|

24 Haziran kaos planlarını bozdu

Türkiye’yi hedef alan küresel senaryolar, MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim teklifiyle yerle bir oldu. Erdoğan’la Bahçeli’nin zirvesinden 24 Haziran tarihi çıktı. Türlü siyasi kepazeliğe sahne olan süreçte CHP’nin çatı aday planı çöktü. Kılıçdaroğlu’nun adını açıklarken “Gel bakalım Muharrem” diye takdim ettiği Muharrem İnce, seçimi o gün kaybetti.

14:45 - 3/05/2019 vendredi
Güncelleme: 14:56 - 3/05/2019 vendredi
Yeni Şafak
Şah-Mat - Yeni Şafak
Şah-Mat - Yeni Şafak
GÖKHAN ÖZTURAN

Kasım 2015 seçimlerinden sonra geçen 2.5 yıl, Türkiye’nin sayısız saldırı ve provokasyonu göğüslediği bir süreç oldu. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini atlatan Türkiye, döviz ve faiz üzerinden ekonomik terör ile karşı karşıya bırakıldı. Kasım 2019 seçimlerini hedefleyen yeni küresel senaryolar konuşulurken, MHP lideri Devlet Bahçeli’den gelen sürpriz teklif, tüm oyunları bozdu. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi henüz tam devreye girmedi. 3 Kasım’a ulaşmak her dakika zorlaşmaktadır. Bu işi uzatmaya gerek yok. Kaos planlayanların oyununu bozmak şart. Cumhurbaşkanlığı sistemi acil bir hal almıştır. MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır” diyen Bahçeli’nin, 17 Nisan 2018’deki bu teklifi, hükümet kanadından da olumlu karşılık buldu. Ertesi gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’nin 30 dakikalık ikili görüşmesinden 24 Haziran 2018 tarihi çıktı. Türkiye’ye operasyon çekenlerin tüm planları ellerinde patladı. Seçim tarihini açıklayan Erdoğan, “Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, Türkiye’nin bir an önce belirsizlikleri aşmasını zorunlu hale getirmiştir” dedi.

  • Uzun çeyrek...
  • Yeni Şafak’ın çeyrek yüzyılı, Türkiye’nin en zor yıllarıydı. Hele son 10...
  • Türkiye’nin iç politik dönüşümü, dünyanın dönüşüm sürecine tesadüf etti ve iki fırtına birleşerek, bir ülkenin yaşayabileceği en sancılı yılları yarattı...
  • Oluşan girdap bütün ülkeyi içine çekerken medyayı temellerinden savurdu. Bir-iki ‘sütun’ sağlam durdu! Yeni Şafak onlardan biriydi.
  • ‘Ateşten gömlek’ günlerinde yüzlerce köşe yazısı kaleme aldım Yeni Şafak’ta. Hem Türkiye’yi hem dünyayı en sıcak yerinden tutmaya çalıştık. Yanarsa bizim elimiz yansın istedik.
  • Yazı dayandı, kağıt dayandı, gazete dayandı... Her sabah gecenin en karanlık noktasından ‘Yeni Şafak’ doğdu.
  • Bugün, doğum günü... Eyvallah!

SİYASİ KEPAZELİK

Alınan seçim kararıyla birlikte yeni konular gündemi meşgul etmeye başladı. İlk gündem, Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti’nin (İP) seçime girip giremeyeceği oldu. YSK incelemesini beklemeden adaylığını açıklayan Akşener’in partisi seçime katılamazsa en az 20 milletvekilinin desteğini alması ya da 100 bin imza toplaması gerekecekti. Bu kapsamda CHP devreye girdi ve 22 Nisan’da Kemal Kılıçdaroğlu, parti meclisine dahi danışmadan 15 milletvekilini İP’e verdi. Daha önce 5 milletvekili bulunan İP, böylece grup kurma hakkı elde etti. CHP’li vekillerin yaşadığı şok, endişe ve belirsiz yolculuk TBMM’deki basın toplantısında yüzlerinden okunuyordu. Tarihe geçen siyasi kepazeliğe Bahçeli’nin ilk tepkisi “Tam anlamıyla siyasi çürüme. Karşılığını sandıkta görecekler” oldu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da bu skandalı, “Siyasi ahlaksızlığın son örneği. Açık bir siyasi mühendislik. Bu ittifak ahlaki ve meşru bir ittifak değil. CHP yönetiminin tutumu bir aldatma ve hiledir” şeklinde yorumladı. Kılıçdaroğlu’na kendi partisinden de tepki geldi. CHP’li İlhan Cihaner, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz” diye tepkisini ortaya koydu.

ÇATI ADAY PLANI ÇÖKTÜ

CHP’de “kendi adayımızı gösterelim” sesleri yükselirken, 24 Haziran’da muhalefeti tek çatı altında toplama iddiasıyla yola çıkan Kılıçdaroğlu, partisini dörde böldü. İP’e 15 vekil gönderen Kılıçdaroğlu’nun, Saadet Partisi’ne de Abdullah Gül’ü adaylığa ikna etmesi karşılığında 20 vekil teklif ettiği gündeme geldi. Gül’ü istemeyen CHP’liler ayrı grup olarak bayrak açtı. Parti, Kılıçdaroğlu ve ekibiyle birlikte 4 parça oldu. İP’in seçimlere girebileceği, Akşener’in de aday olabileceği netleşince kiralık vekiller 18 gün sonra CHP’ye geri döndü. Çatı adayda anlaşamayan CHP, Saadet Partisi ve İP, yanlarına Demokrat Parti’yi de katarak milletvekili seçimlerine birlikte girmeye karar verdi. İlk turda herkesin kendi adaylarıyla yarışacağı, seçim ikinci tura kalırsa en yüksek oyu alan adayın destekleneceği belirtildi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu parti dışından aday arayışına girişti. “İthal aday olmaz. Ya çık aday ol ya da CHP içinden başka birini gösterelim” isyanı baş gösterince köşeye sıkışan Kılıçdaroğlu, partideki rakibi Muharrem İnce’yi aday yaptı.

24 Haziran’a giden süreçte
Yeni Şafak akıllarda kalan manşetler attı.


Birinci kurye: 15 vekil ver

CHP’den İP’e verilen kiralık vekilleri Yeni Şafak 23 Nisan’da “BİRİNCİ KURYE: 15 VEKİL VER” manşetiyle duyurdu. Gazetemiz, 2014’teki Cumhurbaşkanı adayını ABD yönetimine yakın işadamı Ali Rıza Bozkurt ile görüştükten sonra açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 24 Haziran stratejisini de görüştüğü bir kuryeden aldığını yazdı. Yeni Şafak, 24 Nisan’da da söz konusu kuryenin FETÖ-ABD ilişkisini kuran Kasım Gülek’in kızı Tayyibe Gülek olabileceğini gündeme taşıdı. Kılıçdaroğlu’nun Akşener’le, Gülek’in evi ve bir otelde iki defa görüştüğünü, ittifak kararı alındıktan sonra 15 milletvekilinin İP’e gönderildiğini ilk kez Yeni Şafak duyurdu.


Gel bakalım Muharrem

CHP’nin 4 Mayıs’taki gayri ciddi tanıtım toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’yi “Eski öğretmen, yeni politikacı, Sayın Muharrem İnce, gel bakalım buraya!” şeklinde küçümseyen bir takdimle sahneye çağırdı. Yeni Şafak, skandal takdimi 5 Mayıs’ta “Gel Bakalım Muharrem” şeklinde manşete çekti.


#Yeni Şafak
#25.yıl
il y a 5 ans