T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
ÇİRKİNLEŞTİLER

Irak'a saldırı için destek arayan ancak yapayalnız kalan ABD ve İngiltere, Türkiye'yi cepheye sürmek için her türlü yöntemi kullanıyor. İki ülke, Ankara'yı ikna edemeyince şantaj yöntemlerini devreye soktu. Türkiye'ye aba altından sopa gösteriliyor.

Türkiye'nin Irak'a muhtemel bir ABD-İngiliz saldırısında kuzeyden ikinci bir cephe açılması konusunda gösterdiği tereddüdün ABD Savunma Bakanlığı'nı (Pentagon) kaygılandırdığı bildirildi. Her gün Irak'a saldırı çağrısındı bulunan New York Times gazetesi, dün manşetten verdiği haberde, Amerikalı yetkililerin Türkiye'yi ikna edemediklerine ve sürenin hızla azaldığına dikkati çekti. Üst düzey bir yetkili, "Askeri planlama açısından kritik noktaya ulaştık. Türkiye'den evet ya da hayır cevabı bekliyoruz" diye konuştu.

Türk yetkililerin, görüşmelerde, "Türk topraklarında çok sayıda Amerikan askeri konuşlandırmanın siyasi açıdan kabulü güç bir olgu olduğu görüşünü dile getirdikleri" kaydedilen haberde, "Türk hükümetinin, BM'den askeri harekata izin veren ikinci bir karar çıkmadıkça son sözü söyleyemeyeceği" bildirildi. Haberde yabancı askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasına ancak TBMM'nin karar verebileceği, meclisin ise BM silah denetçileri komisyonu başkanı Hans Blix 27 Ocak'ta Güvenlik Konseyi'ne görüş bildirmeden önce bu konuyu ele almayacağının anlaşıldığı da belirtildi.

İkna, şantaja dönüşmeye başladı

Gazeteye görüş açıklayan kimliği belirsiz bir Amerikalı yetkili, "Yeni ve deneyimsiz bir liderlikle karşı karşıya bulunuyoruz. Hükümet, kendini köşeye sıkışmış gibi hissediyor. Seçilme konusundaki öncelikleri böyle bir durumu içermiyordu" iddiasıncda bulundu. "Kuzeyden cephe açılmadan da Saddam Hüseyin'i devirebileceklerini" öne süren yetkililer, "ancak bu durumda saldırının çok daha zor ve çirkin olacağına" dikkat çektiler. ABD'li yetkililerin, Türk tarafına, "Ankara'nın Washington'a yardım etmediği izlenimi ortaya çıkarsa, Kongre, ekonomik desteği onaylamaz" dediği bildirildi. Irak'ta askeri işbirliğinin boyutunun hala kesinleşmemesi üzerine, Washington'ın Türkiye üzerinden ikinci cephe açma ihtimali azaldı. Son diplomatik temaslarda, ABD'nin yakın askeri işbirliği sağlanmaması durumunda paketin Kongre'den geçemeyeceğini Türk tarafına ilettiği bildirildi. Buna göre ABD, Irak'ta Türkiye'den ne kadar destek görürse, yardım paketinin boyutunun da o düzeyde olmasını planlıyor. Yardım paketi olarak gösterilen ise, sadece Türkiye'ye kredi açılmasından ibaret.

Halkın yüzde 83'ü istemiyor

New York Times'ın haberinde, Türkiye ile ABD arasında, Amerikan birliklerinin kullanacakları Türk üs ve limanlarının modernize edilmesi konusunda inceleme yapmak üzere Türkiye'ye gelecek heyetin, çalışmaları sırasında Türk yasalarına mı, Amerikan yasalarına mı tabi olacağı konusunda yeni bir görüş ayrılığı başgösterdiği ifade edildi. Bu sorun henüz halledilmediği için heyetin gelişinin geciktiği belirtilirken, heyetin ocak ortasında Türkiye'de olması gerektiği kaydedildi. Gazetenin haberinde, Türk yetkililerin savaş sırasında ABD'nin Türkiye'de 80 bin asker konuşlandırmayı planladığına inandıkları, oysa Amerikalılara göre bu sayının daha az olacağı iddiası da yer aldı. ABD'nin güney cephesine ise 65-75 bin deniz piyadesi yığmasının beklendiği haberde kaydedildi.

KOMŞULARIN "HAYIR" CEVABI IRAK'A SALDIRIYI ENGELLER

Irak'ın komşularını, özellikle de Türkiye'yi saldırıya katılmaya ikna edemeyen ABD ve İngiltere'nin seçeneklerinden biri de harekatı ertelemek. Bu amaçla İngiltere'nin saldırıyı sonbahara erteletme eğiliminde olduğu belirtiliyor. The Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin ABD'den Irak operasyonunu sonbahara ertelemesini istediğini yazdı. Bazı bakanların ve birçok diplomatın, BM silah denetçilerinin çalışmalarını tamamlamaları için zaman verilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten gazete, başbakan Tony Blair'in de bu görüşü paylaştığını kaydetti. Gazete, diplomatların, operasyonu sonbahara erteleyerek Güvenlik Konseyi'nden müdahale için gerekli onayın da çıkabileceğine inandıklarını yazdı. İngiltere dışişleri bakanı Jack Straw ise, Irak'ın kitle imha silahlarının Batı ülkelerini olduğu kadar İslam dünyasını da tehdit ettiğini öne sürdü.

ABD VE İNGİLTERE'NİN YENİ HEDEFİ TÜRKİYE KAMUOYUNU ETKİLEMEK

Amerika'nın yanısıra İngiltere de Türkiye'ye yönelik baskılarına devam ediyor. Kuzey Irak'ta, özellikle de Musul-Kerkük'te İngiliz askerinin bulunmasına karşı çıkan Ankara ile Londra arasında anlaşma sağlanamadı. İngiltiz savunma bakanı ve genelkurmay başmanının temasları da Türkiye'nin tavrını değiştiremedi. Londra baskılar ve Türkiye kamuoyundaki savaş karşıtlığını etkilemek için İngiliz basınını kullanıyor. İngiliz The Times gazetesi, Türkiye'nin Irak operasyonu konusunda kararsız olduğunu ve Ankara kararını verene kadar, Irak'ta savaşın ilk aşamasının tamamlanmış olacağını savundu. Yorumda, Türkiye, Kuveyt ve Ürdün'ün saldırıda son derece kritik rol oynayacakları kaydedildi. Yalnızca Türkiye'nin kararsız olduğu öne sürülen yorumda, Türk ordusunun ABD'ye destek sözü verdiği savunuldu.

 
İngiltere'de siyasi ayaklanma çıkacak
İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ABD ile her alanda işbirliği yapmasından İngiliz kamuoyu ciddi oranda rahatsız.
Fransızların yüzde 77'si saldırıya karşı
Fransa'da IPSOS kamuoyu araştırma merkezi tarafından yapılan anket, halkın yüzde 77'sinin Irak'a savaş açılmasını kesinlikle istemediğini ortaya koydu. Fransa'nın diğer önemli kamuoyu araştırma merkezi CSA tarafından yapılan ankette saldırıya karşı oranların oranı yüzde 66 olarak belirlendi. Bu ankete göre, Fransızların sadece yüzde 15'i Fransız askerlerinin operasyona katılmasına destek veriyor. IPSOS kamuoyu araştırma merkezi yetkilileri, Fransız halkının savaş karşıtı tutumlarında son aylarda önemli değişiklik olmadığına dikkati çekiyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, önceki gün orduya olası bir operasyon için "hazır ol" emri vermesi, muhalefet partilerinin sert tepkisine yol açmıştı. Sol partiler, Irak'a savaş açılmasına ve özellikle Fransız askerlerinin saldırıya katılmasına şiddetle karşı çıkıyor. New York Times gazetesi, Türk kamuoyunun yüzde 83 oranında Amerikan askerlerinin Türk topraklarında konuşlandırılmasına karşı çıktığı da vurgulanan haberde, ABD hakkında olumlu görüşe sahip Türklerin oranının yüzde 30 olduğu, bu rakamın bir yıl önce yüzde 52 dolayında bulunduğu kaydedildi.
Amerika'da büyük protesto hazırlığı
Irak savaşına karşı çıkan ABD'li gruplar, 18 Ocak'ta başkent Washington'da geniş çaplı bir gösteri düzenleyecek. Gösteriyi eski ABD adalet bakanı Ramsey Clark'ın başkanlığını yaptığı 'Uluslararası Cevap Koalisyonu' düzenliyor. Eylem için, vatandaşlık hakları savunucusu Martin Luther King'in doğum gününün kutlandığı haftanın seçildiğini duyuruldu. Clark, ABD halkının, George Bush'u durdurmak için çok az zamanı kaldığına dikkat çekti. Gösteriye, Müslüman Amerikalılar Birliği, çeşitli kilise örgütleri, sendikalar, 400 okuldan öğrenciler ve sinema yıldızlarının katılması bekleniyor. 'Uluslararası Cevap Koalisyonu', birçok kentte eylem düzenlemişti. Koalisyonun başkanı Clark, geçen ay Kahire'de 400 aydının katıldığı, 'ABD'nin Irak'a saldırısına Karşı Uluslararası Kampanya' adlı konferansa katılmıştı. Yayınlanan 'Kahire Deklarasyonu'nda, savaşa karşı uluslararası kampanya başlatılması kararı alınmıştı.
10 Ocak 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED