Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü olduğu gerekçesiyle tüm şirketlerine kayyum atanan Akın İpek'in yaptığı bağışlardaki usulsüzlükler deşifre oldu. Yüzde 45'i halka açık olan Koza-İpek Holding'in hesaplarını mercek altına alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bağış altında yapılan usulsüzlükleri ortaya çıkardı. 2009-2015 yılları arasındaki para hareketlerini denetleyen SPK uzmanları, usulsüzlükleri raporlaştırdı. Bağışların büyük kısmının ilişkili taraf niteliğindeki kişilere yapıldığı belirlendi. Yapılan incelemede, 170 milyon 537 bin 246 lirayı bulan bağışların Koza İpek Vakfı ile İpek Üniversitesi'ne aktarıldığı tespit edildi. Süreklilik arz ettiği tespit edilen bağışların, 'aktif ve karlılık oranlarına göre bariz derecede yüksek' olduğuna dikkat çekildi. Bağışlara ilişkin özel durum açıklamalarında eksik bilgilerin bulunduğu belirlendi. Bu yolla da Koza Grubu şirketlerinin ve bağlı ortaklarının mal varlığında 170 milyon 537 bin 246 TL azalma olduğu kaydedildi.
SPK uzmanları ayrıca, Koza Altın İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu'nda yer alan İpek aile fertlerinin haksız menfaat temin ettiklerini de ortaya çıkardı. Akın İpek, kardeşleri Tekin İpek ve Pelin Zenginer ile anneler Melek İpek'e 2010-2015 yılları arasında “yönetim kurulu maaşı” olarak 107 milyon 314 liranın fazladan ödendiği belirlendi. SPK tarafından hazırlanan raporda, yönetim kurulu üyelerine sağlanan menfaat toplamının, emsal şirketlere göre bariz bir şekilde farklı olması neticesinde şirketin mal varlığında en az 90 bin 980 bin 843 lira azalmanın meydana geldiği, bugünkü toplamının ise 107 milyon 314 lira olduğu belirtildi. Performansa dayalı olarak yönetim kurulunda görevli herkese dağıtılması gereken fazladan maaşın sadece İpek ailesi üyelerine verilmesi de usulsüzlüğü gözler önüne serdi.
İpek ailesinin usulsüzlüklerini ortaya çıkaran SPK, firari Akın İpek ile Melek İpek, Tekin İpek ve Pelin Zenginer hakkında küçük hissedarları zarara uğratmak ve haksız menfaat sağlamaktan Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. ANKARA