YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bu kez istifa tehdidi

Af konusunda gözler Cumhurbaşkanı Sezer'e çevrilirken, bugüne kadar hukuksuz kararları Köşk'ten dönen Başbakan Ecevit "istifa" tehdidiyle "imzala" dayatmasının ilk işaretini verdi

Hükümet ortakları tarafından büyük bir baskı sonucu Meclis Genel Kurulu'ndan büyük eksiklikler içirdeği halde geçirilen ve 'Af Kanunu' olarak değerlendirilen şartla salıverilmenin kaderi bu hafta içinde sonuçlanacak. Gözler, 1991 yılındaki "şartlı salıverme" yasasına Anayasa Mahkemesi üyesi olarak 'red' oyu kullanan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrilirken, Başbakan Bülent Ecevit, "İmzalamazsa istifa ederim" diyerek dayatmanın ilk işaretini verdi.

Veto ya da iptal

Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde 'af kanunu' ile ilgili 3 ihtimal bulunuyor: 1- Onaylar; 2- Veto eder; 3- Hükümet zorda kalmasın diye onaylar, ancak Anayasa Mahkemesi'ne götürür. Ayrıca, Sezer'in kanunu onaylaması ancak Anayasa Mahkemesi'ne gitmemesi halinde, TBMM'de DYP'li vekillerin öncelik ettiği 110 milletvekili yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, "Sayın Cumhurbaşkanı, hukuku herşeyin üstünde gördüğünü gösterdi. Kanununun veto edileceğini ümit ediyoruz. Aksi taktirde biz bu işi Anayasa Mahkemesi'ne götürürüz" dedi.

Ecevit baskıya başladı

Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre hükümetin iki ortağı DSP ve MHP affın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından da onaylanması için her yolu deniyor. DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit'in, Af Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmesini engellemek için, "Kanun veto edilirse hükümet sıkıntıya düşer. Hiçkimse hükümeti istifaya zorlayacak tutum içine girmesin. İmzalamazsa istifa ederim" şeklinde uyarı gönderdiği iddia edildi.

40 bin kişi çıkacak

'Af Kanunu'nun Sezer tarafından onaylanması ile birlikte ceza indiriminden 72 bin civarındaki tutuklu ve hükümlüden yaklaşık 40 bininin yararlanması bekleniyor. Mahkemeler, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 30 gün içinde salıverme dosyalarını sonuçlandıracak.




Kağıda basmak için tıklayın.

FP davası yarın
Yüksek Mahkeme öncelikle, Siyasi Partiler Yasası'nın 'odak olmanın' kriterlerini düzenleyen 103. maddenin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırılığını görüşecek.
Hukuk reformu şart
İnsan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, "Bütün amacım, birinci kuşak insan haklarını Türkiye'nin tartışma gündeminden çıkarıp, diğer kuşak hakların gelişmesi ve yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamaktır" dedi.
Demokrasi için yeni Anayasa lazım
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, demokrasi için öncelikle AB kriterleri ve AİHM kararlarını esas alan yeni bir anayasa yapılması gerektiğini savundu. İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen "İnsan Hakları Üst Kurul Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Selçuk, Türk insanının, insan hak ve özgürlüklerine dayanan "optimal demokrasi" beklediğini belirterek, "Türk halkı buna hazırdır ve layıktır" dedi. Türkiye'de Demokrasiyi kurumsallaştırmak için öncelikle işe Anayasa'dan başlanması gerektiğini savunan Selçuk, "AB'nin ölçütlerini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını esas alan bir Anayasa ile bu Anayasanın çerçevelediği bir hukuk sistemiyle, demokrasiye ulaşacağımıza inanıyorum" dedi. Selçuk, insan hak ve özgürlüklerine saygı işlediği sürece özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı demokrasinin hiçbir zaman sürçmeyeceğini vurguladı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...