|
|
Yeraltı zenginlikleri
Afganistan Sanayi ve Ticaret Birliği Başkanı Miralan Mazlumyar, Afganistan'da yıllardır süren savaşların, ülkedeki yeraltı zenginliklerine sahip olma çabaları sonucunda çıktığını söyledi. Afganistan'ın kendi öz madenlerini hiçbir zaman kendisinin işleyemediğini kaydeden Mazlumyar, şöyle devam etti: "Ruslar döneminde Şibirgan'da bulunan zengin doğalgaz yatakları, Taliban öncesinde Ruslar tarafından kullanıldı. O dönemden sonra ise gerektiği gibi değerlendirilemedi. Taliban döneminde gözardı edilen bu kaynağın günümüzde çok daha değerli olduğunu biliyoruz ve buna göre değerlendirmeye çalışacağız. Seripol ve Çarkul'da da uzun süre kullanılabilecek zengin petrol yatakları bulunuyor. Polikumri'da kömür yatakları, Logar eyaletinde bakır, Badakşan'da elmas madenleri ve Pençir'de ise zümrüt madenleri var. Bu bölgelere gerekli tesislerin yapılması halinde Afganistan'ın dünya ekonomisinde önemli bir yer alacağına inanıyoruz. Ülkemizde tarih boyu süren savaşlar da bu madenlere sahip olma çabalarından kaynaklanmıştır. Bundan sonra, yabancı ülkelerin bu madenlerin değerlendirilmesi için yapacakları yatırımlara yardımcı olacağız ama kimsenin bu madenleri tek başına ele geçirmesine izin vermeyeceğiz."
Savaşlar, Afgan ekonomisini yok etti
Mazlumyar, yaptığı açıklamada, uzun yıllar süren savaşların Afganistan ekonomisini büyük ölçüde tahrip ettiğini belirterek, "Ülkemiz şu anda sadece narenciye ihtiyacını kısmen de olsa karşılayabiliyor. Taliban yönetimi sonrası tüm elektronik cihazlar ise Çin, Japonya ve Dubai'den geliyor" dedi. Afganistan Sanayi ve Ticaret Birliği Başkanı Mazlumyar, savaş dönemlerinde ülkeyi terkederek, yurtdışına çıkan işadamlarına çağrıda bulunarak, şunları söyledi: "Afgan işadamlarının edindikleri bilgi ve tecrübeye şu anda ülkemizin büyük ihtiyacı var. Onların ülkeye dönüp, birikimlerini bizlere aktarmaları bir vatan borcudur. Şimdi bu borcu ödemenin zamanı geldi. Ayrıca, ülkemizin ekonomisinin düzelmesi ve gelişmesi için dünya ülkelerinden gelecek işadamlarına ve yeni açılacak iş alanlarına ihtiyacımız var."
Türk işadamlarına yatırım çağrısı
Taliban yönetimi döneminde ülkenin ticaret kapıları tüm dünyaya kapatılarak, sadece Pakistan ile ticaret yapılmasının ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini belirten Mazlumyar, şunları kaydetti: "Bu da Afganistan'ın zengin kaynaklarının sömürülmesine neden olmuştur. Şimdi amacımız hızlı bir şekilde dünyaya açılmaktır. Taliban yönetimi öncesi özellikle Mezar-ı Şerif'te çok sayıda Türk işadami faaliyet gösteriyordu. Ülke ekonomisinin yeniden canlanabilmesi için, Türk işadamı ve girişimcilerini ülkemize yatırım yapmaya bekliyoruz. Türk işadamlarının Afganistan topraklarında yapacakları yatırımlar için gereken tüm kolaylıklar sağlanacaktır."
Orta Asya'ya açılan altın kapı
Afganistan Himalaya Dağları'na benzeyen yüksek dağları, dört bir koldan şehirlere akan nehirleri ve güzelim yaylaları ile komşu ve bölge ülkelerinin tarih boyunca gözdesi olmuştur. Kadim dönemlerde buralara hakim olan bölgede söz sahibi olan bir ülke veya hükümdarlık konumunu alıyordu. Bir de günümüz gelişmiş ülkelerinin can damarı konumunda olan petrol ve doğal gaz yataklarının da Afganistan'ın kuzeyinde bulunması, ülkeyi daha bir albenili kılmıştır. Yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından çok zengin bir ülke olan Afganistan'da; demir, altın, bakır, kömür, kükürt, krom, alüminyum, mangenez, uranyum gibi madenler ve kıymetli taşları çıkartılmaktadır. Ülkenin kuzeyi ise petrol ve doğal gaz yatakları ile kaplıdır. Yüksek dağlar, bir çok nehir, petrol ve doğal gaz yatakları gibi zenginliklere sahip olan Afganistan, aynı zamanda Hindistan, Çin, İran ve Orta Asya'ya açılan yollara hakim mevkide bulunmaktadır. Günümüzde Afganistan'ın yakasını bir türlü kurtaramadığı savaşların asıl nedeni de dış güçlerin Afganistan'a yeraltı ve yerüstü zenginliklerine hakim olma iç güdüsünde yatmaktadır.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |