YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


FP davası yarın

Yüksek Mahkeme öncelikle, Siyasi Partiler Yasası'nın 'odak olmanın' kriterlerini düzenleyen 103. maddenin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırılığını görüşecek.

Anayasa Mahkemesi, FP'nin kapatılması davasını yarın görüşmeye başlayacak. Mahkeme, Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin 2. fıkrasının Anayasa'ya aykırılığını ele alacak.

Yüksek Mahkeme, Anayasa'ya aykırılığı ciddi bulursa, bunu karara bağlayacak. Eğer mahkeme, 103. maddenin ikinci fıkrasını iptal ederse, önce gerekçeli karar yazılacak ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, kapatma davasını görüşmeye devam edecek. Anayasa'ya aykırılık ciddi bulunmazsa Yüksek Mahkeme, kapatma davasını ara vermeden görüşecek.

Kimler yasaklı?

Anayasa Mahkemesi, yapacağı görüşmede FP'nin kapatılıp kapatılmayacağını ve kapatma kararı verirse hangi milletvekillerinin milletvekilliğinin düşeceğini de kararlaştıracak. Başsavcı Savaş'ın Anayasa'ya aykırılığını ileri sürdüğü Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin üst başlığı, "Bir siyasi partinin yasak eylemlere odak olması hali"ni düzenliyor.

Maddenin birinci fıkrası, "Bir siyasi partinin Anayasa'nın 68. maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne aykırı eylemlerin odak halini oluşturup oluşturmadığı hususu, Anayasa Mahkemesi'nce belirlenir" hükmünü içerirken, ikinci fıkrası da "odak olmanın" kriterlerini düzenliyor.

Bu fıkra şöyle: "Bir siyasi parti; birinci fıkrada yazılı fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre, merkez karar ve yönetim kurulu veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır."

Savaş iptalini istiyor

Başsavcı Savaş, dava açıldıktan sonra getirilen bu düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olduğunu, "odak olma" kriterinin Anayasa Mahkemesi'nce belirlenebileceğini ddia ediyor.

Anayasa Mahkemesi, RP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, o zaman değiştirilmeyen Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin ikinci fıkrasını, tıpkı yerel bir mahkeme gibi, baktığı davayla ilgili olduğu için Anayasa'ya aykırı bularak karara bağlamıştı. Yüksek Mahkeme, söz konusu düzenlemenin Anayasa'nın 69. maddesinin 6. fıkrasına aykırı olduğuna karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi, SPY'nın 103. maddesinin ikinci fıkrasını iptal ederse, FP ve HADEP'in odak haline gelip-gelmediğini kendisi belirleyecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...