Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans arasında Malazgirt Ovasında meydana gelen savaşta Alp Arslan'ın uyguladığı savaş taktikleri sayesinde büyük bir zafer elde edildi.
Sayıca kendilerinden üstün olan Bizans ordusunu bozguna uğratan ve Roman Diyojen'i esir alan Alp Arslan bu savaş ile birlikte Anadolu'nun kapılarını resmen Türkler'e açtı.
Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de Muş’ta bulunan Malazgirt ovasında meydana gelmiş, Selçuklu Sultanı Alp Arslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiş, Anadolunun Türk’lere yeni yurt olmasını sağlamış olan meydan savaşı.
Alp Arslan uyguladığı savaş taktikleri ile sayıca kendisinden fazla olan Bizans ordusunu bozguna uğrattı. Her ne kadar büyük bir zafer olsa da Malazgirt Savaşı'nda Türkler savunma Bizanslılar saldırı hattındaydı.
Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden oldu. Savaştan sonraki 10 yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atıldı. İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girdi.
Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak bilinir.
Malazgirt, Muş'un en doğusunda yer alan ilçesidir. Konum olarak Van, Ağrı, Erzurum, illerinin ortasında bulunur. Malazgirt ilçesi il merkezine karayolu ile uzaklığı 137 kilometre olup, merkeze en uzak ilçe durumunda.