|
|
Türkiye genelinde 100'ün üzerindeki ürün borsası arasında "korbey" sistemine sahip tek yer İzmir Ticaret Borsası'nda (İZTB) 76 yıldır, her ay trilyonlarca liralık mal alım ve satımı, sözün güvenilirliği ile alınıp satılıyor. Latince "yuvarlak veya oval sepet" anlamına gelen korbeyde, sadece lif pamuk, pamuğun tüm tipleri ve pamuk çekirdeği işlem görürken, pazartesi gününden perşembe gününe kadar haftanın 4 günü, 130 kişi oturarak 12.10-12.30 saatleri arasında 20 dakika yüksek sesle alım ve satım yapıyor. Taraflar arasında bir anlaşma sağlanıp, alıcı ve satıcının ismi ile malın tipi, menşei, fiyatı, miktarı ve ödeme şekli görevlilerce korbey defterine işlendiği zaman anlaşma sağlanmış oluyor. İZTB Meclis Başkanı Şadi Katırcıoğlu, çek senet protestolarının sayısının bile tutulamaz hale geldiği ortamda, yaklaşık 76 yıllık bir gelenek olan korbeyin "güven piyasası" olduğunu kaydetti. Korbey sisteminin bir gelenek olduğunu söyleyen Katırcıoğlu, zamanın kısalığının, konuşmaların öz ve kesin olması geleneğini de beraberinde getirdiğini belirterek, "Korbey ticari ahlakın zirvesidir. Burada her söz senettir ve asla sözden dönülmez" diye konuştu. Katırcıoğlu, her sözcüğün 35-100 milyar lira arasında bir fiyatı temsil ettiğine dikkati çekerek, bunun büyük bir sorumluluk getirdiğini söyledi.
Stres altında çalışıyorlar
İZTB Meclis Üyesi ve korbeyin en yaşlı üyesi Hayri Özmeriç ise korbeyin günün heyecan ve stresinin "doruk noktası" olduğunu söyledi. Alıcının düşük, satıcının ise yüksek fiyatla ticaret yapmaya çalıştığı korbeyde, stres ve gerilimin çok yüksek olduğunu kaydeden Özmeriç, "Korbey üyelerinin çoğu kalp hastasıdır. Herkes stresini yenebilmek için tespih çeker" diye konuştu.
Korbeyin kendine has kuralları ve ahlaki yapısı olduğunu, zararına da olsa herkes sözünün arkasında olduğunu söyleyen Özmeriç, "Korbeyde söz, yazıdan daha itibarlıdır" diye konuştu.
|
|