İki haftadan uzun süre ses kısıklığı yaşayan kişilerin mutlaka uzman bir doktora muayene olması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, bu tür ses kısıklığının ses teli enfeksiyonu ve o bölgede gelişen kanserin habercisi olabileceğini söyledi.
Bazılarının “Bir şey olmaz" diyerek geçiştirdiği ses kısıklıkları, hayatı riske eden hastalıkların habercisi olabiliyor. İzmir'deki Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, ses teli hastalıkları tanı ve tedavisi hakkında önemli bilgi verdi.
Sesini yüksek seviyelerde kullanan liderler ve şarkıcıların, ses teli hastalıkları açısından risk altında olduklarını belirten Dr. Özdemir, “Konuşurken boyun damarları belirginleşen, liderlik hevesi olan, büyüklerine sesini duyurmaya çalışan çocuklarda ses teli nodülü gelişebilir. Çocuklarda ses telindeki nodül ses terapisi ile düzeltilebilir, genellikle operasyona gerek olmaz. Kişi yetişkin ise ve ses tellerinde oluşan nodül belli bir büyüklüğü geçmişse ameliyat planlanır. Ancak nodüllerin yeniden oluşmaması amacıyla ses terapisi uygulanması gerekir" dedi.
Ses telinde oluşan iltihap, enfeksiyon ve ödemin de ses kalitesini bozabileceğini anlatan Dr. Özdemir, “Bu rahatsızlık ilaçla tedavi edilebilir. Ameliyat sonrasında da ses kısıklıkları olabilir. Anestezi tüpünün oluşturduğu travmalar, guatr cerrahisinde ses telini hareket ettiren sinirde oluşan problem ses kısıklığına yol açabilir. Reflü hastalığı da ses kısıklığı yapan neden olabilir. Tümör de ses teli rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle sigara içen kişilerde gırtlak kanseri başlangıcı olan lezyonlar olabilir. Bu lezyonlar muayene sırasında görülebilir. Biyopsi alınarak teşhis ve takip edilir. Hastaya sigarayı bıraktırarak bu hastalığı tedavi etme şansı vardır. Ses telinde oluşan kanserler ses kısıklığı nedeniyle erken tespit edilebilir" diye konuştu.
Ses tellerinde oluşan gırtlak kanserinde biyopsi alıp teşhis ettikten sonra uygun hastalarda cerrahi, bazı hastalarda radyoterapi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmesinin mümkün olduğunu anlatan Dr. Özdemir, şunları söyledi: “Bu tedaviden sonra hastanın sigarayı bırakması gerekir. Eğer bırakmazsa aynı noktada olmasa bile başka yerlerde hastalık nükseder. Ses kısıklığı rahatsızlığının iki haftayı geçmesi halinde bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekiyor."