanat Fuayesi'nde açılan sergisi, 27 Şubat'a kadar görülebilir.
    5 Şubat 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED