T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Bademcik ve geniz eti

Sık tekrarlayan bademcik iltihabının çocuğunuzun büyüme ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini, işitme kaybına yol açarak öğrenmeyi güçleştirebileceğini biliyor muydunuz..

Vücudumuzun enfeksiyonlara karşı bekçisi bademciklerimiz bazen görevlerini yapamaz ve faydadan çok zarar vermeye başlarlar. İşte bu durumda bademciklerin alınma ihtimali gündeme gelir. Genellikle 5-15 yaş grubu çocuklarda daha sık seyreden bademcik iltihabını İstanbul Medipol Hastanesi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan GÜLEN'e sorduk.

Nerede bulunur?

Geniz eti ve bademcik, boyunda, koltukaltlarında, kasıklarda ve vücudun diğer yerlerinde bulunan lenf dokusu (beze) benzeri dokulardır. Boğazın arka bölümünde bir halka oluşturan lenfoid dokunun parçalarıdır. Adenoid (geniz eti) burun ve yumuşak damağın arkasında yerleşmiştir. Özel aletler olmadıkça ağız yoluyla görülmesi mümkün değildir. Bademcikler boğazda, dil kökünün gerisinde iki taraflı bulunan oluşumlardır.

Belirtileri nelerdir?

Çocukluk çağında en sık görülen bademcik ve geniz eti problemleri tekrarlayıcı enfeksiyonlar ve bu dokuların iri olmasının yarattığı solunum ve yutma zorluğudur. Altı yaşa kadar viral nedenli bademcik ve geniz eti iltihabı daha sıktır.

Bakteriyel nedenli bademcik ve geniz eti iltihabı için zemin hazırlayan faktörler yorgunluk, ısı değişiklikleri, viral üst solunum yolu enfeksiyonları, metabolik ve bağışıklık mekanizmasındaki bozukluklardır. Akut tonsillitte ateş, kırgınlık, boğazda dolgunluk, yutma zorluğu, kulak ağrısı, başağırısı gibi şikayetler vardır. Muayenede bademcikler büyük, kırmızı, üzeri beyaz ya da gri renkli bir zarla örtülü olarak görülür. Boyun bezelerinde büyüme ve hassasiyet sıklıkla eşlik eden bulgulardır.

Geniz etinin büyük olması burun tıkanıklığı, ağız solunumu, horlama, burun akıntısı, burun kanaması, konuşma bozukluğu, orta kulak iltihabı, sinüzit ve karakteristik adenoid yüz görünümüne neden olur.

Diş hekimleri geniz eti ve bademciklerin iriliği sebebiyle, ağız yoluyla solunum yapmanın yüzde gelişim bozukluklarına, dişlerde çarpıklığa ve diş çürümelerine yol açacağına inanmaktadır. Erişkinlerde bademcik ameliyatı bademcik tümörleri nedeni ile de gerçekleştirilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı çocuklarda, genel anestezi altında yapılır. Her iki doku da ağız içinden alınır. Genellikle hasta ameliyattan 8-10 saat sonra evine dönebilir. Genellikle küçük çocuklarda iyileşme daha hızlı olur. Ameliyattan sonraki iki hafta boyunca yumuşak diyet önerilir.

BADEMCİK AMELİYATLARI EN SIK ÇOCUKLARDA YAPILIR

Bademcik (tonsil) ve geniz eti (adenoid) ameliyatı çocuklarda en sık yapılan, çok sayıda çocuk ve erişkini sağlığına kavuşturmada değeri olan bir operasyondur. Bademcik ve geniz eti ameliyatı çocuklarda, genel anestezi altında yapılır. Hasta ameliyattan 8-10 saat sonra evine dönebilir. Gerekli durumlarda gerçekleştirilen bademcik ve geniz eti ameliyatlarında, ameliyat sonrası başarı oranı oldukça yüksektir.

Ameliyatları hangi durumlarda yapılır?

En sık iki nedenle geniz eti ve bademcik alınır.

1.Uygun antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan enfeksiyonlar.

Bir çocuk bir yılda 5 atak geçirmişse ya da son iki yılda 4'den fazla enfeksiyon atlatmışsa, ya da son üç yılda 3 veya daha çok atak geçirmişse bademcik ameliyatı olması uygundur.

2. Büyüklükleri nedeniyle solunum ve yutma fonksiyonunu etkilediği durumlar.

Solunum yolunun iri geniz eti ya da bademcikleri nedeniyle daralması, horlama ve uyku sırasında 10 saniyeden uzun süren apnelere (nefes tutma) neden olabilir. Bunun sonucunda çocuklarda davranış bozuklukları görülebilir.
BİLGİ İÇİN: (0 216) 340 33 33

 
Doktorunuzla Başbaşa
Yoksa bel fıtığı mıyım?

Vücutta 'sessiz hırsız'
Kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen "osteoporoz"un kadınlarda 30-35 yaşından sonra kemik kitlesinde her yıl yüzde birlik kayba yol açtığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özbek, 'osteoporoz'un halk arasında 'kemik erimesi' diye bilinmesinin paniğe neden olduğunu belirterek, "Aslında eriyen bir şey yok. Osteoporozda sadece kemik kütlesinde kayıp söz konusu oluyor. Bu nedenle bu rahatsızlığı vücuttaki sessiz hırsız olarak tanımlamak daha doğrudur" dedi. Kadınların kemik kütlesinin erkeklere oranla yüzde 20-30 daha az olduğunu belirten Özbek, bu nedenle hastalıktan etkilenenlerin yüzde 80'ini kadınların oluşturduğunu söyledi.
Hava kirliliği hamileyi etkiliyor
Hava kirliliği bulunan kentlerde, havada yoğun olarak bulunan ozon ve karbonmonoksit gazına maruz kalan hamile kadınların bebekleri kalp sorunuyla doğabiliyor. American Journal of Epidemiology adlı derginin 1 Ocak tarihli sayısında yer alan araştırmanın sonuçlarına göre, ozon ve karbonmonoksit gazı bebekte kalp hasarı riskini üç kat artırıyor. Uzmanlar, California civarında 1987-1993 yılları arasında doğan 9 bin bebekle ilgili bilgileri tahlil ederek, bu sonuca vardı. Sağlıklı doğan bebeklerin yaşadıkları bölgeler ile kalp sorunuyla doğan bebeklerin yaşadıkları bölgeler karşılaştırılırken, ilk aşamada ozon ve karbonmonoksit, kalp sorununun nedeni olarak belirlendi
Oyuncaklara sıkı denetim
Sağlık Bakanlığı, sağlığı tehdit ettiği saptanan oyuncakları toplatacak ve piyasaya arzını yasaklayacak. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, oyuncakların riski ve bunlardan korunma yolları da ambalajlarda veya oyuncağın üzerinde belirtilecek. Tüm oyuncakların piyasaya sürülmeden önce standartlara uygun olduğuna dair 'CE' işareti konulması da zorunlu hale getirildi.
6 Haziran 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED