|
|
Ankara, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor'a, "Irak'a operasyon için uluslararası meşruiyet sağlanmalı" mesajını verdi. Grossman ve Taylor, "Türkiye'ye ekonomik yardım konusunda mutabık kaldıklarını" açıkladılar. Grossman ve Taylor, dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptılar. Ziyal, Taylor ve Grossman'a Türk kamuoyunun savaşa karşı çekinceli olduğunu aktardı ve MGK'dan çıkan kararı ileterek Türk halkının savaş istemediğini belirtti. Ziyal'in, "Türkiye bir hukuk devletidir ve neticede tüm kararlar parlamentonun onayı ile alınacaktır" dediği öğrenildi. Ziyal, MGK bildirisine de yansıyan bu "hissiyatı" aktarırken, BM Güvenlik Konseyi'nin vereceği kararın belirleyici olması ve "uluslararası meşruiyet" ve "oydaşma" ile kararın alınması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede, Irak'a uygulanacak kararın BM Güvenlik Konseyi'nin 1441 nolu kararı çerçevesinde olması gerektiği vurgulandı.
Ekonomik yardım paketi
Taylor da, görüşmelerinden sonra yaptığı açıklamada, görüşmelerde Türk ekonomisinin durumunun ve olası bir savaşta verilmesi gereken desteğin konuşulduğunu belirterek, "Ekonomide çok ilerleme gördük. Yüzde 3'ten yüzde 7'ye bir ilerleme gördük. Enflasyon da öngörülenden daha aşağıya çekilmiş. Ekonomik destek paketinde ilerleme sağlandı. Genel bir yapı üzerinde mutabık kaldık. Yardım konusunda, yardımın esnek olması, duruma göre uygun hale getirilmesi konusunda mutabık kaldık" dedi. Taylor, yardımın miktarı konusunda bilgi vermezken, Grossman da, "İstişareler birkaç adım daha ileri götürdü. Türkiye ve ABD'nin ortak görüşü, Irak ve Saddam rejiminin BM kararlarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesidir. İstişareler devam edecek. İstişarelerden tatmin olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.
28 milyar doları aşabilir
Paketin nakit, uzun vadeli düşük faizli borç, hibe ve projeleri de kapsadığı belirtilirken, miktarın Türk ekonomisinin uğrayacağı kayba göre şekilleneceği, 28 milyar dolardan da fazla olabileceği ifade edildi. Pakette ayrıca uzun süredir gündemde olan ancak gerçekleşmeyen tekstil kotalarının indirilmesi ve askeri borçların silinmesinin de yer aldığı belirtildi.
Keşif belgesi yazılıyor
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, Taylor ve Grossman ile yapılan görüşmelerde, "ekonomik reform programının sağlıklı olarak idame ettirilmesi" konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu ve "Irak konusundaki istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığını" bildirdi. İki ülkenin, Türkiye'deki üslerin keşif amacıyla incelenmesinin belli kurallara bağlanması ve keşif için Türkiye'ye gelen ABD askerlerinin hukuki statüsü konusunda bir belge için çalışmalar yaptığı bildirildi.
Dışişleri: İstişareler sürdürülecek
Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Müsteşarı Taylor ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman ile görüşmelerde, Irak konusunda istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde, ekonomik reform programının sağlıklı olarak idame ettirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Açıklamada "İttifak ve stratejik ortaklık ilişkilerimiz çerçevesinde Irak konusunda sürdürülegelen istişarelere devam edilmiş ve meselenin çeşitli veçheleri üzerinde durulmuştur. İistişarelerin sürdürülmesi hususunda mutabık kalınmıştır" denildi.
Bakanlar ve bürokratlarla görüştüler
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile biraraya geldi.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |