|
|
Yatırım bankaları Merrill Lynch ve JP Morgan, Ocak enflasyonundaki beklenmedik yükselişin, 2003 yılı enflasyon hedefini tehlikeye sokan sinyaller verdiğini savundu. Merrill Lynch, dünkü raporunda, Toptan Eşya Fiyat Endeksi'ndeki (TEFE) yüzde 5.6'lık artışın, kısmen, yüksek ham petrol fiyatları; kamu maaş zammı ile Türk Lirası'ndaki değer kaybına bağlı olduğunu kaydetti.
İç piyasada canlanma yok
Türk Lirası'nın son dönemde dolar karşısında yüzde 5.3; euro karşısında ise yüzde 9.4 değer yitirdiğinin hatırlatıldığı raporda, Irak savaşı riski ve Uluslararası Para Fonu (IMF) programıyla ilgili endişeler nedeniyle TL'deki değer kaybının artabileceği belirtildi. JP morgan ise, beklentiler doğrultusunda gerçekleşen tüketici fiyatlarındaki artışın , iç talepte canlanmanın henüz başlamadığına yönelik sinyaller verdiğini vurguladı. Petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde, bütçe yönetiminde sıkıntı yaşanabileceğini belirten kuruluş, bu durumda yüzde 20 olan yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılamayacağını savundu.
Enflasyonda zorluk asıl bundan sonra
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Enflasyonun bu düzeyden sonra ne kadar yapışkan olduğu açıkça ortaya çıkmıştır, enflasyonda işin zor kısmı bundan sonrasıdır" dedi. Enflasyonla mücadelede 2002 yılında elde edilen başarının, 2003'te mutlaka daha ileri bir noktaya taşınması gerektiğini vurgulayan Küçük, "Enflasyonun yüzde 30'lar düzeyine indirilmesinden sonra daha aşağıya çekilmesinin zorluğu ve enflasyonun bu düzeyden sonra ne kadar yapışkan olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Enflasyonda işin zor kısmı bundan sonrasıdır" dedi.
Tanıl Küçük, siyasi otoritenin bu olumsuz işareti olumluya çevirecek ve devletin borçlanma ihtiyacını azaltacak önlemleri zaman yitirmeksizin, kararlılıkla alması gerektiğini belirterek, enflasyonun ve faizlerin makul seviyelere çekilmesi ile sürdürülebilir kılınması için, reformların şart olduğunu bildirdi.
|
|