T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Yasa boğulduk

75 kişinin ölümüne yol açan uçak kazası sonrası Türkiye yasa büründü. Kaza sonrası cesetleri almak için Diyarbakır'a gelen ölenlerin yakınları gözyaşlarına boğuldu. Facia Meclis'e taşındı.

THY'nin İstanbul-Diyarbakır seferi sırasında inişe 5 kilometre kala düşen RJ 100 tipi "Konya" adlı uçakta hayatını kaybeden 3'ü bebek 75 yolcunun yakınları gözyaşı döktü. Düşen uçağın Kaptan Pilotu Alaattin Yunak'ın eşi ile İkinci Pilot Altuğ Ulusu'nun ağabeyi ancak birbirlerine sarılarak ayakta durabilirken, Diyarbakır'a giden uçağa çok sayıda, tekerlekli sandalye, ilk yardım malzemeleri, ilaç, yorgan, yastık gibi malzemeler de yüklendi.

Uçak, alkışlar arasında indi

Diyarbakır'da meydana gelen uçak kazasında ölen ve yaralananların yakınlarını Ankara'dan Diyarbakır'a getiren ve düşen uçağın benzeri olan, THY'nin "Denizli" adlı uçağı, olumsuz hava koşulları nedeniyle, Diyarbakır'daki havaalanına, havada yarım saat bekledikten sonra inebildi. Uçağın inişi sırasında alkışlanması dikkat çekti. Uçağın havadaki bekleyişi sırasında, yolculardan birisinin aşırı derecede heyecanlandığı görüldü. Aynı uçakla, AK Partili ve CHP'li 12 bölge milletvekili ile kazayla ilgili soruşturmayı yürütecek, bir uzman ekip de Diyarbakır'a geldi.

Öte yandan İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki THY Genel Müdürlüğü önündeki direklere asılı THY bayrakları, kaza sonrası yarıya indirildi. Erzurum'daki trafik polisleri de dün siyah bantla görev yaptılar.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, uçağın düşmesi sonucu hayatlarını kaybeden yolcuların büyük çoğunluğunun, yanık sonucu tanınmaz hale geldiklerini vurgulayarak, tanınmaz halde olan cesetlerin kimliklerinin DNA testiyle belirleneceğini söyledi. Diyarbakır'daki mezarlıklarda uçak kazasında ölenler için 70 mezar kazıldı.

Şener: Karakutular elimizde

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2. karakutunun da bulunduğunu belirterek, şöyle dedi: "Karakutuların ikisi de elimizde. Ankara'dan gelecek heyet, karakutuları alıp götürecek. Ankara'ya götürülecek karakutular imalatçı firmayla birlikte çözülecek."

Kazaya ILS cihazının olmaması mı yol açtı?

E ski THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Pilot Mustafa Kolko, Diyarbakır'da meydana gelen kazanın, piyasa değeri 350 bin dolar olan ILS (instrument-landing system) "aletli iniş sistemi'nin bulunmamasından kaynaklandığını savundu. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Necmi Ekici de ILS cihazının 199'teki Van'daki kazada da gündeme geldiğini hatırlattı. Her türlü hava şartlarında ve görüşün kötü olduğu durumlarda uçağın piste elektronik cihazlarla güvenli bir iniş yapmasını sağlayan ILS sitemi, pilota istikamet ve alçalma bilgisi veriyor.

'Teknik eksiklik yok'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Mahmut Tekin, "Diyarbakır Havaalanı'nda uluslararası kriterlere göre teknik eksiklikten söz etmek mümkün değil" dedi. Tekin, şu anda Türkiye genelinde 16 havaalanında, toplam 24 adet ILS cihazının hizmet verdiğini söyledi. Diyarbakır Havaalanı'nın askeri ve sivil amaçlı kullanıldığını hatırlatan Tekin, "Havaalanı'nda ILS yok ama uluslararası kriterlere göre güvenilir diğer sistemler kurulu" dedi

