2022 Şaban ayı ne zaman başlıyor: Şaban ayı başlangıç tarihi

11:322/03/2022, Çarşamba
G: 2/03/2022, Çarşamba
Yeni Şafak
“İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuş (Müsned, V, 201; Nesâî, “Ṣavm”, 70), ramazan dışındaki en faziletli orucun şâbanda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî, “Zekât”, 28).
“İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuş (Müsned, V, 201; Nesâî, “Ṣavm”, 70), ramazan dışındaki en faziletli orucun şâbanda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî, “Zekât”, 28).

Üç ayların başlaması ile birlikte Müslümanların özlemle beklediği şaban ayının 2022'de ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Şaban ayı ne zaman başlıyor? Peygamber Efendimizin "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" olarak dua ettiği Şaban ayının tarihi ne zaman? Şaban ayının başlamasına kaç gün kaldı? Tüm detayları sizin için derledik. İşte, Diyanet takvimine göre 2022 Şaban ayı tarihleri...

Üç aylar olarak bildiğimiz Recep, Şaban ve Ramazan ayları dinimizde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Müslümanların özlemle beklediği Peygamber Efendimizin
"Şaban benim ayımdır"
,
"Şaban günahları temizleyendir"
dediği
üç aylara yetişme sevinci yaşadığı üç ayların ikincisi Şaban ayıdır. 2022 Şaban ayı ne zaman başlayacak?

2022 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2 Şubat Çarşamba günü başlayan Recep ayı bitiyor, şaban ayı başlıyor. Berat gecesi de şaban ayının 15. gecesine denk geliyor.

4 Mart 2022 Cuma günü Recep ayı sona eriyor, şaban ayı başlıyor.

4 Mart 2022'de başlayacak olan Şaban ayı ile üç aylar devam edecek. En son ise 2 Nisan'da Ramazan ayı başlayacak. Ramazan ayının 1 Mayıs 2022 tarihinde son bulmasıyla birlikte üç aylar bitmiş olacak.

Şaban Hicri takvime göre yılın sekizinci ayıdır. İslam'a göre ise Recep ve Ramazan ile birlikte mübarek 3 aylardan biridir.

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.

Nitekim Hz. Hafsa (ra) diyor ki:

  • "Dört şeyi Resûlüllah sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün oru­cu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından ön­ce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların 13, 14 ve 15. günleridir. Sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

Peygamber Efendimiz (asm), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54), "Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135) ve “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.

#2022 Şaban ayı ne zaman
#Üç aylar
#Şaban ayı
#2022 Diyanet takvimi
#Ramazan ayı