Fatiha Suresi okunuşu

15:1124/11/2024, Pazar
G: 24/11/2024, Pazar
Yeni Şafak
Fatiha Suresi
Fatiha Suresi

Fatiha Suresi Kur'an-ı Kerim'in birinci suresi ve İslam dininde büyük bir bilgiye sahiptir. "Açılış" anlamına gelen "Fatiha" ismi, surenin Kur'an'ın kayıtlı yer alması ve Müslümanlar için namazın vazgeçilmez bir parçası olmasından gelir. Fatiha Suresi oku ve dinle haberimizde sureyi anlamak ve ezberlemek isteyenler için Elham’ın konusu, anlamı, önemi, fazileti, faydaları tefsiri ile birlikte Fatiha Suresi Arapça ve Türkçe Okunuşu-meali için tüm detayları bir araya getirdik. İşte Fatiha Suresi hakkında tüm merak edilenler.

İçindekiler
Fatiha Sur
esi, Kur'an-ı Kerim'in ilk ve en önemli surelerinden biridir. Aynı zamanda her namazda tekrarlanan, İslam dininin temel duası olarak kabul edilir. İsmini "açmak, başlamak" anlamlarına gelen Arapça "fatiha" kelimesinden alır.
Fatiha Suresi (Elham)
, Kur'an'ın temel inançlarını ve ibadetlerini özetler niteliktedir. Fatiha Suresi, Allah'a hamd etmek, O'ndan yardım istemek, doğru yola iletmesini dilemek gibi anlamlara gelir. Surede, Allah'ın sonsuz kudreti, rahmeti ve insanların O'na olan ihtiyacı vurgulanır. Kur'an-ı Kerim'in kalbi olarak nitelendirilen ve faziletleri oldukça fazla olan Fatiha Suresi anlamı, tefsiri, fazileti, Türkçe ve Arapça okunuşu ile Diyanet Türkçe meali konusunda ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri bir araya getirdik.

Fatiha Suresi Arapça Okunuşu

Fatiha Suresi Arapça okunuşu
şu şekildedir:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

  • 1. الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
  • 2. الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
  • 3. مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
  • 4. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
  • 5. اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ
  • 6. صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

Fatiha Suresi Türkçe Okunuşu

Fatiha Suresi'nin Okunuşu oldukça önemlidir. Fatiha suresini doğru bir şekilde öğrenmek ve okumak her Müslümanın görevidir. İnternet üzerinde veya dini kaynaklardan surenin Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı kolaylıkla bulunabilir.

Bismillahirrahmanirrahim

  • Elhamdulillâhi rabbil'alemin
  • Errahmânir'rahim
  • Mâliki yevmiddin
  • İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în
  • İhdinessirâtal mustakîm
  • Sirâtallezine en'amte aleyhim
  • Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn
Fatiha Suresi oku, dinle

Fatiha Suresi Anlamı (Diyanet Meali)

Fatiha Suresi Anlamı şu şekildedir:

  • Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,
  • Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

Fatiha Suresi Hakkında Bilgiler

Fatiha Suresi (Arapça: سورة الفاتحة), Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur. Mekke döneminde inmiştir ve iniş sırasına göre 5. suredir. Kur'an'ın ilk suresi olduğu için, adını ''başlangıç, açılış'' anlamlarına gelen ''fatiha'' kelimesinden almıştır. Önemine ithafen Fatiha-ı Şerife olarak da hitap edilir. Sure ayrıca, ikinci ayetinin başlangıcına binaen Elham olarak da anılır. Surenin Ümmü'l-Kitab, es-Seb'ul-Mesânî (tekrarlanan yedi ayet), el-Esâs, el-Vâfiye, el-Kâfiye, el-Kenz, eş-Şifâ, eş-Şükr, es-Salât gibi adları da vardır. Sure, Müslümanlar tarafından her vakit namazın her rekâtında okunmaktadır.

Fatiha Suresi Konusu

, Allah'ın yüceliğini, insanların Ona olan kulluğunu ve doğru yola bağlılık talebini kapsar. Fatiha Suresi , İslam inancının özünü ve temel kavramlarını içeren bir suredir. İşte surenin ana konuları:
  1. Elbette Allah'ın Rahman (merhameti sınırsız) ve Rahim (çok merhametli) sıfatlarıyla başlamaktadır.
  2. Âlemlerin Rabbi olarak Allah'ın her şeyin sahibi ve yöneticisi olduğu ifade edilir.
  3. İnsanlar Allah'a hamd ederek, tüm övgülerin Ona ait olduğunu kabul eder.
  4. Din gününün sahibi beyanında, Allah'ın kıyamet günü mutlak hâkim ve hesap sorusunun olduğunu vurgular.
  5. İnsanların bu dünyada yaşadıkları her şeyin ahirette karşılığını alacakları hatırlatılır.
  6. Ancak Sana ibadet eder ve yalnız Senden yardım gösterir ifadesi, insanın Allah'a olan tam bağlılığını ve kulluk görevini özetler.
  7. İbadetlerin ve duaların yalnız Allah için olması zorunludur. İnsanlar, Allah'tan "Sırat-ı Müstakim" (doğru yol) üzerinde yürümeyi talep eder. Bu, hem dünya hem de ahiret için doğru yaşam biçimini ifade eder. Bu yol, peygamberlerin, salihlerin ve doğru yolda olanların devamıdır.
  8. Gazaba boğulanların ve sapmışların yolu değil ifadesiyle, Allah'tan uzaklaşan ve yanlış yolda olanların bozulmasından sakınılması gerekir.

Fatiha Suresi'nin İçeriği

Fatiha Suresi'nin içeriği oldukça önemlidir. Fatiha Suresi namazın ayrılmaz parçasıdır. Fatiha, rekâtta okunan farz olan bir suredir. Bu nedenle İslam'da günlük ibadetlerin merkezidir. Fatiha Suresi, tevhid, Allah'ın rahmeti, adaleti, kulluk ve dua gibi temel İslami öğretileri içerir. Bazı rivayetlere göre, Fatiha Suresi bir şifa suresi olarak da anılmıştır. Peygamber Efendimiz (sav), onların okumuş ve okumasını tavsiye etmiştir.

Fatiha Suresi Ne Anlatıyor?

Fatiha Suresi, Müslümanlar için bir dua, bir rehber ve Allah ile iletişim kurmanın en temel şeklidir. Bu suretle hem bireysel hem de toplumsal olarak doğru bir yaşamın nasıl olması öğretiliyor. Fatiha Suresi Ne Anlatıyor? sorusuna şu şekilde cevap verilebilir: Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in açılış suresi olarak, İslam inancının temel esaslarını özetleyen bir içeriğe sahiptir. Sûrenin onun bir ayeti, Allah ile kul arasındaki mesafeyi ve insanın Allah'a olan bağlılığını ifade eder.

Fatiha Suresi Okumanın Faydaları

Fatiha Suresi okumanın faydası, hem manevi hem de psikolojik açıdan oldukça büyüktür. İslam'da bu sureye verilen özel önem, onun namazında okunmasını farz eder. İşte Fatiha Suresi'ni okumanın bilinen faydası:

  • Fatiha Suresi, aynı zamanda "dua suresi" olarak da bilinir. Çünkü insan, Peygamber Efendimiz (sav) Fatiha Suresi için "Bu, Allah ile kul arasında bir suredir. Kulum için ona verilir" buyurmuştur. (Müslim, Salat 38). Korunma ve Şifa Vesilesidir. Allah ile İletişim Kurmayı Sağlar. Surede geçen "Bizi doğru yola ilet" ayeti, kişinin manevi bir tazminat talebinde bulunmasının sebebi olur. Bu dua, bireyin hem dünyada hem de ahiret için doğru kararların sunulmasını sağlar.

Namazda Fatiha’dan sonra okunacak ayet veya sureler için besmele çekilir mi?"

sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Bu soruya ilişkin Diyanet şu fetvayı verdi.

Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatında Fatiha’dan sonra niçin başka ayet veya sure okunmaz?

Namazda bir miktar Kur’an okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sure olmalıdır. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "
" sorusunun cevabını linki tıklayıp okuyabilirsiniz.

Fatiha Suresi Fazileti

oldukça çoktur. Gerek yalnızca “elhamdülillâh” vb. şeklinde ifade edilen hamdin ve gerekse bütünüyle Fâtiha sûresinin değeri ve müminin dinî hayatındaki yeri hakkında birçok sahih hadis bulunmaktadır.

Fatiha Suresi'ni okumak:

  • Manevi huzur verir,
  • Duaların kabulüne vesile olur,
  • Doğru yola yönlendirir,
  • İngilizce ve ruhsal şifaya yardımcı olur,
  • Allah ile güçlü bir bağ kurulmasını sağlar.

Fatiha Suresi Hikmeti ve Sırları

Fatiha Suresi'nin hikmetleri ve sırları, onun Kur'an-ı Kerim'in özeti olarak kabul edilmesinden ve insan ile Allah arasındaki bağları derinleştirmektedir. İslam âlimleri, Fatiha Suresi'nin onu bir ayetinin derin hikmetler taşıdığını ifade eder.

Fatiha Suresi Bağışlama Duası Türkçe Anlamı

Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in açılış suresi olmasıyla, Müslümanların dualarında ve ibadetlerinde sıkça uygulanan bir bölümdür. Bağışlanmayı dirençlini ve Allah'a yönelmeyi içeren bu emin, aynı zamanda bir bağışlama duası olarak da kabul edilebilir.

Ey Allah'ım! Merhametin sonsuz, rahmetin ona ulaşır. Bizi de rahmetine yakından eyle. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.

Sana olan şükrümüzü ve övgülerimizi eksik bırakma. Hatalarımızı bağışla ve çocuklarımız Sana layık bir kul eyle. O, Rahmân ve Rahîm'dir. Senin merhametine sığınıyoruz. Bizleri günahlarımızdan arındırır ve etkiler.

Fatiha Suresi Kaç Ayet ve Sayfa? Ne Zaman İndirilmiştir?

Fatiha Suresi (Arapça: سورة الفاتحة), Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur. Mekke döneminde inmiştir ve iniş sırasına göre 5. suredir.[3] Kur'an'ın ilk suresi olduğu için, adını ''başlangıç, açılış'' anlamlarına gelen ''fatiha'' kelimesinden almıştır.

Fatiha Suresi Nasıl Ezberlenir?

, kısa ve anlamlı bir emin olduğu için genellikle kolaydır. İşte Fatiha Suresi'ni hızlı ve etkili bir şekilde ezberlemek için adım adım ilerlemek:

Ezberleme Niyeti ve Dua ile Başlayın: Ezber yapmadan önce Allah'tan yardım dileyerek niyet edin.

Kalbinizin ve zihninizin açık olması için kısa bir dua okunabilir.

Küçük Parçalara Ayırarak Ezberleyin: Fatiha Suresi'ni bir anda değil, küçük bölümler halinde ezberlemek daha etkili olur. Sesli tekrar edin. Tüm parçaları ezberledikten sonra baştan sonuna kadar okuyarak birleştirin. Bu süreçte eksik veya karıştırdığınız yerleri yeniden düzeltebilirsiniz.

Fatiha Suresi Abdestsiz Okunur mu?

Kur’an-ı Kerim’e abdestsiz dokunmak caiz midir? Kur’ân-ı Kerîm’in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû‘, 2/69). Ancak Kur’ân’a abdestsiz olarak dokunulamayacağı ve Kur’ân’ın abdestsiz taşınamayacağı konusunda mezhepler ittifak etmiştir (bkz. Merğinânî, el-Hidâye, 1/33; Nevevî, el-Mecmû‘, 2/65; İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/59). İbn Kudâme bu konuda Dâvud ez-Zâhirî’den başka muhalif olanın bilinmediğini ifade etmektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/59). Bu görüşün delili “Ona, ancak tertemiz olanlar dokunabilir.” (el-Vâkı‘a, 65/79) âyetiyle beraber, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Amr b. Hazm’a gönderdiği mektupta yer alan “Kur’ân’a ancak temiz olan dokunsun.” (Muvatta’, Kur’ân, 1 ) hadis-i şerifidir.

Yukarıda verilen deliller çerçevesinde ilk dönemden itibaren Kur’ân’a abdestsiz olarak dokunulamayacağı konusunda ümmet arasında ortak bir kanaat ve bir nevi amelî sünnet oluşmuştur. Kur’ân’ın Allah kelamı olmasından hareketle, abdestsiz dokunulmaması ona gösterilmesi gereken saygının bir gereği olarak görülmüştür. Bundan dolayı, Kur’ân’ın abdestsiz olarak ele alınmasını ve taşınmasını, eğitim ve öğretim durumunda olduğu gibi ancak mazeret durumlarına hasretmek gerekir.

Fatiha Suresi Ne Zaman, Neden ve Nasıl Okunur?

Fatiha Suresi, Müslümanlar tarafından her vakit namazın her rekâtında okunmaktadır. Fatiha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in ilk ve en önemli suresi olup, her namazda farz olarak okunur. Bu sure, İslam dininin temel inançlarını ve ibadetlerini özetler niteliktedir.

Fatiha Suresi Ölülere Okunur mu?

