Kalp cerrahları Formula 1 yarışçılarını örnek aldı. Yeni ameliyat yöntemiyle kalp ameliyat süresi 3-4 saatten 1 saate, 2-3 günlük yoğun bakım süreci 1 güne, hastanın taburculuk süresi ise 10 günden 4 güne indi.
Kalp Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan ve ekibi, Formula 1'de yarış arabalarının en kısa sürede güvenli bakım uygulaması olan Pit Stop'dan ilham aldılar. Hastanın ameliyathaneye gelişinden çıkışına kadar tüm kuralları yeniden düzenlediler. Fast Track ismi verilen 'hızlandırılmış iyileştirme uygulamaları" ile kalp ameliyat süresi 3-4 saatten 1 saate, 2-3 günlük yoğun bakım süreci 1 güne, hastanın taburculuk süresi ise 10 günden 4 güne indi. Bu yöntemin en büyük avantajı ise, ameliyat süresi 1 saate indiği için kalp durdurulmadan ameliyat edilebiliyor! Böylece ameliyata bağlı birçok risk de düşüyor.
Formula 1 yarışlarındaki Pit Stop uygulamaları, kalp ameliyatları sürecine ilham kaynağı oldu. Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları, Formula 1'de, aracın yakıt alımından onarımına dek birçok önemli noktanın hızlı bir şekilde uygulanmasını hedefleyen Pit Stop'tan yola çıkarak ameliyat sürecini yeniden gözden geçirdiler. Sonuç; ameliyat süreci 3-4 saatten 1 saate, yoğun bakım sürecini 3-4 günden 1 güne, hastanın taburcu süresini ise 10 günden 3 güne indirdiler. Üstelik ameliyat süresi kısaldığı için kalbin durdurulmasına gerek kalmıyor, böylece ameliyata bağlı riskler de en aza iniyor…
En kısa süreli ve en güvenli cerrahinin, tüm alanlarda olduğu gibi kalp cerrahisinde de altın kural olduğunu söyleyen Dr. Tamer Turan bu yöntemi şöyle açıklıyor:
“Kalp ameliyatlarında cerrahi ekip, zamanla yarışır. En kısa zamanda, hasta için en doğru ve güvenli yöntemi uygulayarak sağlığına kavuşturulmasını hedeflenir. İşte Formula 1 felsefesi bizler için esin kaynağı oldu ve pit stop mantığı ile tüm süreçleri hasta güvenliğini ön planda tutacak ve en kısa sürede sonuçlanacak şekilde tek tek değerlendirerek akıcı bir uygulama planı içinde hayata geçirdik. Operasyon ve izleyen süreçlerde ki tüm zaman noktalarını değerlendirdik, iş bölümünü ve yeniden ayarlanmış, güncel cerrahi ve bakım tekniklerini geliştirdik. Böylece operasyon süreleri 1 saatin altına, yoğun bakım sürecini 1 güne, hastane kalış süresi ise 3 güne indirilerek hızlı iyileşme ve mükemmel geri kazanım sağladık"
Dr. Tamer Turan, “Fast track yöntemi özellikle koroner by-pass cerrahisinde uygulanan bir protokol. Bu yöntemle anestezi süresi, ameliyat süresi ve yoğun bakımda kalış süreleri önemli ölçüde kısalıyor. Hastanın iyileşmesi daha hızlı oluyor ve hasta günlük aktivitesine hemen dönebiliyor. Dolayısıyla; bu yöntem sayesinde enfeksiyonlar, organ yetmezliği gibi komplikasyonların görülme riski azalıyor ve uzun hastane yatışına bağlı istenmeyen şikayetler en aza indirilmiş oluyor. Fast Track gibi hızlandırılmış iyileştirme uygulamalarıyla hastaların ortalama hastanede kalış süresi 10 günden 4 güne inebiliyor. Ayrıca daha önce 2-3 günü bulabilen yoğun bakım süreci de, 1 güne indiriliyor" diyor.
Hastaya birçok kazanım sağlayan Fast Track yönteminin aynı zamanda taburculuk ve yoğun bakım sürecini kısaltması nedeniyle ameliyat sonrası bakım maliyetini düşürdüğüne dikkat çeken Dr. Tamer Turan şunları söyledi: “Kalp hastalıkları dünyada ölüm nedenleri arasında başı çekiyor. Milyonlarca kişi kalp sorunları nedeniyle kalp ameliyatı olmak zorunda kalıyor. Ülkemizde de kalp hastalıkları son derece yaygın. Bu durumda, hasta güvenliğini en üst düzeye çıkararak uyguladığımız bu yöntem sayesinde, bakım maliyetleri yarıya düşüyor. Dolayısıyla bu alanda gerek devletin gerek hastanın ödediği bedel de azalıyor"
Dr. Turan, Fast Track uygulamasının birçok kazanımı olduğunu ancak en önemli yararının ise hastaya yönelik olduğunu belirtiyor.
Bu yöntem sayesinde kalbi durdurmadan ameliyatı gerçekleştirebildiklerine dikkat çeken Dr. Turan, “Ameliyat 1 saat sürdüğü için hastanın uyanması ve solunum makinesinden ayrılması son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Ertesi gün hasta ayağa kalkıyor ve dolaşabiliyor. Hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri de kısalıyor. Enfeksiyon ve ameliyat ortamında oluşabilecek riskleri de önemli ölçüde azalıyor" diyor.
Fast Track uygulamasına önemli katkılar sağlayan ve kendi ekibiyle de bu yöntemi kullanan Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Sorumlusu Dr. Tamer Turan, “Yabancı ülkelerden bu yöntemi öğrenmek üzere kalp cerrahları geliyor. Örneğin Ukraynalı kalp cerrahları 3 kez hastanemizi ziyaret etti ve ameliyatlara katıldı. sonra bizleri davet ettiler. Biz de onlara bu uygulama hakkında kendi ülkelerinde eğitim verdik"