Uçak kazası Meclis gündemine taşındı

Diyarbakır'daki uçak kazası Meclis'in gündemine oturdu. Meclis Anayasa Komisyonu toplantısında bile uçak kazası ile ilgili gündem dışı görüşme yapıldı. Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Diyarbakır'daki uçak kazası ile ilgili bir soru üzerine, "Yaşam hakkının ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğu bir defa daha ortaya çıktı. Bu kaza nedeniyle bütün Türkiye yasa boğuldu. Bu konu savaşın ne kadar zararlı olduğunu bir defa daha ortaya koydu" dedi. CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, Antalya Gazipaşa Havaalanı'nı örnek göstererek, "18 Nisan seçimleri öncesinde Ulaştırma Bakanı 'Özel uçağımla Gazipaşa Havaalanı'na geleceğim beni karşılayın' dedi ama gelemedi. 18 Nisan seçimlerinden sonra Ulaştırma Bakanı 'Gazipaşa Havaalanı iniş ve kalkış açısından güvenli değildir' dedi. Bu bakanın yaptığı açıklamanın doğru olduğu ortaya çıktı. Eğer daha önce uçuş yapılsaydı birçok facia yaşanacaktı. Gazipaşa Havaalanı şimdi kullanılmıyor ve 35 trilyon toprağa gömülmüştür" diye konuştu.

 
2 askerî keşif uçağı düştü: 4 pilot şehit
Başbakan Abdullah Gül: Üzüntümüz çok büyük
Yaralılarla bir süre sohbet eden Başbakan Gül, doktorlardan, hastaların sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Yaralılardan Aliye İl, kazada yaşadıklarını Başbakan Gül'e anlattı.
ÖNDER'de kongre hazırlığı
Çin Seddi'nin gerçek yüzü
Çinliler'in Türk ordularından korkusu nedeniyle yapıldığı, kesintisiz yekpare surlardan oluştuğu ve Ay'dan görülebildiği sanılan Çin Seddi'nin gerçeği tamamen farklı.
Eşini ve 7 yıl sonra bulduğu çocuğunu kazada kaybetti
ÖRÜMCEKLER AĞLARINI UZAYDA ÖRECEK
Avustralya örümcekleri, Amerikan uzay kurumunun denemelerine yardım için uzay boşluğunda yolculuk yapacak. Yerçekimsiz ortamın etkileriyle ilgili denemelerde kullanılacak 30 örümcek, Melbourne Hayvanat Bahçesi'nden soğutucuyla Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne gönderildi. Bu örümceklerden sadece 8'inin, 16 Ocak'ta başlayacak ve 16 gün sürecek uzay yolculuğuna gönderilmesi bekleniyor. Minik "Golden Orb" örümceklerinin, mükemmel simetride ağlar ördüğü ve ortamdaki değişiklikleri kolayca gözlemleyebildiği belirtildi.
Bir yıldız, kümesinden DIŞARIYA ATILDI
Uzayın derinliklerinde Boğa Takımyıldızı'nda bulunan küçük bir yıldız, kendi yıldız kümesinden dışarıya atıldı. Mexico Ulusal Özerk Üniversitesi'nden araştırmacılar, "Tauri Sb" adındaki küçük yıldızın, aynı kümede bulunan daha büyük 2 yıldızla yakın karşılaşmasında yerçekimi etkisiyle yıldız kümesinden dışarı doğru itildiğini belirttiler. Amerikan Astronomi Topluluğu'nun ulusal toplantısında açıklanan araştırmayı yürüten ekibin başkanı Laurent Loinard, ilk defa bir sistemden bir yıldızın itilmesini gördüklerini söyledi.
Gazetecilerin günü: 10 Ocak
Gazetecilerin, "bir fikir işçisi" olarak haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın kabulünün 42. Yılı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü", bugün kutlanacak. Yasanın, 1961'de kabulü üzerine, dokuz gazete patronu, 3 gün gazete çıkarmadı. Türk Basın Tarihi'ne, "Babıali'de 9 Patron Olayı" olarak da geçen gelişmeler, sonucu gazeteciler de çeşitli eylemler düzenlerken haklarını savunmak için "Basın" adlı bir gazete yayınladılar. Bu arada bazı basın meslek örgütleri 10 Ocak'ı "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlamayacaklarını açıkladılar.
10 Ocak 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED