YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ecevit'li son üç yıllık dönemde Türk ekonomisi adeta krizkolik oldu

Krizsiz yıl geçmedi

Türk ekonomisinin üç büyük kriz yaşadığı son üç yılda, iki kez IMF ile anlaşma yapıldı. İki ayrı istikrar programı uygulamaya konuldu.

Türk ekonomisi son üç yıllık dönemde adeta krizkolik oldu. 55. 56 ve 57. hükümetlerin görev yaptığı son üç yıllık dönemde, ekonomi dünyanın hiçbir ülkesinde dahi kriz yokken krize girmeye başladı. Türk ekonomisi, Rusya ve Uzakdoğu krizinin yaşandığı yıllarda, krizi çıkaran ülkelerden daha fazla etkilendi. Ekonomi, ANASOL hükümetleri döneminde, ilk olarak 1998 yılında Rusya ve Uzakdoğu krizleri nedeniyle büyük bir kriz yaşadı. 1998 yılında yaşanan ekonomik kriz, Merkez Bankası'na 9 milyar dolara maloldu.

Ardından, 1999 yılında dünyanın hiçbir ülkesinde kriz yokken ve seçim yılı olmasına rağmen, Türk ekonomisi cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmelerinden birini yaşadı. Ekonomi geçen yıl, yüzde 6.4 küçülerek büyük bir rekor kırdı. 2000 yılının son aylarında ise, Türk ekonomisi yine ekonomik krize girdi. Yaklaşık iki haftadır mali piyasaları etkileyen krizin Merkez Bankası'na zararı 6 milyar doları geçti.

Türkiye'nin, son üç yıllık dönemde IMF ile iki anlaşma imzaladığı belirtildi. Bu anlaşmalardan ilki, 55. hükümet döneminde imzalandı. Yakın İzleme Anlaşması olarak nitelendirilen bu anlaşmayla, IMF Türkiye'ye kredi vermedi. ANASOL hükümeti, 1998 yılı başından itibaren ilk üç yıllık istikrar programına uygulamaya koydu. 55. hükümetin istikrar programı daha ilk yılında iflas etti.

İki anlaşma iki program

IMF ile ikinci anlaşma ise 22 Aralık 1999 tarihinde yapıldı. Ve IMF, üç yıllık stand-by anlaşması karşılığında Türkiye'ye üç yılda toplam 4 milyar dolarlık kredi vermeyi vaadetti. 57. hükümet, üç yıllık istikrar programını 2000 yılı başından itibaren tekrar uygulamaya başladı. Ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için uygulamaya konulan istikrar programı, yılın son günlerinde mali piyasalarda ortaya çıkan kriz ile bir kez daha bozuldu. IMF 7.5 milyar ek kaynak vaad etti. 2001 yılının ertelenmiş bir devalüasyon beklentisi içinde geçeceğini, sanayici ve ihracatçının çok zor bir yıl geçireceğini belirten uzmanlar IMF'in son vaatettiği 7.5 milyar doların da piyasadaki güveni yerine getirmesinin mümkün olmadığını söyledi.

4 bakan, 4 skandal

Son üç yılda, Güneş Taner, Hikmet Uluğbay, Hüsamettin Özkan ve Recep Önal olmak üzere ekonomiden sorumlu bakanlığa 4 ayrı kişi oturdu. Türk ekonomisinin her yıl kriz yaşamasına neden olan dört bakan da, bankaların içlerinin boşaltılmasına gözyummakla suçlanıyor. 55. hükümetin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in, bakanlığı banka yolsuzluğu nedeniyle düşürüldü.

56 hükümetin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, intihar girişiminde bulundu. Uluğbay'ın, batık bankaların raporları nedeniyle intihar ettiği öne sürülüyor. Uluğbay'dan sonra, ekonominin sorumluluğunu da alan Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan hakkında "kaynana skandalı" ortaya çıktı. Özkan, kendisine bağlı bankalardan batık bankalara kaynak aktarılmasını gözyummakla suçlanıyor.

Halen görevde bulunan Devlet Bakanı Recep Önal ise, batık bankalarla ilgili murakıp raporlarını işleme koymadığı iddia ediliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Katrilyonluk alacak
Sosyal güvenlik kuruluşlarından SSK'nın çeşitli özel ve resmî sektör kuruluşlarından gecikme zammı dahil 1 katrilyon 263 trilyon 464 milyar lira tutarında prim alacağı var
Satışlar başlıyor
Hükümet 21 Aralık'taki IMF İcra Kurulu'ndan ek krediye ilişkin kararın çıkması için Telekom'un yüzde 33.5'ini, THY'nin ise yüzde 51'ni 14 Aralık'ta açacağı ihale ile satacak
Asgari ücret netleşiyor
Sanayi ve Hizmet Kesimi Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'inci toplantısını bugün yapıyor. Toplantıda, 1 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe girecek yeni ücrete ilişkin rakamların değerlendirilmesi bekleniyor. Türk-İş ve TİSK'in, Ramazan Bayramı öncesi kamuoyuna açıklanması beklenen yeni ücretin vergi dışı bırakılması önerisi, Maliye Bakanlığı temsilcisinin olumsuz görüş bildirmesi nedeniyle gündem dışı kaldı. Bugüne dek yaptığı 4 toplantıda, yeni ücretin belirlenmesinde baz alınacak Hacettepe Üniversitesi harcama kalıpları ile DİE verileri ve DPT'nin Türkiye ekonomisine ilişkin raporlarını değerlendiren komisyonun, sonraki toplantıda yeni ücreti kamuoyuna açıklayabileceği bildirildi. Komisyonu'nun yeni ücrete ilişkin brüt 130 ile brüt 150 milyon lira arasında bir rakam düşündüğü söylenirken, asgari ücretin geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da 6'şar aylık dönemler halinde belirleneceği bildirildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...