Fatiha Suresi'nin ölülere okunması, İslam'da oldukça yaygın bir uygulamadır. Genel olarak Fatiha Suresi'nin ölülere okunmasının uygun olduğu kabul edilir. Fatiha Suresi , Kur'an-ı Kerim'in en faziletli surelerinden biridir ve aynı zamanda bir dua taşır. Ölen bir kişi için Fatiha Suresi'nin okunduğu, Allah'tan o kişi için rahmet, mağfiret ve af dilemek anlamına gelir. Hz. Muhammed (sav), ölülere Kur'an'dan sureler okumayı teşvik etmiştir. Özellikle Yasin Suresi gibi diğer surelerin yanı sıra, Fatiha Suresi'nin de okunması âlimlerce tavsiye edilmiştir.

Hadis: "Kur'an'ı okuyunuz ve ölülerinize bağışlayınız." (Ahmed b. Hanbel)

Fatiha Suresi Şifa İçin Okunur mu?

ve okutmak caiz midir? Kişinin bedensel ve ruhsal rahatsızlıklardan ya da manevî sıkıntılardan kurtulması için tıbbi tedavi yöntemlerine başvurması esastır. Bunun yanında kişinin şifa niyetiyle Allah Teâlâ’ya dua etmesi de uygun olur. Bir âyet-i kerîmede Kur’ân’ın müminler için şifa ve rahmet olduğu ifade edilmektedir (el-İsrâ, 17/82). Dolayısıyla âyet-i kerîmeler ve hadis-i şeriflerde yer alan dualar şifa niyetiyle okunabilir. Rivâyetlerde sahâbenin şifa için Fâtiha sûresini okuduğu ve Resûlullah’ın da bunu onayladığı yer almaktadır (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân, 9 [5007]; Müslim, Selâm, 65-66 [2201]).

Aslolan, Kur’ân’ı ve diğer duaları kişinin kendisinin okumasıdır. Bunun yanında kişi mümin kardeşinden de şifa için kendisine okumasını isteyebilir. Kur’ân-ı Kerîm’in tamamı şifa vesilesidir. Bunu belli âyetlerle sınırlamak doğru değildir.

Fatiha Suresi Tefsiri

Fatiha Suresi Tefsirine gelecek olursak, sûrelerin başında bulunan besmele cümlelerinin, Kur’an-ı Kerîm’in mushaflarda ilk defa toplanmasından itibaren yazılageldiği, aynı dönemde Kur’an’a dahil olmayan hiçbir şeyin mushafa yazılmadığı dikkate alınırsa –aksine görüşler bulunmakla birlikte– her sûrenin başındaki besmeleyi, sûrenin âyet sayılarına dahil olmayan ayrı bir âyet olarak kabul etmek gerekmektedir. Hanefî fıkıhçılarının görüşleri de böyledir (Cessâs, Ahkâmü’l-Kur’ân, I, 12). İmam Şâfiî Fâtiha sûresinin başındaki besmeleyi bu sûreden bir âyet olarak kabul etmiştir. Diğer sûrelerin başlarındaki besmeleler konusunda kendisinden iki farklı görüş nakledilmiş, her sûreye dahil bir âyet sayılması görüşü –ona ait olması yönünden– daha sahih bir rivayet olarak kaydedilmiştir. Ebû Hanîfe’ye göre besmeleler sûrelerin başında ayrı âyetler olduğu için namazda yalnızca Fâtiha’dan önce sessiz olarak okunur, Fâtiha’yı takip eden ve zamm-ı sûre denilen sûre ve âyetlerden önce ise besmele okunmaz. Yukarıda verilen bilgiler istikametinde besmele bu sûrenin ilk âyeti olarak tefsir edilmiştir.

Besmele dilimize genellikle “Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla” şeklinde çevrilmektedir. Bu cümlede zikredilmeyen fakat her besmele okuyanın başlayacağı işe göre niyetinde bulunan “... okuyorum, başlıyorum, yapıyorum, yiyorum” gibi bir yüklem vardır. “Allah’ın adıyla yemek, okumak” ifadesinden Türkçe’de “yenen ve okunanın Allah’ın adıyla birlikte yenildiği veya okunduğu” anlaşılır. Bu mâna kastedilmediğine göre maksadı doğru anlatabilmek için besmeleyi “Rahmân ve rahîm olan Allah adına, ... adını anarak, ... Allah’tan yardım dileyerek ...” şekillerinde çevirmek de uygun olur.

#Fatiha Suresi
#Fatiha suresi anlamı
#Fatiha suresi ezberle