ADASU Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. Keleş, Sapanca Gölü'nün kodunun 33 metreden 31 metrenin altına düştüğünü, bunun dikine 10 metrelik çekilme anlamına geldiğini belirterek, 'Sanayi kuruluşlarına su verilmesine devam edilirse gölü yosunlar kaplayacak' dedi
Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nden sanayi kuruluşlarına su verilmesine devam edilmesi durumunda gölü yosunların kaplayacağını söyledi.
Keleş, yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nün kodunun 33 metreden 31 metrenin altına düştüğünü, bunun dikine 10 metrelik çekilme anlamına geldiğini belirterek, sanayi kuruluşlarının su alması nedeniyle gölün doğal dengesinin bozulduğunu kaydetti.
İzmit'teki Yuvacık Barajı kuruduğu için Sapanca Gölü'nden su almak istendiğini ifade eden Keleş şunları söyledi:
"Biz Sapanca Gölü'nden sadece insani yönden su kullanıyoruz. Ama İzmit endüstriyel anlamda su kullanımı yapıyor. Sapanca dünyanın en iyi içme suyuna sahip göl. Bu göl elden gidiyor. Endüstriyel su tüketimi bu gölü heba edecek.
Sapanca Gölü'ne acil müdahale edilmesi gerekiyor. Çünkü sanayiye kullanacak su bulabilirsiniz ama, içme suyu sıkıntısı başladığında çaresi yok. Sanayi kuruluşlarına su verilmesine devam edilirse, gölü yosunlar kaplayacak. Örneğin TÜPRAŞ, Sapanca Gölü'nden yılda 40 milyon metre küp su çekerken, Adapazarı içme suyu olarak gölden 50 milyon metre küp su alıyor. Üstelik TÜPRAŞ Sapanca Gölü'nden aldığı suya hiç para ödemiyor."
ADASU olarak suyun fiyatı konusunda vatandaşların lehine bir su politikası takip etmeye çalıştıklarını ifade eden Keleş, 2006 yılında suya hiç zam yapmadıkların belirterek, 2007 yılında da zam yapmamayı hedeflediklerini söyledi.
Keleş şunları kaydetti: "Kaçak ve kayıpların üzerine giderek, çok ciddi mesafeler aldık. Eğer elektrik fiyatlarında beklenmedik bir artış olmazsa, bu yıl da suya zam yapmamayı düşünüyoruz. Personel giderimizden çok elektrik maliyetimiz var. 700 bin YTL elektrik parası ödüyoruz. Bunun nedeni, 100'ün üzerinde terfiyle Esentepe'ye su basmamız. Su Maltepe'de arıtılıyor. Arıtmanın çok büyük maliyeti var. 16 büyükşehir belediyesi, suyu çoğunlukla cazibeyle alıyorlar. Elektrik parası ödemiyorlar. Barajlardan alıyorlar. Kuyu çalıştıranlar var. Bizim bütün içme suyumuz Sapanca Gölü'ne dayalı.
Suyun fiyatında ucuzlukta birinci sıradayız. Konut-1 1. 40, konut-2 1. 27, konut 2A- 1. 20, konut-3 0. 75 ve konut-4'te 0. 45 YTL. Türkiye'de başta İstanbul ve Ankara'da kullanıldıkça suyun fiyatı artıyor. Adapazarı'nda ücretler sabit. Bizde fazla kullanan fazla para ödemiyor.